ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:26
 

Όποτε σφυρίξει ο Ακιντζί, να τρέχουμε…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μεγαλύτερη φενάκη από τη συμπεριφορά του Μουσταφά Ακιντζί την οποία εμείς από την πλευρά μας, επικροτούμε, κάθε φορά που δήθεν κάνει ένα βήμα καλής θέλησης, δύσκολα θα υπάρξει. Αν κανείς δεν αναρωτιέται γιατί έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχει πει το παραμικρό για το πλαίσιο Γκουτιέρες και ξαφνικά να το επαναφέρει στην πρώτη γραμμή ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά τελικά εννοεί άλλο πράγμα, τότε τι να πούμε; Εκείνοι που βάζουν πίεση και θέλουν ντε και καλά ν’ αρχίσει εκ νέου μια διαδικασία συνομιλιών, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και βλέπουν ένα επίπεδο καλού κλίματος να στοιχειοθετείται, γιατί πριν τοποθετηθούν δεν μιλάνε με τον ίδιο τον Ακιντζί; Να μας εξηγήσουν αν αυτά που λέει τα εννοεί ή απλώς αν πρέπει να τρέχουμε εμείς οποτεδήποτε εκείνος αποφασίσει απλώς να σφυρίξει προς την πλευρά μας. Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται άμεσα ο πανικός του ότι δεν αντιδρούμε, ότι ορίστε που υπάρχει καλή θέληση αλλά είναι η πλευρά μας που κάνει πίσω και τα συναφή, είναι αχαρακτήριστος.

Είναι προτιμότερο για ορισμένους, είτε να σερνόμαστε πίσω από τσαλίμια είτε να πυροβολούμε τα πόδια μας για όσα δήθεν δεν κάνουμε. Μια ερώτηση μόνο. Από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί και μετά, ξέχασε ο δεύτερος όσα είπε για το Φ.Α. στον πρώτο, άσχετο του τι λέει για το πλαίσιο Γκουτιέρες; Δηλαδή τώρα μετά την τόση πρεμούρα για τα δικαιώματα των Τ/κ, είναι έτοιμος να δεχθεί πως θα υπάρξει ένα ταμείο μέσα στο οποίο θα πηγαίνουν τα αναλογούντα έσοδα και τίποτα παραπάνω; Ούτε επιτροπές ούτε στο βάθος συνδιαχείριση; Αν ισχύει αυτό, που κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα, και παράλληλα μιλάμε για ένα και μόνο πλαίσιο κι όχι όσα θυμάται σαν πλαίσια, τότε ναι να κάτσουμε χίλιες φορές να δούμε τι θα γίνει. Ποιος μπορεί να απαντήσει; Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, τόσο ο Ακιντζί όσο και η Τουρκία τεντώσανε τα πόδια τους.

Τι σημαίνει όταν λέει πως το πλαίσιο Γκουτιέρες δεν είναι μόνο ασφάλεια και εγγυήσεις; Σημαίνει ότι η Τουρκία δεν το κουνάει από την Κύπρο, σημαίνει πως ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό επ’ αυτού, οπότε πάμε παρακάτω. Σε εκείνα που θέλει να εξασφαλίσει για τον εαυτό του. Αυτό έκανε μέσα στην εβδομάδα. Είναι λυπηρό λοιπόν, ο καθένας που νομίζει ότι πρέπει να σύρεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο παιχνίδι των κατεχομένων, να ασκεί πίεση απλώς για να επιβεβαιώσει στο κομματικό του ακροατήριο την πίστη του στη λύση και πως οι ευκαιρίες δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένες. Σε κανέναν δεν ανήκει η πατρότητα της πίστεως στη λύση. Σε κανέναν. Κανείς δεν υστερεί παράλληλα, όταν καθίσει με ηρεμία και αποφασίσει ποια βήματα κάνει η άλλη πλευρά και τι πρέπει να κάνω εγώ. Κι όποιος νομίζει την ίδια ώρα, πολιτικός γαρ, ότι αλλάζει πολιτική η Τουρκία ή η ηγεσία στα Κατεχόμενα πάνω στο Κυπριακό, πλανάται και μαζί του πλανούνται και όσοι τους πιστεύουν.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, στην πολιτική του άκρατου ρεαλισμού, δεν λύνεται το Κυπριακό ανεμίζοντας σημαίες και με τιτιβίσματα στο Twitter. Από όλες τις απόψεις, έρχονται τόσο πολύπλοκες μέρες, με τον «γείτονα» σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου, που θα πρέπει όχι να βάζουμε τη γλώσσα στο νου μας πριν μιλήσουμε αλλά τουλάχιστον να μη μιλάμε για να μιλάμε. Τα ζήσαμε και επί Αϊντε με το ανέβασμα του πήχη, και τα οικτρά αποτελέσματα τα πλήρωσε κι ο ίδιος. Δεν ρωτώ αν μάθαμε ή όχι. Δεν μαθαίνουμε. Τουλάχιστον να μη τρωγόμαστε μεταξύ μας, και να μας κάνουν χάζι οι άλλοι για το πόσο εύκολα μπορούν να μας κάνουν να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Ας γίνουμε λίγο περισσότερο υποψιασμένοι και λίγο λιγότερο εύπιστοι.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X