ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πραγματική ευθύνη

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν επήλθε χωρίς κόστος και μάλιστα βαρύτατο. Το οποίο με τη σειρά του αναδύθηκε μέσα από τις ισχυρές δονήσεις που δέχτηκε αυτά τα οχτώ χρόνια η μεσαία τάξη, και την αφόρητη πίεση προς τα κοινωνικά στρώματα που ήταν λιγότερο σε θέση ν’ αντέξουν όσα πέρασαν. Από τη γενική εικόνα, δεν έλειπαν και οι μέρες αγωνίας ελέω πολιτικών παλινδρομήσεων για την οικονομία της, και με τις συνέπειες που θα μπορούσε να είχε ένα Grexit.«Έβλεπα την Ελλάδα να πηγαίνει στα βράχια», είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Χάρης Γεωργιάδης, σε περιόδους αλλοπρόσαλλων πολιτικών και των άτοπων επαναστατικών επιδιώξεων που είχαν ως εφαλτήριο την αλλαγή της Ευρώπης μέσα από την αλλαγή στην Ελλάδα.

Όπως επήλθε όμως τότε η σκληρή πραγματικότητα, που είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή όχι της Ευρώπης αλλά της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα στα θέματα οικονομίας και δεσμεύσεων, επέρχεται τώρα και η πραγματική ευθύνη. Όπως συνέβη και με την Κύπρο όταν βγήκε από το μνημόνιο, αλλά και κάθε άλλη χώρα που πέρασε την ίδια στενωπό. Η ευθύνη έγκειται στο να δημιουργηθεί με ίδιες δυνάμεις, ένα κράτος δικαίου, αξιόπιστο, αποτινάσσοντας το στρεβλό DNA του παρελθόντος που γέννησε πολιτικές χρεωκοπίας. Μια χώρα όπως η Ελλάδα, σε ήρεμα νερά, μπορεί και έχει τις δυνάμεις να προχωρήσει με παραγωγικό τρόπο στο δικό της μέλλον.

Αυτό θα πρέπει να ήταν το δίδαγμα, οχτώ χρόνων άνευ προηγούμενου δημοσιονομικής σκληρότητας και μοναδικό ζητούμενο το επίπεδο ωριμότητας και πολιτικού ρεαλισμού, πάνω στο οποίο θα χτιστεί η επόμενη ώρα, η επόμενη μέρα για τη χώρα. Ωστόσο, για να γίνουν ή για να διαφανεί αν έχουν γίνει οι αλλαγές αυτές κι αν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει χωρίς δεσποτεία, θα χρειαστεί ακόμη χρόνος. Δημοσιονομικά θα συνεχίσει να ελέγχεται από τους θεσμούς που θέλουν να εξασφαλίσουν τα δάνειά τους. Ηθικά θα έχει η ίδια την ευθύνη να αντιπαλέψει με τις παθογένειες που είναι σε όλους καλά γνωστές, και που μέχρι πρόσφατα τις είδαμε να οδηγούν σε τραγωδίες.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει στο ρόλο ενός κράτους σε αναζήτηση υποστήριξης και πόρων. Το αν θα το καταφέρει ωστόσο είναι το στοίχημα, ο χρόνος του οποίου ξεκινά να μετράει από σήμερα και η ευθύνη θα βαραίνει πρώτιστα το πολιτικό σύστημα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Η ποταποτητα καποιων δικαστων φαινεται και απο την κίνηση αγωγης εναντιον του κρατους οταν τους απεκοψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  08:10

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Άμαν ε...... η ρκα έβαλε τζιαί ρομανίσι!»
XXX  |  08:03

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X