ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:27
 

Ο χαρτοπόλεμος δεν αλλάζει την ουσία

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε την ανάγκη να πείσει κανέναν για τα όσα έγιναν στο Κραν-Μοντάνα. Αμέσως μετά το ναυάγιο όμως, μια μηχανή μπήκε μπροστά, που τα κλειδιά της τα κρατούσαν εκείνοι που ήθελαν τον Αναστασιάδη να αποδεχτεί τα πάντα για να κλείσει φέτος το Κυπριακό. Μια μηχανή που γεννούσε επιχειρήματα για το ότι ίσως να μην ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα στο δείπνο. Ίσως να άφησε ένα παράθυρο η Τουρκία, που ο Αναστασιάδης έπρεπε να το δεχτεί ή τέλος πάντων να το συζητήσει.

Υπάρχει ένα δεδομένο που δεν αμφισβητείται για εκείνη τη βραδιά, και μιας και είμαστε σε περίοδο αποκαλύψεων επιτρέψτε μου να την πω. Την άφιξη Χριστοδουλίδη στο χώρο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ξημερώματα πια, ακολούθησε εκείνη του Κοτζιά. Οι πάντες κατάκοποι μετά το πολύωρο, περιβόητο δείπνο και ως προοίμιο, θυμάμαι πολλές φορές χρειάστηκε ακόμη και πριν ξεκινήσει η ενημέρωση, εμείς οι δημοσιογράφοι να επαναλαμβάνουμε ο ένας στον άλλο όσα μεταξύ μας λέγαμε για να τα συγκρατήσει το κουρασμένο μυαλό. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας μπήκε στον χώρο, κι αμέσως άρχισε να εξιστορεί τα όσα είχαν συμβεί στο δείπνο. Λέξη τη λέξη, που και ως καθηγητής που είναι, το να αφηγείται το έχει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από δίπλα, κουρασμένος και αυτός όπως και τα δέκα άτομα που παρευρίσκονταν και από τις δύο αποστολές, Ελλάδας και Κύπρου, στο συγκεκριμένο χώρο, συν εμείς 30 δημοσιογράφοι. Από την αφήγηση του κ. Κοτζιά, και μετά του κ. Χριστοδουλίδη, μέχρι σήμερα δεν έχει αλλαχτεί ούτε τελεία. Κανείς δεν βγήκε, εφόσον εμείς τα μεταδώσαμε άμεσα αλλά και τις επόμενες μέρες, να πει ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Ούτε πολιτικός αρχηγός στην Κύπρο, ούτε ξένος αξιωματούχος από τους πολλούς που ήταν στην Ελβετία, ούτε καν η Τουρκία τις πρώτες μέρες.

Αν θυμάστε, το αφήγημα της Τουρκίας ήταν πως η Ελλάδα και οι ε/κ παρουσιάστηκαν με μαξιμαλιστικές θέσεις και όχι πως τα πράγματα δεν έγιναν όπως περιγράφηκαν στον ε/κ και ελλαδικό Τύπο. Οι μέρες που πέρασαν και μέχρι να κάτσει η σκόνη, αντίδραση προς τα όσα έγιναν στην Ελβετία και στο πρόσωπο του Αναστασιάδη δεν υπήρχε. Στη συνέχεια όμως, η μηχανή πήρε μπρος, και παρά το ότι η Τουρκία είχε την ευθύνη για τα όσα έγιναν, άρχισε να κάνει την εμφάνισή της η αμφισβήτηση για τα όσα μπορούσε να είχε κερδίσει η ε/κ πλευρά και δεν τα κέρδισε. Άπαντες αναζητούμε την τελειότητα, δεν είναι κακό, δεν είναι όμως και εφικτό. Είναι άλλο να λες, και εκ του ασφαλούς, «αν ήμουν στη διαπραγμάτευση θα τα έκανα αλλιώς» και άλλο να είσαι. Μπορεί να τα κάνεις αλλιώς, μπορεί και όχι. Αυτό είναι ένα επιχείρημα. Είναι άλλο όμως να γυρίζει μπούμερανγκ όλο το σκηνικό, και με ευθύνη του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας τελικά, ο οποίος παρασύρθηκε σε μια κίνηση που προκάλεσε μεν ντόρο και έδωσε τροφή για σχόλια, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Όσο κι αν μη μηχανή προσπάθησε να πει ότι ίσως και να έγιναν άλλα στο δείπνο, δεν έγιναν άλλα.

Μας έστειλε να «ονειρευτούμε» ο κ. Τσαβούσογλου, και αυτό δεν αλλάζει. Αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων, κι όχι αν έπρεπε να τα στείλει ή όχι και στους πολιτικούς αρχηγούς, που είχαν γνώση για τα πάντα μιας και ήταν στην Ελβετία, τα χαρτιά. Άλλο δεν τα πήρα, άλλο δεν ξέρω. Και επαναλαμβάνω. Αν η μηχανή δεν είχε φτάσει σε τέτοια ένταση, αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος και αν επικρατούσε το κλίμα των πρώτων ημερών της επιστροφής από την Ελβετία ή εν τέλει δεν είχε παρασυρθεί ο Αναστασιάδης τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Τις όποιες συνέπειες, πολιτικά, έφερε για τον ίδιο τον Αναστασιάδη η διαρροή, θα τις χειριστεί ο ίδιος. Τα όποια συμπεράσματα επίσης βγήκαν από τη δημοσιοποίηση από ένα μέσο και μόνο, βγήκαν. Και αν δεν είχε γίνει η διαρροή, να δω τι προεκλογική θα έστηναν τα κόμματα. Η ουσία όμως δεν αλλάζει, όση σκόνη και αν σηκώσει ένας χαρτοπόλεμος.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση