ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:33
 

Πολιτικό κόστος, σε ευρώ και σε θέσεις

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Σε επίπεδο θεωρίας αναφορικά με τον πολιτικό πολιτισμό της Κύπρου, μπορούν να ειπωθούν πολλά. Κι αυτό γιατί τα συμβαίνοντα τα τελευταία χρόνια, σε συμπεριφορές και τακτικές που δεν συνάδουν με την πολιτική αλλά με καφενείο, παρουσιάζουν αυξητική τάση η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Το «στην Κύπρο ζούμε» δεν μπορεί να λειτουργεί σαν χαλί κάτω από το οποίο κρύβονται όλα μας τα προβλήματα. Όπως και σε άλλους θεσμούς, έτσι και στην πολιτική, υπάρχει πρόβλημα και εντοπίζεται στην ίδια τη συμπεριφορά των δρώντων.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το πρόβλημα είναι ενιαίο, αξιοκρατικό, αξιακό ή να το χαρακτηρίσει όπως νομίζει. Έτσι πρέπει να εξεταστεί, και πρώτον γιατί συμβαίνουν και δεύτερον, τι μπορεί ν’ αλλάξει. Εκτός αν θέλουμε πάντα να λέμε πως η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη σε όλους, άραγε γιατί, και να πάμε παρακάτω. Εφόσον δεν το θέλουμε να το λέμε ή δεν το πιστεύουμε όταν το λέμε, ας δούμε τα γεγονότα. Όλη την τρέχουσα εβδομάδα απασχόλησε το θέμα της προσπάθειας εξαγοράς του υποψηφίου για τη Δημοκρατία, Γιώργου Λιλλήκα. Τοποθέτηση η οποία έγινε στην «Κ» και έφερε αντιδράσεις. Δεν ήταν η πρώτη. Είχε προηγηθεί ανάλογη τοποθέτηση από τον επίσης υποψήφιο Χρίστο Χρίστου. Το πρώτο βήμα που και οι δύο πρέπει να κάνουν, αν θέλουν πράγματι να επιφέρουν ένα επίπεδο αλλαγής, είναι να προχωρήσουν στην αποκάλυψη που αφορά εκείνον που τους προσέγγισε για το σκοπό αυτό. Ίσως αυτή η αλλαγή να είναι και σημαντικότερη της προσωπικής τους διάκρισης. Διαφορετικά δεν έχει νόημα η όποια τοποθέτηση. Θα θυμίζει δε… τη μισή εξομολόγηση της πιστής η οποία έλεγε στον πάτερ όλες της τις αμαρτίες, τα μικρά φιδάκια, αλλά μπροστά στη μεγάλη, στον πατέρα των φιδιών, δίστασε και σιώπησε.

Ο παπάς την ευλόγησε ούτως ή άλλως, αλλά αν αυτός δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, εμείς μπορούμε. Το «μικρό» βήμα της αποκάλυψης αυτών των πρακτικών έγινε. Πρέπον είναι να γίνει και το «μεγάλο» ώστε να σταματήσει η σπέκουλα γύρω από το ποιος είναι εκείνος που θεωρεί πως μπορεί να ξεπουλήσει σε κάποιο παζάρι, όση από την αξιοπρέπεια έχει απομείνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Εν μέσω προεκλογικής κυριαρχούν άλλα, ωστόσο, το θέμα που εξετάζουμε δεν είναι άσχετο με τις εκλογές. Ούτε και τυχαίο. Πιστεύω πως πράγματι υπήρξαν δύο απόπειρες, σε διαφορετική περίπτωση δεν νομίζω πως θα έφταναν μέχρι εκεί δύο υποψήφιοι. Να εκτεθούν δημόσια «για 15 λεπτά δημοσιότητας». Το πρόβλημα υπάρχει και εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει, πρέπει πολιτικά ν’ αντιμετωπιστεί πριν τα πράγματα πάρουν άλλο δρόμο.

Την ίδια ώρα πρέπει να περάσει το μήνυμα, πως αυτές οι συμπεριφορές, αν και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι λαμβάνουν χώρα, ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Είναι δημόσιο το ζήτημα και όχι μεταξύ κυρίων. Από την άλλη το γεγονός ότι το «δείχνουμε» αλλά δεν το λύνουμε, είναι μέρος της ίδιας φιλοσοφίας που θέλει τα προβλήματα να μπαίνουν κάτω από το χαλί της επικαιρότητας. Ούτε και δέχομαι άλλους υποψηφίους να μην μπαίνουν στη διαδικασία καν να το σχολιάζουν. Ποιους δεν αφορά εν τέλει; Και ποιο το μήνυμα που περνάει στην κοινωνία; Πως πληρώνουμε κι αφού λεφτά υπάρχουν που λέει ο λόγος, όλα γίνονται. Συμβάντα σαν αυτό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, αν δουν το φως της δημοσιότητας, είναι η ίδια η δημοσιότητα που τα κατακεραυνώνει για εβδομάδες. Που δεν τους αφήνει σε χλωρό κλαρί.

Εμείς εδώ, δεν... Ας ξεφύγουμε από αυτό το «δεν» πια, γιατί όσα δάχτυλα χρησιμοποιηθούν για να κρυφτούν από πίσω όσοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, δεν είναι αρκετά. Ας το καταλάβουν. Εκτός κι αν στα πλαίσια του πολιτικού κόστους, που συχνά ακούμε, τελικά εννοούμε πόσο κοστίζει μια θέση ή μια υποψηφιότητα… 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

#PoliticsBlog Τα X-files της Χρυσταλλούς, τα ΜΕΔ και τα συρτάρια

«Ποδκιάντροπη τελικά και αυτή η άριστη των αρίστων.»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση