ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η superglue της Ομοσπονδίας είναι η συνεννόηση

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τη σκέψη από την πλευρά Αναστασιάδη ως προς την αποκέντρωση εξουσιών της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε περίπτωση λύσης. Τα δε περισσότερα εξ αυτών που ακούγονται έχουν τη σημασία τους, γιατί ανοίγουν τον διάλογο ενόψει και της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί που αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον. Αυτό με τη σειρά του επικεντρώνεται στο ότι, κατά την άποψή μου, οδεύουμε προς εξελίξεις τις οποίες δεν θα έχουμε ξαναδεί στο Κυπριακό.

Αν όλα τα μηνύματα είναι σωστά, πάμε για να ολοκληρώσουμε μια πορεία συνομιλιών και να καταλήξουμε κάπου. Επιβεβαιώνεται όμως παράλληλα πως εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε κατασταλάξει στο περιεχόμενο της λύσης που θέλουμε, όσο αυτό είναι εφικτό. Μέσα στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαδικασίας, είναι βέβαια εφικτό να αλλάξεις πορεία αλλά γιατί την ακολουθούσες μέχρι σήμερα εφόσον και στο παρελθόν είχες διαφωνήσει, είναι ζητούμενο. Πρέπει ν’ απαντηθεί; Τώρα ίσως για φιλολογικούς λόγους, όσο αφορά την κεντρική κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει ν’ απαντηθεί είναι αν και σε άλλα πεδία του Κυπριακού ακολουθούμε άλλη ρότα από εκείνη που πρέπει. Να αμφισβητήσουμε δηλαδή την ίδια μας τη στρατηγική πολλών χρόνων, αλλά επί της ουσίας να ανοίξουμε τη συζήτηση για το περιεχόμενο της λύσης που εμείς θέλουμε. Κάτι που μάλλον θα έπρεπε να το είχαμε κάνει ήδη αλλά την ίδια ώρα, η αδράνεια και η αιώρηση ενός θέματος για χρόνια, αδυνατίζει και τις στρατηγικές που ακολουθείς. Ας κάνουμε τώρα και μερικά βήματα μπροστά. Ας υποθέσουμε πως επαναρχίζουν οι συζητήσεις, και καταλήγουμε σε μια συμφωνία με την άλλη πλευρά.

Και με την Τουρκία, αναπόφευκτα. Το ζήτημα που βλέπω ποιο είναι τώρα; Ότι μας πήρε ας πούμε 44 χρόνια διαφωνιών και επαναλαμβανόμενων συζητήσεων για να φτάσουμε ώς εδώ άρα πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αν λυθεί το Κυπριακό, να μας πάρει πολύ λιγότερο μέχρι να καταρρεύσουν όλα; Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, απλώς έχω μια σκέψη. Αν λοιπόν λυθεί το Κυπριακό, πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα στεκόμαστε όλοι να χαζεύουμε ανήμποροι τα χαλάσματα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, για οποιοδήποτε λόγο; Γιατί ανοίγω τώρα το θέμα; Διότι η απάντηση στο γιατί συζητάμε 44 χρόνια μέχρι να φτάσουμε εδώ που είμαστε είναι ίδια με την απάντηση του πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να καταρρεύσουν όλα αν υπάρξει συμφωνία.

Κι αυτή η απάντηση είναι ότι είτε το θέλουμε είτε όχι, η superglue του Κυπριακού, της Ομοσπονδίας, και της ζωής μας μέσα στο πλαίσιο λύσης, είναι η συνεννόηση μεταξύ μας. Της ε/κ πλευράς και της τ/κ πλευράς εννοώ. Τίποτα άλλο πέραν τούτου δεν μπορεί να κρατήσει την Ομοσπονδία «κολλημένη». Ούτε οι νόμοι, ούτε οι εξουσίες, ούτε τίποτα από όσα μπορεί μέσα στα χαρτιά και τις ασκήσεις να φαίνονται λειτουργικά. Η μεγαλύτερη λειτουργία είναι το να καταφέρουμε να μιλάμε μεταξύ μας με ειλικρίνεια. Αυτό δεν το έχουμε. Είναι ζήτημα κουλτούρας, αδυναμίας να διαπιστώσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να πορευτούμε με αυτά; Ο δάχτυλος της Τουρκίας που θέλει να είναι οιονεί παρών στην Κύπρο; Αυτό δεν ξέρω πώς μπορεί να διασφαλιστεί και με ανησυχεί ακριβώς ο χρόνος που πέρασε ως τώρα συζητώντας το πρόβλημα. Και δεν είναι χρόνος μόνον, είναι χρόνια. Στα οποία τα ατομικά και άλλα συμφέροντα πέρασαν πάνω από τη συμφέρον της λύσης. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι δεν θα περάσουν και πάλι από πάνω της. Οπότε αν θέλουμε να δούμε τη μεγαλύτερη των πρακτικών δυσκολιών, ας εστιάσουμε στο πώς μιλάνε οι δύο κοινότητες, και πώς εξάγεται αυτή η συζήτηση. Με βέτο, με προσκόμματα; Ή με κοινό γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το καλύτερο για όλους μας, τη ζωή μας μέσα στο πλαίσιο μιας λύσης; Το να μη γίνει δηλαδή η ίδια η λύση το μέσο για ακόμη χειρότερες εξελίξεις στη συνέχεια. Αυτό είναι ένα ζήτημα και είναι κατά την άποψή μου, μεγάλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Εδώ δεν μπορούν να εξημερώσουν το θηρίο οι μεγάλες δυνάμεις και μείς ψαχνόμαστε για λύση; Δεν είναι ...»
Leon  |  13:24

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X