ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι γενικές προσδοκίες ειδικώς διαψεύδονται

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το αποτέλεσμα της υπόθεσης για την τότε Τράπεζα Κύπρου, το πότε είναι αντιληπτό, και στελέχη της που βρίσκονταν υπό συγκεκριμένες κατηγορίες, είναι γνωστό. Το ότι δεν το περιμέναμε, δεν ξέρω αν είναι γνωστό ή όχι. Ίσως να μην το ήξεραν ή να μην είχαν έστω μια εικόνα, ακόμη κι οι ίδιοι που διαχειρίζονταν τη νομική πτυχή της υπόθεσης. Κι αν εμείς δεν είχαμε εικόνα ή κάτι περιμέναμε, εκείνοι δεν δικαιολογούνται. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας δεν αλλάζει κι αυτό δεν είναι άλλο από ένα πρώτο μηδέν που οδεύει πιθανότατα προς ένα μεγάλο τίποτα.

Ουσιαστικά, ό,τι και να γίνει με τη συνέχεια της υπόθεσης ή τη συνέχεια άλλων υποθέσεων, τα βασικά συμπεράσματα είναι δύο.

Πρώτον, η κοινωνία έχασε, είναι εκείνη η ηττημένη της υπόθεσης.

Δεύτερον, αν είναι αυτός ο δρόμος όλων των υποθέσεων που αφορούν την κατάρρευση της οικονομίας, ας ετοιμαστεί η κοινωνία να βγει μια και καλή χαμένη, όπως και τόσες φορές στο παρελθόν. Οι γενικές προσδοκίες του γενικού εισαγγελέα, ειδικώς διαψεύδονται.

Δεν θα πω ότι είπε μεγάλα λόγια, δεν θα σταθώ σε αυτό, παρά στο ότι μετέδωσε έντεχνα το μήνυμα πως θα υπάρξει προς όφελος της κοινωνίας αποτέλεσμα, εφόσον αυτή ήταν οι βασική ερώτηση. Τι γίνεται με τις υποθέσεις για την κατάρρευση της οικονομίας, άρα πότε η κοινωνία θα δει τους υπεύθυνους να πληρώνουν.

Δεν θα τους βλέπει. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι ελπίζει να τους δει, πλέον. Διότι πιθανότατα ισχύει αυτό που άλλος, παλιά καραβάνα της πολιτικής, είχε πει: «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Αυτή είναι μια θέση αρχής για τις εξουσίες, όλες, που δεν πρόκειται καμιά να την υιοθετήσει. Όχι ότι πρέπει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει κιόλας.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βγει κανείς και να πει πως δεν έχει πέσει δούλεμα στην πλάτη της κοινωνίας. Στο όνομα της οποίας, το θυμικό βγήκε μπροστά το 2013 και προανήγγειλε αποτελέσματα, κάποιους δηλαδή να οδηγούνται στη φυλακή. Επίσης, κάποιοι άλλοι, πατώντας στο θυμικό και προβάλλοντας το ύφος που μόνο με χίλιες ρομφαίες της κάθαρσης μπορεί να συγκριθεί, πρότειναν αναμονή και όλα θα πάνε καλά. Και μαζί με την πρόταση αυτή, «προικοδοτήθηκαν» με ό,τι ζητήθηκε ώστε οι έρευνες να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γινόταν και τα αποτελέσματα, στο όνομα της κοινωνίας, να έρθουν επίσης γρήγορα. Η δε κοινωνία το ύφος με τις χίλιες ρομφαίες, το περιέβαλε με εμπιστοσύνη, ακόμη και σε περιπτώσεις που υποθέσεις δεν την αφορούσαν αλλά απασχόλησαν τα ΜΜΕ και τον ίδιο τον γενικό εισαγγελέα.

Η οποία εμπιστοσύνη, τέλος πάντων, ήταν εμφανής σε όλες τις συζητήσεις, σε όλα τα επίπεδα. Τώρα; Όλα έχουν αλλάξει πλέον, και η γενική εικόνα όχι μόνο δεν είναι καλή αλλά γίνεται ακόμη χειρότερη, οπότε καλό είναι να το αντιληφθεί και ο γενικός εισαγγελέας. Αν δε θέλει, δικαίωμά του, όπως όλα άλλωστε αλλά η υποχρέωσή του ήταν να φέρει αποτελέσματα, παρέμενε, αλλά μάλλον όχι πια. Παράλληλα, όταν από τη μια βλέπεις το σύστημα να μπάζει, χρήση εξουσίας που η Πολιτεία διαθέτει να διοχετεύεται για άλλους σκοπούς όπως έγινε σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τη δεύτερη τη τάξει στη νομική υπηρεσία και από την άλλη διαπιστώνεις πως χάνονται υποθέσεις τις οποίες στο όνομα του θυμικού της κοινωνίας θα έπρεπε να κυνηγήσουμε μέχρι εκεί που δεν πάει, και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε πρόβλημα, ε τι να πει κανείς από εκεί και πέρα. Όχι πολλά.

Δεν υπάρχουν πολλά να πεις γιατί το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του και πλέον, και ο βαθμός εμπιστοσύνης αλλάζει, και εικόνες που ήταν δεδομένες θρυμματίζονται και η κοινωνία απελπίζεται περισσότερο. Στο όνομά της οποίας τελικά λέμε πολλά αλλά παραδίδουμε λίγα. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Εξαγγελία και άλλων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία από το ΥΠΠ

«Την τσαπατσουλιά στην τσαπατσουλιά οι άριστοι των αρίστων ονομάζουν …πρόσθετα μέτρα!!! »
Ai Em  |  11:53

Το απίστευτο θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πιο βάρβαρο, απάνθρωπο καθεστώς από αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε ...»
CGA  |  10:23

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

«Οσο και να θελει ο Ερντογαν και η τουρκικη ηγεσια να ξεφορτωθει το κυπριακο, μορει να το κανει μονο ...»
Γιωτας  |  03:57

Ξέμεινε από αξιωματικούς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Ενώ το δικό μας ναυτικό είναι πλήρες από αξιωματικούς που εισάγει 10 δοκίμους κάθε χρόνο και οι παραιτήσεις ...»
ΠολεμιστήςΤηςΚαρέκλας  |  16:49

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση