ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:07
 

ΜΜΕ, αυτή η κατάρα…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Συμβαίνει συχνά. Ένα σύστημα, οποιοδήποτε, παρουσιάζει όχι μόνο προβλήματα στη λειτουργία του και τα προβλήματα αυτά το καθιστούν αναξιόπιστο, έκπτωτο προς την αποστολή που έχει να εκπληρώσει. Αναλαμβάνει τότε, ψευδαίσθηση επικών διαστάσεων, το σύστημα το ίδιο να καθαρίσει τον εαυτό του και δίνει και υποσχέσεις πως θα το πράξει κιόλας. Εδώ υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το σύστημα παραδέχεται ότι έχει πρόβλημα. Αυτό είναι το θετικό. Το αρνητικό είναι το ότι άφησε τα προβλήματα να γιγαντωθούν σε τέτοιο βαθμό που όσο και να προσπάθησε δεν κατάφερε το ίδιο να τα αντιμετωπίσει ή να τα κρύψει. Σπανίως βέβαια αλλά συμβαίνει και αυτό. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, εμβόλιμα και κακώς κατά το σύστημα, μπαίνουν τα ΜΜΕ. Τα οποία τι κάνουν; Εκθέτουν την κατάσταση, καταγράφουν τα γεγονότα και ζητούν παρεμβάσεις τέτοιες που θα οδηγήσουν το σύστημα στην κάθαρση. Αυτά τα καταραμένα τα ΜΜΕ, που δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν παρά να γράφουν όσα δεν πρέπει να γραφτούν με αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος.

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη στρατηγική και παράλληλα αποδοχή ήττας από το ίδιο το σύστημα, άρα καμία έκπληξη εδώ. Το ότι αντί ενδοσκόπησης καταφεύγει στην αναζήτηση εχθρών, εκείνων που παρουσιάζουν τα πράγματα «ως θέλουν» απλώς για χαλάσει και μια φιλία μεταξύ άλλων. Οι φιλίες χαλάνε από το συμφέρον όχι από το τι θα γράψουν τα ΜΜΕ. Όταν δε οι καταγγελίες για το τι πάει λάθος προέρχονται εκ βαθέων του ίδιου του συστήματος, με το νι και με το σίγμα, όταν βγαίνουν προς τα έξω πράγματα και καταστάσεις που τουλάχιστον δημιουργούν απορία τότε δεν φταίνε τα ΜΜΕ που τα καταγράφουν. Διότι αν αυτή είναι η επικρατούσα άποψη, σημαίνει εν ολίγοις πως δεν έχουμε σωτηρία, κάτι ίσως που πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε εφόσον αυτή η ατάκα ακούγεται όλο και πιο συχνά. Το ότι φταίνε τα ΜΜΕ και πως δεν υπάρχει επί της ουσίας θέμα, το έχουν πει θεσμοί και θεσμοί. Προκλήθηκε με αυτό τον τρόπο επιπρόσθετη απογοήτευση, πέραν αυτής των δικών τους πεπραγμένων. Εκτέθηκαν στα μάτια της κοινωνίας, που τους είχε περί πολλού.

Εκείνοι που κρύβονταν πίσω από το δήθεν κύρος της θέσης τους, εκείνοι που με τις πράξεις τους αμαυρώνουν την αποστολή που έχουν και ιδιοποιούνται δυνάμεις του συστήματος, το τελευταίο που έχουν να κάνουν είναι τα βάζουν ή με τα ΜΜΕ ή με οποιονδήποτε άλλο. Δεν τους φταίει κανείς. Δεν πήγαν τα ΜΜΕ να τους συμβουλεύσουν λάθος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν έδωσαν τα ΜΜΕ οδηγίες, δεν επέβαλαν προνομιακή μεταχείριση από κανέναν προς κανέναν. Ωστόσο, κι από την άλλη το καταλαβαίνω. Ό,τι πέφτει συνήθως κάνει θόρυβο κατά την πτώση. Και κοιτάει τριγύρω να φταίξει κάποιον, γιατί δεν μπορεί να πιστέψει πως όντως συμβαίνει. Λογικό ως ένα σημείο, παράλογο όμως τελικά να μην μπορείς να παραδεχτείς πως το λάθος είναι δικό σου. Όχι των άλλων. Το παραδέχεσαι και φεύγεις. Διατηρείς αυτό που λες ως κύρος της θέσης ανέπαφο, όχι βορά των συμπεριφορών σου. Το διατηρείς σε απόσταση από την ευτέλεια, το προφυλάσσεις. Γιατί είτε θέλουν ορισμένοι είτε όχι οι θεσμοί είναι πέραν των προσώπων, πέραν του εγώ. Κανείς δεν είναι κράτος οπότε αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προστατευτούν οι θεσμοί και να αναδομηθεί η ταλαιπωρημένη έννοια του δικαίου. Για να μπει ένα φρένο στην κατάπτωση, για να σταματήσουμε να μειδιούμε με τα χάλια σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Εδώ δεν μπορούν να εξημερώσουν το θηρίο οι μεγάλες δυνάμεις και μείς ψαχνόμαστε για λύση; Δεν είναι ...»
Leon  |  13:24

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X