ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο αγωγός του ΑΚΕΛ με τον ρεαλισμό

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

«O πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να επιτευχθούν, ο στόχος των Τουρκοκυπρίων για μερίδιο από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, από τη μια, αλλά και ο ρόλος που επιδιώκει η Τουρκία στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, από την άλλη, είναι η λύση του Κυπριακού. Ως ΑΚΕΛ, είμαστε έτοιμοι, με τη λύση του Κυπριακού, να στηρίξουμε έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, τόσο για δική της χρήση όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης». Αυτά δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού προς το διπλωματικό Σώμα μέσα στην εβδομάδα. Είναι δεδομένο πως το ΑΚΕΛ έχει στηρίξει την όλη διαδικασία με το Κυπριακό, πέραν των διαφωνιών που υπήρχαν και θα υπάρχουν με τον Αναστασιάδη τόσο σε μια σειρά χειρισμών όσο και αναγνώσεων των αποτελεσμάτων. Επίσης, είναι δεδομένο πως το ΑΚΕΛ θέλει λύση, που φτάνει στο σημείο να θεωρεί προδοσία μια λύση που θα έχει τη μορφή δύο κρατών.

Ωστόσο, εφόσον μέχρι σήμερα όποτε χρειάστηκε πρότασσε τη λογική, γιατί καταφεύγει στο παράλογο, στο μη ρεαλιστικό, του να εμπλέξει την Τουρκία στο ζήτημα με το κυπριακό φυσικό αέριο; Που έφτασε ως εκεί, με ένα ακόμη βήμα στο ενδιάμεσο. Την αναγωγή του θέματος ως ένα εξ εκείνων που μπορούν ή πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του Κυπριακού. Δεν εμποδίζει τώρα κανένας την Τουρκία να πει ότι στην Κύπρο άνοιξε η συζήτηση για το φυσικό αέριο άρα ορίστε, συζητήστε το να τελειώνουμε, όταν μέχρι σήμερα ήταν εντελώς διαφορετικά όλα τα μηνύματα που στέλναμε. Τη στιγμή μάλιστα που αναγνωρίζεται από όλους πως δεν μπορεί να μπει αυτό το θέμα μπροστά και να καλύψει όλα τα υπόλοιπα του Κυπριακού, οπότε και φέρνοντάς το και προσδοκώντας να βρεθεί συνολικότερη λύση για όλα είναι σαν να βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο.

Η εξισορρόπηση, αν μπορεί να ειπωθεί αυτό, πως γίνεται; Με απαλλαγή από τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα; Να της δώσουμε και παραπάνω δηλαδή για να μας απαλλάξει από όσα έτσι κι αλλιώς πρέπει να απαλλαγεί, χωρίς ανταλλάγματα, η Κύπρος. Είναι δεδομένο πως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση στο Κυπριακό λόγω και της Τουρκίας αλλά και δικών μας λαθών, αλλά τώρα και θα πρέπει να δώσουμε ώθηση και να τη συμπεριλάβουμε στο φυσικό αέριο; Για να δείξει καλή θέληση, αν τη δείξει κι αν την κρατήσει.

Να κάνουμε βήματα πίσω στα όσα λέγαμε και πράτταμε, όταν λένε όλες οι αναλύσεις πως τυχόν συνδιαχείριση θα είναι κόλαφος και για την Κύπρο και για την Ε.Ε. Ρωτήσαμε για παράδειγμα αν είναι σύμφωνη η Ένωση με μια προοπτική ενεργειακής εξάρτησης, αν και εφόσον τα κοιτάσματα είναι τέτοια, από την Τουρκία; Πώς να δώσουμε στον Ερντογάν την κάνουλα στο χέρι αλλά και το δικαίωμα να τη γυρίζει κατά το δοκούν για να μας εκβιάζει και την ίδια ώρα να πούμε στην Ευρώπη πως η Τουρκία μπορεί να την εκβιάζει κι αυτή αν τα συμφωνηθέντα δεν τηρηθούν; Είναι δύσκολη τοποθέτηση αυτή εκ μέρους του ΑΚΕΛ και προσωπικά δεν την καταλαβαίνω. Δεν κατανοώ το γιατί θα πρέπει να παραχωρήσουμε δικαιώματα που καμία σχέση δεν είχαν μέχρι σήμερα με το Κυπριακό αλλά ούτε και με την Τουρκία. Και προχωράμε τελικά στο να «αγοράσουμε» αυτό που θέλει η Τουρκία. Τη λύση του Κυπριακού.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Παίρνουν μέτρα στα κατεχόμενα για την οικονομική κρίση

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε γιατί έχουν πολλούς αδελφούς τους Ελληνοκύπριους Που ...»
Andreas  |  12:41

Διάβασμα το Σαββατοκύριακο, διαγώνισμα από Δευτέρα για την παιδεία

«Η οποιαδηποτε φετινη συμφωνια πρεπει να αφηνει ανοιχτη πορτα για μεγαλυτερες μεταρρυθμισης στα δυο τρια ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  07:28

ΣΚΤ: Καλύφθηκε ο στόχος για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου

«Η πειρα μας λεει οτι πολυ συντομα θα προκυψουν πλεονασμοι ακομη τοσων υπαλληλων, πολλοι απο τους οποιους ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  13:09

Αυτά αναφέρονται στο υπόμνημα που θα παραλάβουν οι εκπαιδευτικοί

«Το κράτος διαχρονικά υπέκυπτε στις απαιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των ...»
Α Αντωνιάδης  |  13:02

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση