ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην πολιτική, τα κενά είναι επικίνδυνα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Από τις πρώτες μέρες ανάληψης της διακυβέρνησης στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, πέραν των όσων προφανή καταγράφονταν και άπτονταν του λαϊκισμού, του προτέρου βίου του σαν επιχειρηματίας και της ψυχοσύνθεσής του, γινόταν επίσης αντιληπτό πως θα έμπαινε ο πλανήτης σε νέα ισοζύγια. Θα καταγράφονταν εξελίξεις που θα άπτονταν της εσωστρέφειας που επιδίωκε ο Τραμπ για τη χώρα του, που σημαίνει ότι θα έκανε ένα μεγάλο συμμάζεμα στις εκτός χώρας δραστηριότητες.

Τα προαναφερθέντα επαληθεύτηκαν είτε με την ανάκληση συμφωνιών που δεν την ήταν συμφέρουσες κατά την άποψή του, την επιβολή δασμών και το πιθανό ξεκίνημα ενός εμπορικού πολέμου, την επαναδιαπραγμάτευση των κονδυλίων που καταχωρούν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ τόσο προς τα Η.Ε. αλλά και αλλού, και την απόσυρση δυνάμεων από «εύφλεκτες» γεωγραφικές περιοχές και για σκοπούς οικονομίας και όχι μόνο. Η Αμερική από στρατιωτική, συμμαχική δύναμη, έγινε λογιστική ερμηνεία για εσωτερική κατανάλωση. Όλα τα προαναφερόμενα, έχουν πολλαπλό κόστος και για τον υπόλοιπο κόσμο, εφόσον αναζητείται πλέον εκείνος που θα καλύψει το κενό. Για να καλυφθεί αυτό, δεν απαιτούνται μόνο ισχυροί προϋπολογισμοί αλλά και στρατιωτική δυναμική, κάτι που για την ώρα σκιαγραφεί την Κίνα αλλά αναλυτές λένε πως είναι ακόμη νωρίς, χωρίς να αποκλείουν οικονομίες όπως της Ινδίας για παράδειγμα να έχουν τον δικό τους ρόλο στο μέλλον.

Ωστόσο, το ατυχές της όλης υπόθεσης είναι πως επί της ουσίας οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την περιοχή μας, που έχει καταγεγραμμένα τις περισσότερες «εύφλεκτες» εστίες, οπότε και η ανακοίνωση των προθέσεων εκ μέρους του Προέδρου της χώρας, δεν αποτέλεσε έκπληξη αλλά επικύρωση. Το άμεσο πρόβλημα που συνάγεται είναι ποιος στέκεται πλέον απέναντι στον Ερντογάν στην περιοχή, σε μια σειρά από εξελίξεις που έρχονται. Η επισημοποίηση για παράδειγμα της μεταφοράς της πρωτεύουσας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, που αναμένεται, θα δώσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας μια νέα ώθηση στην ψευδαίσθηση του μεγαλείου που τον διέπει και θα αυτοανακηρυχθεί εκ νέου ως ο προστάτης του αραβικού κόσμου.

Κι αν οι ΗΠΑ προωθούν αυτόν τον σχεδιασμό, άλλα κράτη στην περιοχή, όχι μόνο δεν είναι έτοιμα να τον αποδεχτούν αλλά ούτε και συνάμα να δεχτούν πως ο Ερντογάν είναι ο «σωτήρας» του. Οπότε από τη μία αποσύρονται στρατιωτικά οι ΗΠΑ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ανοίγουν μια νέα εστία που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της και αναμένεται να κλιμακωθεί. Την απόσυρση των ΗΠΑ εν γένει από την περιοχή θέλει να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο η Τουρκία και διπλωματικά και στρατιωτικά. Στο δεύτερο σκέλος το κάνει ήδη, με τους σκοπούς της να είναι γνωστοί και γνώριμοι σε εμάς, έστω κι αν επικαλύπτονται από κλάδους ελαίας στους τίτλους τους. Το ερώτημα επανέρχεται.

Ποιος θα σταθεί απέναντί του, τώρα που ο ίδιος βλέπει την οικονομία του να πιέζεται όσο ποτέ πριν και θέλει να δώσει δείγματα υπεροχής εκτός χώρας για εσωτερική κατανάλωση, τώρα που μόνο οι νουθεσίες φαίνεται να χάνουν τη σημασία τους για Ελλάδα και Κύπρο και που οι Γάλλοι αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα. Να αντικαταστήσουν με τη δική τους παρουσία το ρόλο της Ε.Ε. επί της ουσίας, ακόμη και αυτής της Γερμανίας που παραμένει νωθρή και σιωπηλή, ακόμη και μετά τις εκλογές και την ανάδειξη της Μέρκελ ως καγκελαρίου.

Τα δεδομένα είναι περίπλοκα, ωστόσο, η πολιτική δεν ανέχεται τα κενά. Τα μετουσιώνει σε πράξη για ίδιον όφελος, όπως είναι ίδιον της φύσης να μην εμπεριέχει κενά. Στην περίπτωση της πολιτικής, όμως, η στρατιωτική αναμέτρηση για την κάλυψη του κενού, μπορεί να είναι η απαρχή μιας ολοκληρωτικής καταστροφής που πλέον με τις ΗΠΑ να βλέπουν από απόσταση και να κοιτούν αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται καθαρά εντός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Οπότε είναι πια δική μας υπόθεση, και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι καλά νέα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση