ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:26
 

Πολλές ερωτήσεις λίγες απαντήσεις

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η εσωτερική πολιτική σκηνή το τελευταίο δίμηνο έχει αποδείξει στους πάντες πόσο βαθιά πολιτική είναι, όχι με την έννοια των αποφάσεων αλλά των ελιγμών. Του νόμου για το ενωτικό, ακολούθησε η επεισοδιακή από όλες τις πλευρές, «διόρθωση» με τον Τ/κ ηγέτη να μην αφήνει μέρα να περάσει δίχως να το θέτει ως βασικό για τις συνομιλίες, για να φτάσουμε στην αναφορά τελικά του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ακιντζί να μην αντιδρά, αλλά να αντιδρούν το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ.

Οι τακτικισμοί αυτού του επιπέδου δημιουργούν ερωτηματικά για το παρασκήνιό τους που τους καθιστά προσκήνιο τελικά, ενώ παράλληλα το αποτύπωμα που άφησε όλο αυτό στην κοινωνία τόσο με τη «διόρθωση» όσο και με την αναφορά, για την ώρα δεν είναι μετρήσιμο αλλά υπάρχει. Πόσο μεγάλο είναι και προς ποια κατεύθυνση κινείται, θα φανεί όταν θα έρθει η ώρα του επίσημα, εφόσον ανεπίσημα εμπεριέχεται σε δημοσκοπήσεις για λογαριασμό των κομμάτων. Ουσιαστικά όμως, η πορεία από εδώ και στο εξής αναδύει ορισμένα ακόμη ερωτήματα.

Αν δεχτούμε πως το Κυπριακό δεν θα επηρεαστεί από την αναφορά του νόμου στο Ανώτατο, μήπως περιμένει ο Τ/κ ηγέτης να αντιδράσει συνολικά όταν μπει το τρυπάνι στο 11; Το αίτιο και το αιτιατό είναι δύο διαφορετικές συνθήκες, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να πει ότι ο Τ/κ ηγέτης όταν πλησιάσει ο Ιούλιος, πως δεν θα θυμηθεί εκ νέου τις κορώνες περί του ενεργειακού αυτή τη φορά «λάθους» εκ μέρους της Λευκωσίας.

Πληροφορίες λένε πως η στάση αναμονής εκ μέρους του Ακιντζί, δεν θα είναι μακράς διαρκείας και τη συνδέουν μάλιστα με το τέλος των συναντήσεων σε επίπεδο ηγετών τον Μάιο και τη μετάβαση στη Γενεύη το επόμενο διάστημα. Κι αυτό παρά τα όσα θέματα θα είναι ανοιχτά στο Κυπριακό, για να υπάρξει εκεί ακτίνας συμφωνίας και άρα να προχωρήσει η γεώτρηση στο 11 χωρίς περισπασμούς; Ερώτημα. Την ίδια ώρα όμως, μπορεί να υπάρξει γεφύρωμα των διαφορών στις τέσσερις ελευθερίες, στην αποτελεσματική συμμετοχή χωρίς βέτο, στο εδαφικό, στην εκ περιτροπής, στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις; Και μπορεί μια fast track διαδικασία στο Κυπριακό, να περάσει διά μέσου των θεμάτων αυτών και να υπάρξει συμφωνία με αμοιβαίες παραχωρήσεις;

Κανείς σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ακόμη και με συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, ότι το αποτέλεσμα είναι προεξοφλημένα θετικό, και αυτό παρά την πεποίθηση πως ο Αναστασιάδης θέλει να φέρει λύση. Είναι στη μεγάλη εικόνα που πρέπει να εστιάσουμε, πέραν του αν αυτή την ώρα τη μερίδα του λέοντος παίρνει η εσωτερική διελκυστίνδα στο ΔΗΣΥ. Κι αυτή η εικόνα οδηγείται σε άμεσες εξελίξεις σε Κυπριακό, ενέργεια, το επόμενο δίμηνο με την προεκλογική να πλησιάζει ακόμη περισσότερο. Θέλουμε να τραβήξουμε και πάλι προς τη δόξα, ας το κάνουμε. Αλλά με τι τίμημα τελικά και σε ποιο επίπεδο; Οπότε η παραδοχή ότι όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, οι ερωτήσεις είναι περισσότερες από τις απαντήσεις, είναι το λιγότερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X