ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Οι ψευδαισθήσεις στην παιδεία σας τελείωσαν

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Να πάμε τρία χρόνια πριν και να ψάξουμε το τι είχε συμβεί, από γονείς και εκπαιδευτικούς, για την ασάφεια στον τρόπο διατύπωσης ενός θέματος. Το πώς τα παιδιά δεν κατάλαβαν το νόημα και δαιμονοποιήθηκε το θέμα σε όλη τη χώρα, και εκτός αυτής, με αποτέλεσμα να λέμε ότι φταίει το θέμα όχι το παιδί. Φταίει το δάχτυλο που κρύβει το δάσος. Θέλετε να μας πείτε σήμερα κύριοι υπεύθυνοι της παιδείας, και εσείς γονείς, πως φταίει ένα θέμα, ένα οποιοδήποτε θέμα που για άλλη μια φορά καταγράφηκε η έρημος στο μέσο όρο των μαθημάτων; Γιατί ξεσηκωθήκαμε τότε για ένα θέμα, που μπορεί να ήταν ασαφές και άξιζε ο ξεσηκωμός, και δεν ξεσηκωνόμαστε κάθε φορά που παίρνουμε τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων;

Γιατί κύριε Αναστασιάδη δεν καλείς ως Πρόεδρος της χώρας άπαντες στο Προεδρικό και να βάλεις κάτω το θέμα; Αν το μέλλον της χώρας είναι το 40 και πλέον χρόνια μακρινό Κυπριακό, γιατί να μη βάλουμε μπροστά το μέλλον των παιδιών που θα στελεχώσουν τη χώρα και που τώρα είναι τελειόφοιτοι; Γιατί δεν τους καλείς και να τους ρωτήσεις εσύ ο ίδιος Πρόεδρε, υπουργούς, γενικούς διευθυντές, φορείς, τι φταίει; Γιατί παρουσιάζεται αυτή η εικόνα στις εξετάσεις; Ποιο το επίπεδο της εκπαίδευσης, όχι της Παιδείας, αλίμονο που έχουμε σήμερα ως χώρα; Παιδεύουμε ή εκπαιδεύουμε ή παιδευόμαστε χωρίς αποτέλεσμα, πέραν των διακηρύξεων, των μεγαλεπήβολων ιδεών και των λοιπών κενοτήτων; Υπάρχει πρόβλημα, κι όσο πιο νωρίς το παραδεχτούμε τόσο το καλύτερο. Και για να βοηθήσω. Yparxei provlima.

Κατανοητό τώρα; Σε πολιτικό επίπεδο, πέραν των χωρίς απαντήσεις ερωτήσεων και των αποριών, ας πούμε ότι έχουμε μπροστά μας μια μεταρρύθμιση που την περιμένουμε να ολοκληρωθεί ώστε να αλλάξει κάτι. Θα την κρίνουμε όταν θα έρθει η ώρα, ωστόσο πέντε χρόνια πέρασαν ήδη και δεν υπάρχει κανένας χώρος πλέον για δικαιολογίες. Πάμε στο σπίτι μας. «Για να φτάσει να δώσει Παγκύπριες και να μην αντιμετωπίζει το αδίδακτο κείμενο σαν τον Εωσφόρο και την κριτική σκέψη σαν την κακιά μητριά της Σταχτοπούτας, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ας μετρήσει τι και ποια βιβλία έχει σπίτι του, ας κάτσουμε ένα λεπτό να δούμε πώς θα συγκεράσουμε την τεχνολογία, την πληροφορία με την πραγματική γνώση και όχι με τα «Χ» αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Ας μάθουμε να σκεφτόμαστε από την αρχή».

Αυτά είναι από την περυσινή μου άποψη για τα τότε αποτελέσματα των Παγκυπρίων. Που θα μπορούσα, στο πνεύμα της εποχής ειρωνικά, να την κάνω copy paste εδώ και να μη χρειαστεί να γράψω εκ νέου και να ρωτάω για όσα ουδείς εκ των αρμοδίων δεν απαντάει. Τελικά, όπως και στην οδήγηση στον δρόμο έτσι και στην παιδεία του παιδιού, όλα ξεκινάνε από το σπίτι. Από τη μόρφωση και τα βήματα που θα πάρει, από ένα περιβάλλον που θα στηθεί εκεί και που θα περάσει τα δικά του μηνύματα. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, για χίλιους λόγους, για δύο χιλιάδες το να ζητάει ο γονιός τα ρέστα από το κράτος, είναι υποκριτικό. Και μαζί συμπαρασύρει και εκείνους που έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με το ζήτημα της παιδείας στο σπίτι. Κι έτσι κλείνει ένας κύκλος, μεταφορικά, εφόσον ουσιαστικά δεν κλείνει ποτέ και τα ίδια αυτά τα ερωτήματα θα έρθουν και του χρόνου να μας βρουν.

Ωστόσο, εμείς που ας πούμε είμαστε ενήλικες, να το παραδεχτούμε πως τελείωσαν οι ψευδαισθήσεις μας, όποιες κι αν ήταν, όπως κι αν τις είχαμε θρέψει για την παιδεία μας. Ας το παραδεχτούμε ως πολιτεία, ως άνθρωποι, ως θεσμοί κι ας σιωπήσουμε μπροστά στο εξαίσιο έργο που έχουμε παραγάγει, και για το οποίο μας ζηλεύουν ακόμη και οι τρεις από το τέλος δείκτες της Ε.Ε. Άξιοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X