ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:23
 

Οι πάσες του πασά στα κατεχόμενα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Όσο περνάει ο καιρός τόσο ανοίγει η βεντάλια των επιχειρημάτων με τα οποία η Τουρκία απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Πέραν της στάσης που τηρεί – και όλοι ξέρουμε - στο Κυπριακό και των ενεργειακών συμπλεγμάτων με το εθνικό θέμα, εσχάτως παρουσιάστηκε ακόμη μια διάσταση. Μια ακόμη συστοιχία Τουρκίας-κατεχόμενων. Η ατάκα που έδωσε το έναυσμα, ήρθε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος, μιλώντας για τα ενεργειακά, είπε πως ό,τι βγει από τις γεωτρήσεις, θα καταμεριστεί αναλόγως με τον πληθυσμό της Νότιας και της Βόρειας Κύπρου.

Ένα σημείο πριν προχωρήσουμε παρακάτω, είναι η αναφορά του στην Κύπρο κατά πώς βολεύει κάθε φορά. Από το να μην υπάρχει καθόλου, σε Νότια και Βόρεια, γεγονός που συνάδει και με το πώς ο ίδιος θεωρεί από την πλευρά του την όλη υπόθεση με το ΦΑ. Επί της ουσίας ο Ερντογάν, θέλει οι πλατφόρμες που θα στηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι πλατφόρμες επίλυσης διαφορών, που ο ίδιος και η πολιτική του δημιουργούν. Αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από την ε/κ πλευρά, εφόσον, όσο περνάει ο καιρός, η απομόνωση της Τουρκίας μεγαλώνει, όπως και η επιβαλλόμενη εκ μέρους της επιθυμία του να καταστεί παίχτηςστην περιοχή. Χρειάζεται μια στρατηγική, που να βλέπει προς τα κάτω από ψηλά. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ακόμη σημείο, που έθιξε περιφερειακά και άπτεται του θέματος της πληθυσμιακής αναλογίας. Μια από τις πρώτες φορές που ειπώθηκε από τον Ερντογάν το επιχείρημα περί διαμοιρασμού με βάση την αναλογία πληθυσμού, ήταν τον Οκτώβριο του 2011.

Η Noble ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 12 τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011. Τότε ο Πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε για πρώτη φορά το διαμοιρασμό στο τραπέζι βάσει πληθυσμιακής αναλογίας, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, ωστόσο το συγκεκριμένο από τότε και μέχρι σήμερα δεν ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Κι αυτό διότι επελέγη εκ μέρους της Τουρκίας και για άλλους λόγους, η πιο επιθετική στρατηγική με τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε σήμερα. Την ίδια μέρα που ο Ερντογάν, πρόσφατα, μίλησε εκ νέου για διαμοιρασμό, το γάντι σηκώθηκε από τα κατεχόμενα. Η πάσα δόθηκε. Εκ των επικεφαλής του κόμματος των εποίκων, ο Erhan Arikli, τόνιζε πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα, είτε μέσω αύξησης των γεννήσεων είτε μέσω παροχής υπηκοοτήτων, είτε μέσω κινήτρων ώστε να επιστρέψουν οι Τ/Κ που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εν ολίγοις, πρότεινε μια ολοκληρωμένη άποψη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η τοποθέτηση του Arikli που είναι επί της ουσίας ουρά εκείνης του Προέδρου της Τουρκίας, προτείνει μια σειρά μέτρων που θα καταστήσουν την αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα εφικτή. Δεν τα πρότεινε μάλιστα στα ΜΜΕ ή σαν γενικό επιχείρημα μεταξύ άλλων.

Μίλησε μόνο για το εν λόγω ζήτημα και το έκανε κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού του «υπουργείου Εσωτερικών». Το αν λοιπόν συνδέεται το ζήτημα που τέθηκε στα κατεχόμενα, την ίδια μέρα με όσα είπε εκ νέου ο Ερντογάν για το διαμοιρασμό των φυσικών πόρων, η απάντηση είναι εκεί.Όπως και το ρευστό του επιχειρήματος, που τώρα αναδύθηκε και πάλι. Το να δίνει γραμμή ο Ερντογάν για το διαμοιρασμό, δεν σημαίνει πως πράγματι έτσι θα γίνει. Σκοπός της Τουρκίας, δεν είναι απλώς ο διαμοιρασμός, αλλά η συνδιαχείριση. Η «σύμπτωση» απόψεων Τουρκίας-κατεχομένων και στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι τυχαία. Και περνάει κατά την άποψή μου τις εξελίξεις στη Βάρνα, κατά πολλά χρόνια, μας αφορά άμεσα και θα πρέπει να λάβουμε με τη σειρά μας μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Στα 21,05 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το 2018

«Κάποτε θα πρέπει να αποπληρωθεί. Το ζήτημα είναι τι προετοιμασία κάνουμε (περισυλλογή και ανάπτυξη). ...»
Γιάννης Αλεξάνδρου  |  22:37

#PoliticsBlog Η παραίτηση Αρέστη, το σφυροκόπημα και οι αντοχές

«Άμα έχεις θράσος χιλίων πιθήκων, δεν ιδρώνει το αφτί σου. Πόσο ακόμα να παραιτηυείς!!!»
ΧΓΑ  |  10:12

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X