ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Περισσότερη Ευρώπη, όμως Ευρώπη απλή

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μια διαδικασία συζήτησης στο Στρασβούργο μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τον πυρήνα της Ε.Ε. αποδεικνύει παράλληλα πως αποφάσεις σε μακρινά κέντρα αποφάσεων δύναται να επηρεάσουν τη δική μας ζωή εδώ στη μικρή Κύπρο. Σε εμάς, ωστόσο, φτάνει ο απόηχος των αποφάσεων και όχι το κλίμα αυτό καθαυτό. Η Ε.Ε. μοιάζει σαν ένας μακρινός συγγενής για τον οποίο πάντα σου μιλάνε οι γονείς, παίρνεις και κάποιο δώρο στις γιορτές, αλλά σπάνια τον βλέπεις. Λείπει η σύνδεση. Το οποίον σημαίνει, πως για τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, η Κύπρος είναι… μακριά, χωρίς να είναι απαραίτητος κάποιος άλλος συνειρμός. Η Ευρώπη έχει εντός της δημιουργήσει μεγάλες αποστάσεις, που μετουσιώνονται σε φυγόκεντρες τάσεις με αποτέλεσμα άνευ προηγουμένου αναταράξεις όπως με την έξοδο της Βρετανίας ή το παράδειγμα της Ουγγαρίας. Το ζήτημα είναι ένα: Τη νοιάζει τη γιαγιά στο Ακάκι τι κάνει ή όχι η Ευρώπη; Αν δεν τη νοιάζει, είναι πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της γιαγιάς.

Που μπορεί να έχει ακούσει για την Ευρώπη, ίσως να έχει δει και κάποια σημαία, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να διακρίνει αν έχει 28 ή πιο λίγα αστέρια πάνω της. Η Ευρώπη θέλει να φτάσει και να μιλήσει στη γιαγιά στο Ακάκι, αλλά δεν το έχει καταφέρει για πολλά χρόνια τώρα. Αιτία αυτού, πολλά μαζεμένα, τεχνοκρατικά τρεξίματα που είτε μπορούσε να γίνει διαφορετικά είτε όχι, είχαν και έχουν ως αποτέλεσμα το γύρισμα της πλάτης από τους πολίτες της Ε.Ε. Στους οποίους δεν μπορεί να μιλήσει για τα μικρά και όταν το κάνει, γίνεται με περίπλοκο τρόπο. Πόσο μάλλον για τα μεγάλα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ένωση. Το πώς θα καταφέρει να απλοποιήσει το λεξιλόγιό της. Να μιλήσει σε όλους με τρόπο κατανοητό, ώστε να πείσει για οτιδήποτε, εφόσον αν δεν μιλήσεις στη γλώσσα κάποιου είναι ταυτόχρονα και δύσκολο να τον κάνεις να σε ακούσει. Στην αναγωγή του τι σημαίνει αυτό; Ότι συμβαίνει και στο Κυπριακό για παράδειγμα. Πολλοί στην Ε.Ε. δεν κατανοούν τις πολυπλοκότητες ενός θέματος, που είναι κοντά 45 χρόνια στην πρώτη γραμμή.

Και όταν λέω πολλοί, εννοώ και εκείνους που θα έπρεπε να το ξέρουν το θέμα. Αδυνατούν να μπουν στη λογική μας, με επιστροφές περιουσιών, ποσοστώσεις κ.λπ. Οι ίδιοι άνθρωποι που παράγουν γραφειοκρατία εν τω μεταξύ, που είναι μέρος της πολιτικής, δυσκολεύονται στην κατανόηση ενός θέματος που χρόνισε αλλά την ίδια ώρα φέρνουν στην επικαιρότητα άλλες πολιτικές μέσα από εξίσου πολύπλοκες αποφάσεις που είναι δύσκολο αυτή τη φορά για τον Ευρωπαίο πολίτη να τις κατανοήσει. Φαύλος κύκλος. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο απλή αλλά και με μεγαλύτερη απήχηση του έργου που η ίδια παράγει και το οποίο δεν γίνεται γνωστό. Αν παραμείνουν κέντρο οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, αν εκεί και μόνο συνεχίσει να ακούγεται ο χτύπος στην καρδιά της Ε.Ε., τότε ακόμη περισσότερο έδαφος θα κερδίζουν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκείνες οι φωνές που θέλουν να τη δουν συντρίμμια. Κι εμείς αν δεν καταλάβουμε πως είμαστε μέρος της ίδιας οικογένειας, και πως θα πρέπει να την κρατήσουμε ενωμένοι για απαιτούμε τη δική της συμπαράσταση και να προστρέχουμε από την άλλη και στα δικά της θέματα, το αδιέξοδο είναι δεδομένο. Και δεν είναι μακρινό το «κακό» σενάριο, ούτε αδιανόητο όσο είναι φυσικά απευκταίο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση