ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:31
 

Ο Καταλανός και ο τουρκοκύπριος

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Οι Τ/κ τρίβουν τα χέρια τους με τα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία, εφόσον θεωρούν πως είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία, να φέρουν στην επικαιρότητα τη θέση, την ανάκληση ότι το Κυπριακό λύθηκε επί του εδάφους το 1974. Αδιαφορώντας την ίδια ώρα, αν θα υπάρξει νέα διάσκεψη για το Κυπριακό ή ποιοι θα συμμετέχουν ώστε να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Γιατί αποτέλεσμα θα υπάρξει, ειδικά αν αυτή τη φορά εμπλακεί το Σ.Α. των Η.Ε., με όσους σκέφτονται από τώρα πως σε περίπτωση ναυαγίου θα είναι ακόμη ένα και δεν τρέχει κάτι, να το ξανασκεφτούν όσο είναι καιρός.

Η θέση αυτή των Τ/κ, για τη λύση επί του εδάφους, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τους πολιτικούς ιθύνοντες της εισβολής, και από την οποία ουσιαστικά δεν έχουν ξεκουνήσει από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και εντεύθεν, αναμένεται να κερδίσει όσο έδαφος χρειάζεται για να κάνει στην άκρη ο Μουσταφά Ακιντζί. Που ήδη συμβαίνει. Τώρα, γιατί νομίζει ή γιατί θέλει η νέα και σκληρή πολιτική γραμμή που αναπτύσσεται στα Κατεχόμενα, να μοιάσει στην Καταλονία; Σε εκείνη την περίπτωση το σίριαλ ερχόμενο από παλιά, ξεκίνησε πια εφόσον τώρα τρέχουν οι εξελίξεις, όταν την ίδια ώρα το δικό μας σίριαλ παίζεται για 40 χρόνια.

Επιχαίρουν οι Τ/κ που ο Πουτζδεμόν αποφάσισε ν’ αναζητήσει «ασφάλεια», πίνοντας τον καφέ του στις Βρυξέλλες και αφού πήρε όλες τις λάθος αποφάσεις για να διχάσει τον λαό του και να τον αφήσει στα κρύα του λουτρού. Ο Πουτζδεμόν πήρε το ζεστό «Ναι» της ανεξαρτησίας και το έκανε παγωμένο φρέντο στην πλατεία Λουξ. Εμείς 40 και χρόνια, θέλουμε να τα πούμε να τα βρούμε με τους Τ/κ για την επανένωση της Κύπρου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν εκείνοι για τους οποίους η οδός προς την Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη απάντηση στο δεσποτισμό της Τουρκίας, τώρα χειροκρότησαν μια απόφαση απολύτως διχαστική; Άλλη ερώτηση.

Αν ο Ερντογάν κάνει πίσω στην εξωτερική πτυχή και κληθούν άπαντες σε διάσκεψη. Μαζί και η Ρωσία και τα άλλα μόνιμα μέλη και πάει λέγοντας. Πόσες πιθανότητες έχει εκεί που θα ξαναβράσει το σίδερο, να προτάξουν οι Τ/κ πολιτικοί την Καταλονία και την «ανεξαρτησία» τους; Καμιά. Αν ο Ερντογάν πει ότι πάμε για λύση, και είναι πολλά τα αν, όσοι πανηγυρίζουν στα Κατεχόμενα θα φυλάξουν στα μπαούλα τις σημαίες της Καταλονίας και θα προτάξουν πάλι τον διαλλακτικό Ακιντζί για να συζητήσουμε. Ωστόσο, πέραν των δικών μας, η μεγάλη εικόνα που άπτεται και των δικών μας, με λυπεί. Αν με τα χίλια λάθη της, η Ευρώπη έχει καταφέρει κάτι, είναι να μη θρηνήσει θύματα από τους πολέμους εντός της, για μεγάλο διάστημα.

Η απόσχιση της Καταλονίας και το Brexit, δεν είναι αστεία. Δεν είναι για να γελάς ούτε καν σε πολιτικό, επικοινωνιακό επίπεδο. Είναι κινήσεις που αφήνουν μεγάλες επιπτώσεις, προερχόμενες από ιλαροτραγικές φιγούρες τόσο του Brexit όσο και της Καταλονίας που έκαναν πράξη τους μικροπολιτικούς εγωισμούς τους βάλλοντας κατά της Ευρώπης. Που σημαίνει ότι ο λαϊκισμός τους πέρασε, άρα έχει έδαφος, οπότε πρέπει να δούμε κι εμείς τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά, στην προσπάθεια που γίνεται ή θα γίνει, για λύση στο Κυπριακό.

Αν υποβόσκει πράγματι τέτοια δύναμη, τέτοιο επίπεδο λαϊκισμού στα Κατεχόμενα που οι πανηγυρισμοί για την Καταλονία δεν ήταν απλώς για να μας μπουν στο μάτι, τότε ίσως και να είναι το επιστέγασμα μιας πορείας που το τέλος της είναι ήδη προκαθορισμένο παρά τα θέλω μας και τις προσπάθειές μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X