ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:04
 

Τα συλλυπητήρια της υποκρισίας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Είναι πολλοί οι νεκροί στο Αιγαίο. Πολλοί εκείνοι που χάθηκαν ακολουθώντας τον εναέριο παραλογισμό μιας πολιτικής που πάει χρόνια. Μιας πολιτικής που ζυμώθηκε στην υποχωρητικότητα της Ελλάδας και σε μια μη πραγματιστική απ’ όλες τις απόψεις, κούρσα εξοπλισμών. Η οποία λάμβανε χώρα και προς όφελος τρίτων. Οπότε είναι τουλάχιστον υποκριτικό ο πρωθυπουργός ή ο όποιος Τούρκος αξιωματούχος να συλλυπείται την ελληνική πολιτεία για την πρόσφατη απώλεια ενός Έλληνα πιλότου.

Θα ήταν ειλικρινές αν η Τουρκία, είχε εν γένει παύσει να δημιουργεί οποιασδήποτε φύσεως ένταση στο Αιγαίο. Αλλά αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα μιλούσαμε για την Τουρκία στη Συρία, στα Βαλκάνια, για την Τουρκία που έχει φέρει τα πάνω κάτω στο εσωτερικό της και που εκτονώνεται χρόνια εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Και δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για εκείνη την Τουρκία, μια ιδεατή χώρα στα πλαίσια της γεωγραφικής γειτονίας, εφόσον όχι μόνο δεν διαφαίνεται καμία προοπτική προς εκείνη την κατεύθυνση, αλλά ακριβώς το απρόβλεπτο που την περιβάλλει, μας αναγκάζει να ασχολούμαστε διαρκώς μαζί της ως είναι. Οπότε με το να συμβαίνει αυτό, δύο τινά λαμβάνουν χώρα. Από τη μια καυτηριάζουμε τα όσα επαναλαμβανόμενα πράττει, από την ασέβεια και αδιαφορία προς κάθε τι που άπτεται ρύθμισης από την πλευρά της ως προς την πορεία της στην Ε.Ε., για να φέρω ένα παράδειγμα μόνο και από την άλλη ν’ αναλύουμε τις παραβατικές συμπεριφορές της.

Οι οποίες γεννάνε ή οδηγούν προς τετελεσμένα χωρίς αρχή μέση και τέλος αν και στην πορεία των χρόνων υπάρχει μια τάξη, μια λογική στο χάος, όχι για κανένα άλλο λόγο απλά διότι και το χάος έχει μια δική του εγγενή λογική. Δεν μπορούμε έτσι να μιλήσουμε για καμία Τουρκία που δεν είναι. Μπορούμε να μιλήσουμε για την Τουρκία ως είναι, ασεβή προς τις δικές εσωτερικές 72 εθνότητες και εθνικές ομάδες που ζουν στα εδάφη της, και που η συμπεριφορά της εναντίον τους, αν όχι προς όλες, δεν υστερεί προς τη συμπεριφορά της στην Κύπρο. Μιλώντας για το Άφριν και κάνοντας λόγο για εισβολή, οι παραλληλισμοί είναι εκεί. Μιλάμε για μια Τουρκία που όχι μόνο δεν μπορεί να «λυγίσει» τους θεσμούς της για να πλησιάσει στην ευρωπαϊκή της ένταξη, αλλά δε τη θέλει κιόλας. Είναι ευκολότερο να ανακατεύει τη σούπα εκτός κατσαρόλας, και να κατηγορεί και τα υλικά της σούπας πως δεν ψήνονται με αποτέλεσμα αυτή, σαν κατσαρόλα, να κάθεται παραπονούμενη για ώρα πάνω από τη φωτιά.

Επίσης, δεν θέλει ένταξη στην Ε.Ε. γιατί όπως και να το κάνεις, είναι παρανοϊκό από τη μια να θέλει να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που πρέπει να το κάνει, και από την άλλη να μην αναγνωρίζει την Κύπρο και άρα να κλειστά λιμάνια και αεροδρόμια κλειστά για κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Αν ξεχνούσαμε όλα τα άλλα σημεία, στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και κρατούσαμε μόνο αυτό, και πάλι η όλη διαδικασία θα ήταν μάταιη.

Γιατί απλά η Τουρκία δεν θα αποκοπεί ποτέ από το DNA της, άρα δεν θα ασκήσει ποτέ μελλοντικά πολιτική που θα την αναγκάζει να αναιρέσει όσα μέχρι σήμερα έχει πράξει. Ωστόσο, ίσως και λόγω μιας ουτοπίας αλλά και ελλείψεως άλλης επιλογής, η Ε.Ε. μιλάει με την Τουρκία για την Τουρκία που θα είναι και όχι τόσο για αυτό που είναι. Για αυτό που είναι πάντως, είναι υποκριτικό να συλλυπείται την ελληνική πολιτεία για την απώλεια ενός νεαρού ανθρώπου, πιλότου της πολεμικής αεροπορίας. Και παράλληλα τόσο τουρκικά δικό της, που δεν μπορεί να της αφεθεί το δικαίωμα αυτό στην υποκρισία. Της ανήκει και το έχει κερδίσει με πολιτική χάραξη χρόνων, γραμμένη στο DNA της. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X