ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Οικονομική κατάρρευση που θυμίζει Κυπριακό

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Δύσκολα θα έχουμε φοβερές και τρομερές εξελίξεις στην περιβόητη κατά τα άλλα υπόθεση με την κατάρρευση της οικονομίας. Ναι, για εκείνη την υπόθεση που όλοι τρέχαμε στο πλευρό της κοινωνίας, να τη διαβεβαιώσουμε πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Εγώ σας λέω, πως το μαχαίρι θα βγάλει φτερά. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον ομιχλώδη, κυρίως ως προς το να τελεσφορήσουν υποθέσεις και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ορισμένοι.

Και το «ομιχλώδη» είναι λίγο. Το τελικό συμπέρασμα θα κοιτάξει ο καθένας των πολιτών. Και αυτό για την ώρα είναι δεδομένο πως ενώ η κοινωνία, όπως εν πολλοίς μας αρέσει να λέμε, τράβηξε το κάρο της οικονομίας για να επιχαίρουμε σήμερα, κανείς εκ των υπαίτιων δεν έχει αναλάβει ή δεν του έχουν αποδοθεί ευθύνες. Το ότι ευθύνες υπάρχουν, είναι δεδομένο. Που είναι; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Κακώς το θέτω βέβαια αλλά το θέτω. Δεδομένο είναι ότι μετουσιώνεται και το εν γένει περιβάλλον: Από τότε μέχρι σήμερα, μπήκαμε και βγήκαμε από το μνημόνιο. Από τότε μέχρι σήμερα, άλλαξε άρδην ο τραπεζικός χάρτης. Από τότε μέχρι σήμερα, όσο χρωστάει η κοινωνία τα πληρώνει. Από τότε μέχρι σήμερα, η νομική υπηρεσία θέλει να προχωρήσει στην αυτονόμησή της. Κι ο Βγενόπουλος μεταξύ άλλων γεγονότων, επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρός.

Εν ολίγοις, αρχίζει να θυμίζει… Κυπριακό η κατάρρευση της οικονομίας. Ευθύνες υπάρχουν αλλά δεν αποδίδονται, έρευνες που κάποτε προχωρούν και κάποτε δεν οδηγούν πουθενά, κάποιοι που νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει και πώς πρέπει να πάμε παρακάτω, μέχρι να έρθει εκείνη η ημέρα που το να μιλάει οποιοσδήποτε για το 2013, θα είναι γραφικό. Κουραστικό. Δίχως νόημα. Και την ίδια ώρα, ακούμε από τους επικεφαλής, ότι δεν πρέπει να ασκείται πίεση με ερωτήσεις για την πορεία των ερευνών. Χάθηκε φαίνεται ήδη, και αυτό το «δίκαιο» της κοινωνίας από τον δημόσιο διάλογο ή επιχειρείται ν’ αφαιρεθεί, που θέλει απαντήσεις. Που τολμάει, με έναν τρόπο και θέλει απαντήσεις για τα όσα έγιναν. Καλύτερα είναι για ορισμένους προφανώς, η κοινωνία να μην κάνει ερωτήσεις. Γιατί μπαίνει πίεση. Πίεση που δεν είναι αρεστή, γιατί δημιουργεί αμηχανία.

Τι να πεις όταν τα έχεις πει κι αυτά που είχες πει δεν συμπίπτουν με όσα ακούγονται σήμερα; Ήξεις αφίξεις αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Δεν μπορεί να μη ρωτά κανείς αξιωματούχους που κάποτε κατανοούσαν πλήρως, γιατί πρέπει να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη δικαιοσύνη. Δεν είναι η ερώτηση το πρόβλημα, αλλά η απάντηση. Δεν βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η κοινωνία με κανέναν για το πώς θα πρέπει ή δεν θα πρέπει είτε να μιλάει, είτε να ρωτάει, είτε να γράφει. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί μια κοινωνία ολόκληρη που τόσο, μάλλον στη θεωρία για ορισμένους, ταλαιπωρήθηκε από το κούρεμα, από εκείνες τις πρωτόγνωρες μέρες, να της αφαιρείται το δικαίωμα της ερώτησης. Δεν πάει έτσι. Κι από την άλλη, να προχωρεί η πίεση για την αυτονόμηση της τάδε υπηρεσίας, πίεση για τελεσφόρηση των δικών μας «θέλω». Γιατί αυτό πάει έτσι.

Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί πέρασαν χρόνια και ζητούνται και ορισμένα ακόμη υπομονής. Θα δοθούν; Πιθανόν. Κι έως τότε: Η κατάρρευση της οικονομίας θα μοιάζει ακόμη περισσότερο με το Κυπριακό. Οι ευθύνες θα έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο, ίσως να έχουν μακαριστεί κιόλας, θα έχουμε μια άλλη κοινωνία και άλλη ειδησιογραφία να ασχολούμαστε, αλλά μέχρι τότε θα έχει φανεί και κάτι άλλο. Πόσο αντάξιοι της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς είναι οι ίδιοι οι θεσμοί. Που σήμερα είναι καλά να μην τους ρωτάμε, αλλά ακόμη πιο σίγουρα στο μέλλον θα ψάχνουμε να βρούμε το γιατί (και αυτούς), η κοινωνία τους απαξιώνει. Και που ακουμπάς μετά εσύ, κοινωνία; Όχι σε εκείνους πάντως που σε τάισαν ελπίδα και προσμονή, με γαρνιτούρα την αξιοκρατία και ένα κράτος δικαίου για όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X