ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα αποκαΐδια μιας φιλοσοφίας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Είναι μάταιο μέσα στο πλαίσιο μιας καταστροφής όπως αυτή της Αττικής να κοιτάς προς τα πάνω. Δίπλα πρέπει να κοιτάς. Δεν φταίει ο Θεός, αλλά εγώ και ο διπλανός και ως Έλληνες, εφόσον πρέπει να πούμε ότι κάποιος φταίει. Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα θα ξανασυμβούν, παίρνοντας άλλες μορφές εφόσον έτσι κι αλλιώς η δυστυχία ενσαρκώνεται πολυπρόσωπα και κατέρχεται πολύτροπα. Το τυχαίο ή το από τύχη δεν βιώσαμε τα χειρότερα που ήταν και είναι «σύμμαχος», γύρισε την πλάτη του. Η «κακιά στιγμή» ως προαιώνιος εχθρός και διαβολέας των κρατικών σχεδιασμών(!) επέστρεψε διεκδικώντας και τελικά παίρνοντας ζωές. Μην κοιτάς τον Θεό, δεν είναι υπεύθυνος ρυμοτομίας. Εμένα να κοιτάς και τον διπλανό Έλληνα. Σε μια χώρα που δεν θέλει να μάθει να προλαμβάνει όσα φαινόμενα και ν’ ανακύψουν, ούτε και να αντιδρά επαρκώς όταν το φαινόμενο εξελίσσεται, το δάσος, τα σπίτια και οι ψυχές έγιναν στάχτη. Σε αυτές τις στάχτες στέκω.

Στα αποκαΐδια μιας φιλοσοφίας που χτίστηκε αμφίδρομα στην πελατειακή σχέση πολίτη-κράτους, μια σχέση τραγική γεννώσα τραγωδίες. Αυτή η σχέση μετεξελίχθηκε σε «δομή» και ενσωματώθηκε, έγινε, πυρήνας του κράτους ως παγιωμένη και εξουσιαστική φιλοσοφία. Δεν ξέρω αν έχει γυρισμό, αν μπορεί να στραφεί πίσω το βλέμμα πίσω και να απαιτηθεί να μπει μια σειρά και μια τάξη. Για την ώρα εμένα και τον διπλανό να κοιτάς, όχι τον Θεό. Ένα τέτοιο σοκ δεν επιβάλλει επούλωση αλλά ριζική αναδιάταξη. Δεν θα γίνει ούτε και τώρα κατά την άποψή μου. Θα μείνει ο πολίτης ενεός μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας, το κράτος θα σταθεί μια-δυο στιγμές και με δύο αποφάσεις θα πει κάτι, και η συνέχεια θα πάρει τον δρόμο της. Εκείνον που θέλει συνοικίες μέσα στα δάση, φυσικά, αλλά δεν χωράει να περάσουν δίπλα-δίπλα δύο αυτοκίνητα σε περιοχές που κατακλύζονται από κόσμο που δεν τις ξέρει, κάθε καλοκαίρι. Πώς χτίστηκαν όλα αυτά; Ποιος έδωσε τις άδειες; Όπως χτίστηκε η νεότερη Ελλάδα.

Μια χώρα άνευ αναλόγου φυσικού κάλους, που στην ουσία εκείνοι που την εχθρεύονται στο πλείστον, ζούνε μέσα της και «έχουν» ελέω στρεβλής σχέσης κράτους-πολίτη άδεια να κάνουν ό,τι θέλουν. Ακολουθούν με πείσμα τις νόρμες των προηγουμένων που βύζαξαν ένα κράτος-Λεβιάθαν και πλέον νιώθει ο καθένας πως έχει φυσικό δικαίωμα επιβολής του αδίκου πάνω στο γείτονά του, χωρίς να βλέπει το άδικο που ουσιαστικά κάνει στον εαυτό του. Ας μην κοιτάμε στον Θεό, εμένα να κοιτάς και τον διπλανό μου, τον Έλληνα. Την οικουμενική ελληνικότητα. Η ευθύνη είναι στα χέρια των πολιτών, με την αξιακή έννοια της αρχαιότητας. Με τη βούληση και τη δύναμη να προβεί σε αλλαγές, να καταδείξει το κακό και να εξορίζει. Στους πολίτες είναι η δύναμη. Το πώς θα φτάσει ο καθείς μέχρι τον τελευταία νευρώνα του εγκεφάλου για να γίνει μια αλλαγή. Ή να μην έχει χώρο το άδικο. Αυτές είναι οι προκλήσεις. Αν δεν σταθεί βουβά ο λαός έξω από τη Βουλή των Ελλήνων ζητώντας σιωπηλά συγγνώμη για τα παιδιά κυρίως που χάθηκαν και απαιτώντας αλλαγή φιλοσοφίας τώρα, πότε; Τώρα έχουμε πένθος. Αυτομαστίγωμα. Δείχνουμε τα λάθη που μέχρι χθες ήταν σωστά αλλά εκείνα που κλαίμε όλοι, είναι τα τέκνα της δικής μας απερισκεψίας και του ωχαδερφισμού που βυζάξανε, μεγαλώσανε και χάθηκε τελείως ο έλεγχό τους. Η Ελλάδα υποφέρει από τους Έλληνές της. Ας κάνουν το βήμα οι Έλληνες.

Να απαιτηθεί αλλαγή από τον εαυτό. Χωρίς σταματημό. Να στραφεί η πλάτη σε ό,τι μας κακό θρέψαμε και μετά βρίσαμε επειδή δεν κάνει αυτό που θέλουμε. Η χώρα να γίνει χώρος πολιτών και όχι κομματικών παιδιών του σωλήνα. Να γίνει η πράξη αυτή, συγνώμη στα μικρά παιδιά που χάθηκαν. Ως εδώ(;) ή έχει και πιο κάτω;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση