ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λύσεις περισσότερες από άδεια τενεκεδάκια

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Έχω μια ιεροτελεστία, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Κατεβαίνω στον Πεδιαίο, με δύο μπλε σακούλες στα χέρια, και αρχίζω να μαζεύω, αφού πρώτα έχω βγει και έχω μαζέψει τα μύρια όσα γύρω από τον κάδο της γειτονιάς. Υμνώ να ξέρετε εκείνους που δεν μπορούν ν’ ανοίξουν καν το καπάκι και να πετάξουν εκεί τα σκουπίδια τους και δεν μιλώ σε κανέναν, ούτε διαμαρτύρομαι. Μια φορά μόνο με είδε ένας κύριος καθώς μάζευα, και μου είπε να μη δίνω τέτοια παραδείγματα. Εγώ σας λέω, καλά κάνουν και δίνουν οι άλλοι τα παραδείγματα που δίνουν, παντού. Γιατί από την πολιτική ζωή, το πολιτικό επιχείρημα, μέχρι και το να πετάξεις το σκουπίδι σου στο δρόμο, η πορεία για εμένα είναι μια ίσια γραμμή. Όταν ο πολιτικός ασχολείται τυχάρπαστα είτε με πολιτικές καθαριότητας, ζωοφιλίας ή οτιδήποτε άλλο αφορά την κοινωνία, ο πυρήνας του λόγου του θα είναι επίσης επιδερμικός και τυχάρπαστος.

Καλά επίσης κάνουν και εκείνοι που προκαλούν με πάταγο ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές. Που ο τραπεζικός τους λογαριασμός επιτάσσει να κλείνουν ή να μεταλλάσουν παραλίες. Καλά κάνουν γιατί έτσι πρέπει να κάνουν τα άδεια έστω και πλούσια τενεκεδάκια. Θόρυβο. Πιστέψτε με μαζεύω μπόλικα από δαύτα στις σακούλες μου και εξοικειώθηκα μαζί τους. Με αυτό που δεν μπορώ να εξοικειωθώ είναι ότι ακόμη θεωρείται πως πολιτικές που άπτονται του περιβάλλοντος ή των ζώων ή της βελτίωσης της κοινωνίας των Πολιτών, είναι δεύτερης γραμμής και όχι υψηλής πολιτικής. Η δε τελευταία, δεν μπορώ να πιστέψω ταυτόχρονα πως έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία. Ίσως γιατί η πολιτική εξακριβώνεται στην πράξη, έστω αν εκκολάπτεται στον λόγο, και οι πολίτες αρέσκονται στο να βλέπουν έργα παρά ν’ ακούν λόγια.

Τα έργα μας όμως, συνήθως είναι λόγια που τα χρησιμοποιούμε όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Όταν καίγονται τα δάση μας, όταν δεν έχουμε νερό να πιούμε, όταν δεν καθαρίζονται φρεάτια, όταν όλοι εν τέλει θεωρούμε πως ο δρόμος, η πλατεία, το πάρκο, είναι open plan σκουπιδότοποί μας. Και ενώ για όλα τα προηγούμενα δεν υπάρχουν παρά αντιδράσεις μέσα στα κοινωνικά δίκτυα, παράλληλα στην πραγματική ζωή ο τάδε ή ο δείνα πολιτικός θα φωτογραφηθεί με δυο σκυλιά γιατί αυτό νομίζει ότι θέλει να δει ο κόσμος ή θα αρκεστεί σε μια περιστασιακή δεντροφύτευση. Αν δεν καταλάβουμε πως πρόκειται για μάχες δίχως τέλος, δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε καμία ουσιαστική διαφορά, που να έχει απτό αποτέλεσμα στην κοινωνία. Αν δεν νιώσουμε στο πετσί μας, πως πρέπει να παρθούν αποφασιστικά και μόνιμα μέτρα, θα μείνουμε με μια φωτογραφική στιγμή που πάει πέρασε και δεν άφησε τίποτα, ούτε σε πολιτικό ούτε σε κοινωνικό επίπεδο.

Εμείς οι ίδιοι είμαστε που πρέπει διαρκώς ν’ αντιστεκόμαστε στα και καλά υψηλά νοήματα της πολιτικής, επαναφέροντας τους πολιτικούς σε μια καθημερινότητα από την οποία ξυπνάνε όταν προκύπτουν επεισόδια όπως αυτό με την παραλία στο Λατσί. Αλλά ακόμη και εκεί, σε κάθε παραλία, σε κάθε κοινωνική πτυχή, τα δεδομένα πάνε πιο βαθιά από το τι φαίνεται και πάντα εμπίπτουν στο ποιος ξέρει ποιον ώστε να νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει τι. Οπότε κάνει κύκλο το θέμα και έρχεται να γίνει πάλι πολιτικό και πάλι κοινωνικό. Συμπέρασμα; Αν είναι ν’ αλλάξει κάτι, αν είναι να βελτιωθεί η εικόνα της κοινωνίας και του περιβάλλοντος που ζούμε, ας πάρει η πολιτική σοβαρά τον εαυτό της και ας μην μένει σε ημίμετρα, προεκλογικές καταγγελίες ή εξαγγελίες μέσω από photo ops. Ας μην πράξει σωματικά τίποτα από αυτά ο ίδιος ο πολιτικός, ας μην καθαρίσει, ας μη φυτέψει, αλλά ας πάρει την απόφαση για να εκπονηθούν πολιτικές που να έχουν αντίκρισμα, γιατί όχι και έσοδα στο κράτος αν δεν καταλαβαίνουν κάποιοι. Λύσεις υπάρχουν, ίσως και πιο πολλές από τα άδεια τενεκεδάκια. Εκτός κι αν είναι βλαξ ο Έλιον Μασκ για παράδειγμα, που βλέπει στα σκουπίδια θησαυρούς. Απόφαση χρειάζεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Όλα τα ψυχολογικά αυτού του ανθρώπου εμπεριέχονται στην τελευταία του πρόταση "Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:26

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση