ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:37
 

Η καθημερινότητα νικάει την υψηλή πολιτική

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η διαρκής ενασχόληση με το Κυπριακό επιφέρει μια ψευδαίσθηση πραγματικότητας που δεν είμαι σίγουρος ότι αφορά, καθημερινά, την κοινωνία. Το Κυπριακό είναι μια άσκηση υψηλής πολιτικής, που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς να πουν αυτά που ξέρουν, αυτοϊκανοποιώντας την  αίσθηση του «μπαλκονιού» μέσα τους. Βέβαιοι κι αυτοί για το τι θα συμβεί. Το Κυπριακό σίγουρα είναι μείζον θέμα, ωστόσο, εμπεριέχει πολλά χαρακτηριστικά της στιγμής.

Όταν φτάνουμε κοντά σε μια κάποια πρόοδο, τότε φυσιολογικά το ενδιαφέρον κορυφώνεται και οι περισσότεροι γι’ αυτό θα μιλούν. Αυτό δεν ισχύει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στην καθημερινότητά της, ειδικά όταν καταγράφονται ξεσπάσματα. Κάποια από αυτά που δύναται ν’ αναφερθούν είναι τα ναρκωτικά για παράδειγμα ή τα θέματα περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, η υγεία με μια λέξη. Ούτε και αυτό είναι νέο με τη σειρά του, ωστόσο, η καθημερινότητα είναι το πιο δύσκολο κεφάλαιο που έχει να αντιμετωπίσει η εκάστοτε διακυβέρνηση. Και δεν τα καταφέρνει σχεδόν ποτέ, εφόσον τα μεγαλύτερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, χρονίζουν. Κι όχι μόνο αυτό.

Επαυξάνονται σε ένταση, με αποτέλεσμα η απόγνωση να είναι κραταιά. Το πρόβλημα των ναρκωτικών για παράδειγμα. Η περιστασιακή ενασχόληση με την αντιμετώπισή του, δεν σημαίνει τίποτα. Απολύτως. Είτε είναι μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας είτε όχι, και τώρα είναι, οι αρμόδιοι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η Πολιτεία που αναφέρεται ως αρμόδιος και που έχει τη δύναμη σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να το αντιμετωπίζει περιστασιακά. Εδώ μπαίνουμε στα αυτονόητα «θα». Θα πρέπει να εκπονήσει μια πολιτική και να τη στηρίζει διαρκώς με τα απαραίτητα κονδύλια. Θα πρέπει να γίνει μια εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα, στα τοπικά του χαρακτηριστικά. Ωστόσο, και οι πολιτικοί και τα φώτα της δημοσιότητας αρέσκονται στο να σχολιάζουν τα προβλήματα όταν είναι στην κορύφωσή τους και μετά να περάσουν στο επόμενο θέμα της επικαιρότητας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που την ασκεί, την επιβάλλει, η ίδια η ζωή και τα συμβαίνοντα. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Σε επίπεδο άσκησης πολιτικής όμως, τα ναρκωτικά αφού μιλάμε γι’ αυτό, δεν αντιμετωπίζονται με εφήμερες ατάκες του πεντάλεπτου.

Το να βγαίνει ο ένας αρμόδιος της τάδε κυβέρνησης να κατηγορεί έναν άλλο της τάδε κυβέρνησης, αποτελεί την επιτομή της υποκρισίας. Και εκεί είναι που μπορεί να γίνει η διαφορά. Στην πράξη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στην παραγωγή πολιτικής που θα παραμείνει επαρκής και αυτάρκης και όταν περάσει αυτή η όποια κυβέρνηση και έρθει η επόμενη. Και όταν σβήσουν οι κάμερες, εφόσον τότε και εκείνοι που είναι μέρος του προβλήματος και το ζουν καθημερινά μέσα στα σπίτια τους, μένουν ακόμα πιο μόνοι στο δικό τους αγώνα. Και πιο απομονωμένοι. Παράλληλα, το να συζητάς για τα θέματα αυτά ή ν’ αναδεικνύεις τα προβλήματα στην υγεία, στην περίθαλψη για παράδειγμα, από τη μία φτάνει να είναι και γραφικό για ορισμένους που προφανώς στραβομουτσουνιάζουν επειδή οι ίδιοι δεν αρρωσταίνουν ποτέ ή η δική τους οικογένεια είναι προστατευμένη από τα ναρκωτικά μετά βεβαιότητας. Δεν μπορώ ούτε και θέλω να τους καταλάβω, όσους κουνάνε το κενό με την παλάμη τους και λένε «μα ναρκωτικά…; άντε βγάλε άκρη». Χαμένο το παιχνίδι από εκεί, και δεν ασχολούμαι.

Όλοι μας πρέπει να ασχολούμαστε με όσα έρχονται να καταβάλλουν ακόμη περισσότερο τις ήδη πολλάκις δοκιμασμένες αντοχές των πολιτών. Κι αν τώρα τα ναρκωτικά είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ως βασική παράμετρος των όσων τραγικών και εγκληματικών βιώσαμε ως χώρα το τελευταίο διάστημα, να το συζητήσουμε. Να το αναλύσουμε, να δούμε τι συμβαίνει και γιατί και πώς αντιμετωπίζεται, εφόσον από μόνο του πια σαν θέμα φαίνεται να συνιστά μέρος μιας μεγαλύτερης μετάλλαξης που επηρεάζει όλη την κοινωνία. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να περάσει και ό,τι είναι να γίνει να γίνει σωστά και διαχρονικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η παρέμβαση της Κύπρου στη ΓΣ του ΟΗΕ για το καθεστώς των Βάσεων

«Ο Γ. Εισαγγελεας που παιζει τον μαγκα εχει σκεφτει τι τρομερο προβλημα μπορει να δημιουργησουν οι υπουλοι ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  23:49

Δεν ικανοποιήθηκαν οι Αξιόγραφοι από την συνάντηση με Αναστασιάδη

«Δηλαδή φίλοι αξιόγραφοι, αναμένετε να δείξουν ανθρωπιά ο ΠτΚΔ και ο ΥΠΟΙΚ του? Για όνομα του Θεού!! ...»
ΑΚΑ  |  21:24

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X