ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν οι ανακοινώσεις είναι μόνο λόγια

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η νέο-οθωμανική προσέγγιση του Ερντογάν ταράσσει τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, με αφετηρία την επανάκτηση του ελέγχου στη χώρα του, την πλήρη δέσμευση των κατεχομένων στη δική του πολιτική και τη σύναψη συμμαχιών ανά το παγκόσμιο που αυτή την περίοδο τον βολεύουν. Επιλέγει να ανοίξει δύο και τρία μέτωπα για να αποδείξει ότι μπορεί. Πως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, εκείνος έχει τον έλεγχο.

Ωστόσο, σε αυτό το παγκόσμιο μπραν ντε φερ της Τουρκίας, η Κύπρος δεν έχει ν’ αντιτάξει την πληθυσμιακή της ανωτερότητα. Ούτε τη δύναμη πυρός της, ούτε την οικονομική της προέκταση και επιρροή. Βασίζεται εξ ολοκλήρου στην τήρηση του διεθνούς δικαίου σε όλες τις κινήσεις της τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τα ΗΕ. Η μεν πρώτη, με πρόταγμα το προσφυγικό, θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Οπότε παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ ή και στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα εκείνου που της λέει ότι δεν την έχει ανάγκη (της Τουρκίας δηλαδή) προσπαθώντας να κρατήσει καλή επαφή μαζί της αλλά και να τηρήσει παράλληλα τα ευρωπαϊκά θέσμια με την Κύπρο.

Αυτά τα καπέλα είναι δύσκολο να τα χωρέσει το ίδιο κεφάλι και εξ ου και τις πλείστες των περιπτώσεων, οι αντιδράσεις μοιάζουν  σαν να έχουν βγει από τον κεντρικό εγκέφαλο ανακοινώσεων των Βρυξελλών,  παρά από ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, η ακόμη μεγαλύτερη επιρροή των ΗΕ δεν φαίνεται να μπαίνει στο καλούπι της Κύπρου υπό τη δική μας οπτική. Η απελπιστικά ουδέτερη ανακοίνωση για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ, είναι εφάμιλλη της γραμμής που θέλει να κρατήσει το Σώμα σε σχέση με την Τουρκία.

Αν όμως η ΕΕ έχει άμεσα να περιμένει και απειλείται ως έναν βαθμό από τις κινήσεις της Άγκυρας στο προσφυγικό, όχι ότι είναι δικαιολογία αλλά ας το θέσουμε έτσι, ποιο είναι το εμπόδιο στο να καταδικάσουν τα ΗΕ την παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ; Ποια σχοινιά της Άγκυρας φτάνουν ως εκεί; Εκ πρώτης όψεως κανένα. Δεν εμποδίζει κανείς τα ΗΕ να μετουσιώσουν σε ανακοίνωση αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στην Κύπρο και όχι να κρυφτούν πίσω από γενικότητες που στην ουσία δίνουν το δικαίωμα στην Τουρκία να άγεται και να φέρεται με αυτό τον τρόπο.

Το ίδιο συνέβη και στο ναυάγιο στην Ελβετία, όπου εκεί παρά το ότι υπήρχε εκ του αποτελέσματος υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς, αυτό δεν αναδείχθηκε από τα λεγόμενα των ΗΕ. Αυτά όλα, μπορεί να εμπεριέχονται μέσα στη διπλωματική κονίστρα, στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, ωστόσο το δίκαιο δεν αποκαθίσταται όταν παραβιάζεται από αυτές τις παραμέτρους. Ειδικά όταν σε άλλες περιπτώσεις, δεν διαφαίνεται κάποιο κώλυμα εκ μέρους των ΗΕ ή της ΕΕ να κατακεραυνώσουν συμπεριφορές σε διεθνές επίπεδο που δεν συνάδουν με το δίκαιο, με τα ψηφίσματα κτλ. Αυτό πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό, και ειδικά από εμάς προς τους εν Κύπρω αντιπροσώπους των ΗΕ και της ΕΕ εφόσον εκείνοι είναι που στέλνουν τα μηνύματα εκτός χώρας. Πρέπει λοιπόν εμείς να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το επίπεδο και να μην περιμένουμε ούτε τα ΗΕ ούτε και την ΕΕ να ευαισθητοποιηθούν αίφνης για λογαριασμό μας, στο επίπεδο που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, καλύπτοντάς μας.

Αυτός είναι ο δρόμος και ο τρόπος αντίδρασής μας. Άλλο δεν έχουμε να προτάξουμε και μπορούμε να κάνουμε υπέρ μας τη διαφορά εκεί που ο λόγος μας είναι ίσος με τον λόγο όλων, πέραν των πληθυσμιακών ή άλλων αναλογιών, που δεν έχουν σημασία. Ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον. Κάτι που μένει να φανεί στο εγγύς μέλλον, και από το πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε σε εκείνα που η ίδια η Τουρκία θέλει και για τα οποία έχει λόγο και η Κύπρος. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

ΓεΣΥ: Εμμένει στη θέση του για άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής ο ΠΙΣ

«Yπουργέ, ο ιστάμενος στα αριστερά σου γιατρός δεν επιθυμεί να δει το ΓΕΣΥ να εργάζεται, αν δεν το ...»
ΑΚΑ  |  08:53

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση