ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η σιωπή των δημοσιογράφων

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Πέραν του αν κάνεις ως ιδιώτης σωστά τη δουλειά σου ή όχι, που αν δεν την κάνεις θα έχεις πρόβλημα με τον εργοδότη, είναι απίθανο να οδηγηθείς σε ανάκριση γιατί τέλος πάντων κάνεις τη δουλειά σου όπως πρέπει. Είναι απίθανο να σηκώσει το τηλέφωνο ο τάδε αστυνόμος και να σε καλέσει να του απαντήσεις, γιατί έχτισες έτσι τον τοίχο με τα τούβλα, γιατί έβαλες εκεί τον ηλιακό ή γιατί παίρνει τόση ώρα για να βγει ένα ψωμί από τον φούρνο.

Που είναι η δουλειά σου δηλαδή. Τα προαναφερθέντα δεν συμβαίνουν σε κοινωνίες που διατηρούν τη λογική τους ή και σε εξουσίες που θέλουν να αυτοπεριορίζονται για να εξυπηρετούν τον σκοπό τους καλύτερα και μόνο αυτό. Στην περίπτωσή μας δεν ισχύει κάτι από τα προαναφερόμενα. Όχι ότι η κοινωνία δεν διατηρεί τη λογική της. Τη διατηρεί αλλά δεν την κάναμε να νοιάζεται. Όσο για τις εξουσίες, το αν εξυπηρετούν ή όχι τους σκοπούς τους, αυτό ας το απαντήσουν πιο ειδικοί από εμένα. Εγώ βλέπω να οδηγούνται στην αστυνομία επαγγελματίες δημοσιογράφοι για κάθε λόγο που θέλει να πιστεύει η κάθε εξουσία ότι πρέπει να λογοδοτήσουν. Ίσως κληθώ και εγώ που εκφέρω μια άποψη, πέραν των άλλων, κι αν δεν έχουμε φτάσει εκεί, δεν είμαστε και μακριά.

Τα θλιβερά στην υπόθεση είναι πολλά. Πως δεν μπορεί να υποστηριχτεί καταρχήν ότι στην Κύπρο επικρατεί το περί δικαίου αίσθημα. Είμαστε μάρτυρες, οι σιωπηλοί της δημοσιογραφίας και μάλλον έτσι θα παραμείνουμε παρά τις φωτοβολίδες των άρθρων ή και των προσωπικών απόψεων, μιας νέας ιδεολογίας που έχει ανυψωθεί σε επίπεδο εξουσίας. Καλλιεργείται ο φόβος. «Αυτό που γράφω θα με βάλει σε μπελά»; Κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο αφενός και αποτέλεσμα αφετέρου απρονοησίας εκείνων που έπρεπε. Που ή δεν είδαν τι έρχεται ή βλέπουν τι συμβαίνει και δεν ασχολούνται.

Είναι θεμιτό να μην ασχολείται η κοινωνία με το αν δημοσιογράφοι καλούνται για κατάθεση, δεν είναι θεμιτό να μην ασχολούνται οι πολιτικοί. Παρά τα όσα λέει ή δεν λέει ο ΟΑΣΕ, που έτσι κι αλλιώς τι ένας ΟΑΣΕ τι 10.000 μέλισσες. Έτσι, το πρόβλημα εντός χώρας γίνεται μεγαλύτερο. Τι πρέπει πράγματι να κάνουμε γι’ αυτό, πέραν του να βγει μια ανακοίνωση από τα όργανα που αντιπροσωπεύουν τους δημοσιογράφους; Έχει πρόβλημα η καρδιά και βγάζουν ανακοίνωση τα νεφρά, ενώ ξεκάθαρα το πρόβλημα είναι αλλού και όσες ανακοινώσεις και να βγουν από τα νεφρά, είναι δύσκολο να διορθωθεί. Καταγράφεται με λύπη, η φοβερή έλλειψη συντονισμού μεταξύ μας, στον κλάδο, οπότε καλά κάνει και η κοινωνία και δεν ασχολείται εφόσον κι εμείς κοιτάμε ο καθένας τον εαυτό του.

Εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει συλλογική αντίδραση. Καμία σχέση. Μετά καλούμε την κοινωνία να ξεκολλήσει από τον καναπέ. Όταν ξεκολλήσουμε και εμείς από το πληκτρολόγιο. Όταν, αν συνέβαινε κάτι ανάλογο σε άλλη χώρα, τα ίδια τα ΜΜΕ θα το συντηρούσαν πρώτο θέμα, ακριβώς επειδή στην ουσία του είναι βαθιά δημοκρατικό και την κοινωνία θα έπρεπε να τη νοιάζει. Αυτά σε άλλες χώρες. Σε εκείνες που δεν συνταυτίζεται κανένας δείκτης επαγγέλματος με εκείνους της Τουρκίας. Αυτή η σιωπή, η δημοσιογραφική που προέρχεται από την έλλειψη συνολικής αντίδρασης, είναι πιο ανατριχιαστική και από το θόρυβο των κλήσεων. Αν δεν ενοχλεί τους παλαιότερους, τους πρέσβεις του επαγγέλματος, δικαίωμά τους.

Τα διδάγματα πάνε στους νεότερους. Αν δεν ενοχλείται η κοινωνία, δικαίωμά της και καλά κάνει, βάσει των προαναφερθέντων, ωστόσο τα διδάγματα που πρέπει να πάρει ο φούρναρης, ο υδραυλικός, θα έπρεπε να είναι πολλά. Αν δεν υπάρχει ένας να φωνάξει έξω από το κτήριο, τότε το κτήριο θα αυξάνει από μόνο του τη δύναμή του, γιατί είναι νόμος και τσιμέντο. Οπότε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάθε πολιτική δύναμη σε αυτή τη χώρα, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Διαφορετικά δεν γίνεται. Ορίστε το περί δικαίου αίσθημα. Αποδείξτε στην πράξη ότι το σέβεστε. Όχι στα λόγια ή και στα αποτυπώματα του πληκτρολογίου. Σε διαφορετική περίπτωση και η σιωπή μεταξύ άλλων, είναι απεριόριστη, και μας χωράει όλους. Κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Η ίδια ανακωχή που έγινε και το 74 στην Κύπρο. τότε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου.»
Χαριθέα  |  12:44

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X