ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:29
 

Οικονομική κατάρρευση που θυμίζει Κυπριακό

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Δύσκολα θα έχουμε φοβερές και τρομερές εξελίξεις στην περιβόητη κατά τα άλλα υπόθεση με την κατάρρευση της οικονομίας. Ναι, για εκείνη την υπόθεση που όλοι τρέχαμε στο πλευρό της κοινωνίας, να τη διαβεβαιώσουμε πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Εγώ σας λέω, πως το μαχαίρι θα βγάλει φτερά. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον ομιχλώδη, κυρίως ως προς το να τελεσφορήσουν υποθέσεις και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ορισμένοι.

Και το «ομιχλώδη» είναι λίγο. Το τελικό συμπέρασμα θα κοιτάξει ο καθένας των πολιτών. Και αυτό για την ώρα είναι δεδομένο πως ενώ η κοινωνία, όπως εν πολλοίς μας αρέσει να λέμε, τράβηξε το κάρο της οικονομίας για να επιχαίρουμε σήμερα, κανείς εκ των υπαίτιων δεν έχει αναλάβει ή δεν του έχουν αποδοθεί ευθύνες. Το ότι ευθύνες υπάρχουν, είναι δεδομένο. Που είναι; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Κακώς το θέτω βέβαια αλλά το θέτω. Δεδομένο είναι ότι μετουσιώνεται και το εν γένει περιβάλλον: Από τότε μέχρι σήμερα, μπήκαμε και βγήκαμε από το μνημόνιο. Από τότε μέχρι σήμερα, άλλαξε άρδην ο τραπεζικός χάρτης. Από τότε μέχρι σήμερα, όσο χρωστάει η κοινωνία τα πληρώνει. Από τότε μέχρι σήμερα, η νομική υπηρεσία θέλει να προχωρήσει στην αυτονόμησή της. Κι ο Βγενόπουλος μεταξύ άλλων γεγονότων, επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρός.

Εν ολίγοις, αρχίζει να θυμίζει… Κυπριακό η κατάρρευση της οικονομίας. Ευθύνες υπάρχουν αλλά δεν αποδίδονται, έρευνες που κάποτε προχωρούν και κάποτε δεν οδηγούν πουθενά, κάποιοι που νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει και πώς πρέπει να πάμε παρακάτω, μέχρι να έρθει εκείνη η ημέρα που το να μιλάει οποιοσδήποτε για το 2013, θα είναι γραφικό. Κουραστικό. Δίχως νόημα. Και την ίδια ώρα, ακούμε από τους επικεφαλής, ότι δεν πρέπει να ασκείται πίεση με ερωτήσεις για την πορεία των ερευνών. Χάθηκε φαίνεται ήδη, και αυτό το «δίκαιο» της κοινωνίας από τον δημόσιο διάλογο ή επιχειρείται ν’ αφαιρεθεί, που θέλει απαντήσεις. Που τολμάει, με έναν τρόπο και θέλει απαντήσεις για τα όσα έγιναν. Καλύτερα είναι για ορισμένους προφανώς, η κοινωνία να μην κάνει ερωτήσεις. Γιατί μπαίνει πίεση. Πίεση που δεν είναι αρεστή, γιατί δημιουργεί αμηχανία.

Τι να πεις όταν τα έχεις πει κι αυτά που είχες πει δεν συμπίπτουν με όσα ακούγονται σήμερα; Ήξεις αφίξεις αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Δεν μπορεί να μη ρωτά κανείς αξιωματούχους που κάποτε κατανοούσαν πλήρως, γιατί πρέπει να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη δικαιοσύνη. Δεν είναι η ερώτηση το πρόβλημα, αλλά η απάντηση. Δεν βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η κοινωνία με κανέναν για το πώς θα πρέπει ή δεν θα πρέπει είτε να μιλάει, είτε να ρωτάει, είτε να γράφει. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί μια κοινωνία ολόκληρη που τόσο, μάλλον στη θεωρία για ορισμένους, ταλαιπωρήθηκε από το κούρεμα, από εκείνες τις πρωτόγνωρες μέρες, να της αφαιρείται το δικαίωμα της ερώτησης. Δεν πάει έτσι. Κι από την άλλη, να προχωρεί η πίεση για την αυτονόμηση της τάδε υπηρεσίας, πίεση για τελεσφόρηση των δικών μας «θέλω». Γιατί αυτό πάει έτσι.

Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί πέρασαν χρόνια και ζητούνται και ορισμένα ακόμη υπομονής. Θα δοθούν; Πιθανόν. Κι έως τότε: Η κατάρρευση της οικονομίας θα μοιάζει ακόμη περισσότερο με το Κυπριακό. Οι ευθύνες θα έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο, ίσως να έχουν μακαριστεί κιόλας, θα έχουμε μια άλλη κοινωνία και άλλη ειδησιογραφία να ασχολούμαστε, αλλά μέχρι τότε θα έχει φανεί και κάτι άλλο. Πόσο αντάξιοι της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς είναι οι ίδιοι οι θεσμοί. Που σήμερα είναι καλά να μην τους ρωτάμε, αλλά ακόμη πιο σίγουρα στο μέλλον θα ψάχνουμε να βρούμε το γιατί (και αυτούς), η κοινωνία τους απαξιώνει. Και που ακουμπάς μετά εσύ, κοινωνία; Όχι σε εκείνους πάντως που σε τάισαν ελπίδα και προσμονή, με γαρνιτούρα την αξιοκρατία και ένα κράτος δικαίου για όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση