ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να σου πω εγώ που ξέρω

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Αυτή ήταν η ατάκα του Αναστασιάδη στο debate, που σκέπασε την επιχειρηματολογία του Σταύρου Μαλά, όποια και να ήταν αυτή για το Κυπριακό. Από την άλλη, ο τελευταίος, είχε μια πολύ καλή παρουσία, όπως και στο πρώτο debate, ωστόσο θύμιζε έντονα μαθητή που είχε μάθει τα πάντα με το νι και με το σίγμα, αλλά δεν είχε ζήσει εκείνα που έλεγε. Και αν η κάθε παρουσία ήταν αφήγημα, τότε ο κ. Μαλάς θα έπρεπε ν’ ακολουθήσει το δόγμα των συγγραφέων που προτάσσει ότι θα πρέπει κανείς να γράφει για όσα έχει ζήσει. Ατυχώς, σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, ο ίδιος ο κ. Μαλάς έφερε τη συζήτηση στο επίπεδο του κ. Αναστασιάδη, αν θεωρήσουμε πως βασικό θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό.

Σε αυτή τη φάση της ζωής του, και της πολιτικής του πορείας, ο Αναστασιάδης έχει πιάσει την κουτάλα και την έχει βουτήξει μέσα στο Κυπριακό. Είναι το θέμα που τον έκανε να αλλάξει χρώμα την τελευταία νύχτα στο Κραν-Μοντάνα από την πίεση που είχε τραβήξει. Το είδαμε με τα μάτια μας. Απέναντι σε αυτόν τον Αναστασιάδη, το «είναι ή δεν είναι αλήθεια» δεν στέκει. Και δεν στέκει γιατί επί της ουσίας οι διαφωνίες που κατέθεσε ο Σταύρος Μαλάς για το Κυπριακό, δεν ήταν δικές του. Προφανώς είχαν το πράσινο φως από το ΑΚΕΛ, το οποίο όμως στήριζε την προσπάθεια του Αναστασιάδη στο θέμα. Οπότε, αναπόφευκτα, το «να σου πω εγώ που ξέρω» κάλυψε τη συζήτηση.

Πιθανόν, αν ήταν ο Άντρος Κυπριανού απέναντί του, να είχε να του πει, όπως φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες. Που τι έγινε δηλαδή; Έγινε γνωστό πως ο κ. Ακιντζί, που δεν θέλει ν’ ανακατεύεται απέσυρε τον χάρτη για το Εδαφικό και έθεσε τη συζήτηση στο επίπεδο εκείνο που ενώ ήταν μειωμένης προσοχής το θέμα, επανήλθε στην επικαιρότητα. Από εκεί, παίρνει το ΑΚΕΛ τη σκυτάλη και ξεκινάει ένας μαραθώνιος «σου είπα έτσι, μου είπες αλλιώς» δύο μέρες πριν από τις εκλογές, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ποιο; Ότι προφανώς έγιναν πράγματα στο Μον Πελερέν με τα οποία δεν συμφωνεί ο Άντρος Κυπριανού, φεύγει έτσι από την εικόνα ο Σταύρος Μαλάς, αλλά, ωστόσο, φτάσαμε μέχρι και το Κραν-Μοντάνα όπου και εκεί, εκτός αν κάνω λάθος, η Τουρκία φέρει την τελική ευθύνη. Ένα βήμα πίσω. Πότε έκανε ανάλογη κίνηση η ε/κ πλευρά, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, που να επηρέασε «εκλογές» στα Κατεχόμενα; Που να προκάλεσε συζητήσεις έστω.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, κι εν γένει η τ/κ πλευρά, έπαιξε πάλι το ταμπούρλο της και εμείς τρέχουμε να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές. Το είχε κάνει και παλιότερα, και θα το ξανακάνει, εφόσον είναι πολιτικά «ορθό» να τρωγόμαστε μεταξύ μας για όσα θέλουν εκείνοι που είναι σε απευθείας σύνδεση με την Τουρκία. Κι από την άλλη, εν μέσω αυτής της κατάστασης, προέκυψαν κι εκλογές. Είμαι σίγουρος πως μέχρι σήμερα, θα έχουν ακουστεί περισσότερα από την ανάκληση του χάρτη για το εδαφικό από τους Τ/κ. Σημείο για το οποίο είχε ακούσει τα εξ αμάξης ο κ. Ακιντζί, από τα Κατεχόμενα, στη Γενεύη. Τώρα, μια χαρά βολεύτηκε με την ανάκληση. Σε αυτό το κλίμα ψηφίζουμε. By the book, δεν θα ψηφίσουμε, αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία που αποκτήσαμε. Γιατί μια χώρα μικρή όπως η Κύπρος, με τα μεγάλα της προβλήματα, πρέπει τουλάχιστον να περιορίσει τα περιθώρια του λάθους. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Nέες απειλές Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους

«Ο σουλτάνος εννοεί μέχρι το δικό του τέλος! Τα μακριά κοντινά γινήκαν!!»
ΑΚΑ  |  11:24

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X