ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Η ναυμαχία της ΑΟΖ και το κανόνι της αλαζονείας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Τα όσα λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία στον κόσμο που στερείται της πληροφόρησης, ακόμη και της δημοσιογραφικής, που θα ήθελε. Ωστόσο, συζητώντας με εκείνους που έχουν τα μάτια τους στην περιοχή, διαπιστώνεται η ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζουν δρώμενα τα οποία άλλοι, πρώτοι οι δημοσιογράφοι, προσπαθούν να μεταδώσουν όχι πάντα με την απαραίτητη ψυχραιμία.

Είναι λογικό να θες να μεταδώσεις τις κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ, τις επιπτώσεις από τα όσα γίνονται μέσω αναλύσεων στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά δεν σημαίνει αυτό πως μπορεί να κάνει κάποιος πόλεμο μόνος του. Εκείνοι που ξέρουν, απαντούν πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για την ώρα που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό σε οποιοδήποτε επίπεδο. Και προσωπικά τους πιστεύω, όχι μόνο γιατί εκείνοι βλέπουν και άρα ξέρουν, αλλά γιατί έχουν την ευθύνη της αλήθειας που εξυπηρετούν από τα πόστα τους. Είναι μεγάλο το φορτίο, ανάλογη και η υπευθυνότητα που δείχνουν. Οπότε, όποτε γίνεται λόγος για ναυμαχία στην ΑΟΖ, καλά είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν είναι εκείνα τα κανόνια που μας απειλούν, αλλά τα κανόνια της αλαζονείας μας. Τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Είναι άλλες πηγές αυτές. Μίζερες, που θέλουν να προστατεύσουν πάση θυσία το δοβλέτι τους και όχι τη χώρα.

Μιλώ για εκείνους που σηκώνουν το δάχτυλο και βάλλουν όχι κατά προσώπων αλλά κατά της φήμης που φέρει η Κύπρος. Η οποία πέρασε περιόδους οικονομικής ανομβρίας, για να πει πως πατάει με μια κάποια σταθερότητα στο σήμερα. Μιλώ για ελέγχους και ελεγχόμενους, για συμβούλους και συμβουλάτορες, για βουλευτές που βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με εφημερίδες και οι επιθέσεις γίνονται συντονισμένα. Αρκεί να κοιτάξει κανείς και θα δει τα ψίχουλα που αφήνουν πίσω τους. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό ένα άκυρο, επαναλαμβανόμενο, δημοσίευμα στο εξωτερικό για το τι κάνει ή δεν κάνει η χώρα με την οικονομία της, παρά τα όποια παίγνια στην ΑΟΖ. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν αξιωματούχοι με θέσεις, όπως δημοσιογραφικά δεν κατανοούν κάποιοι πως δεν παίζουμε ναυμαχία για να τρομοκρατήσουμε, πως δεν κάνουμε πλάτες στους δικούς μας για να βγάλουμε προς τα έξω τη φήμη, γιατί πληροφορία δεν είναι πως ακόμη η οικονομία της Κύπρου έχει σαθρά πόδια. Κάποιοι πρέπει να σοβαρευτούν, θα πείτε. Μην το περιμένετε θα σας πω. Είναι ένα σύστημα που έχει σκοπό το δικό του όφελος και που δεν χαμπαριάζει τίποτα μπροστά στη δική του επιβίωση. Αυτό είναι που αποτελεί το μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα. Ο λαϊκισμός που δεν έχει τέλος, η αέναη μάχη μεταξύ θεσμών, το κούνημα του δαχτύλου του ενός προς τον άλλο. Ας το καταλάβουμε. Όσα και να γράψαμε τα τελευταία έξι χρόνια, η πληγή είναι ακόμη εκεί. Αντί να βλέπουμε αποτελέσματα ερευνών, ανακαλύπτουμε αιτίες και εστίες αντιπαράθεσης που εξοβελίζουν την πραγματικότητα.

Η επιλογή των προσώπων θα πρέπει να είναι σοφή. Δεν ήταν ως τώρα, και τα αποτελέσματα είναι όχι μόνο ορατά αλλά επαναλαμβανόμενα. Τα όσα έπαθε η Κύπρος και μπήκε στο μάτι του κυκλώνα με την οικονομία της δεν έχουν τελειώσει. Το τι προβάλλουμε εμείς οι ίδιοι προς τα έξω, τι πραγματικά ισχύει, και τι γράφεται εκτός χώρας για την Κύπρο σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, είναι μια εξίσωση η οποία θα έπρεπε να κρατά θεσμούς, εξουσίες και πρόσωπα ακόμη ξύπνιους. Φευ. Ούτε καν. Μπροστά στην προσωπική εδραίωση, στην επανεκλογή, στο «πέστα» των κοινωνικών δικτύων και της αρένας επί δικαίων και αδίκων που στήνουμε εμείς οι ίδιοι για να αποκαθηλώσουμε ο ένας τον άλλον, αν μη τι άλλο το μόνο που έχουν να κάνουν οι έξω από εμάς είναι να μας αφήσουν ήσυχους. Ούτε καν να μας απειλήσουν. Να μας αφήσουν. Να είστε σίγουροι πως θα βρούμε τρόπο να αυτοκαταστραφούμε και πάλι, βαρώντας το κανόνι της αλαζονείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X