ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:25
 

Θέλουμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Δέκα μέρες στην Ελβετία, ζυμώσεις και διάλογοι, δεν θα μπορούσαν παρά να παράγουν ένα παρασκήνιο το οποίο θα συζητείται για καιρό, ειδικότερα όσο κυριαρχεί η τελεία στο Κυπριακό. Το άτυπο έγγραφο Γκουτιέρες δεν ήταν από τα «κρυφά». Ο κουρασμένος Νίκος Κοτζιάς από την πολύωρη διαπραγμάτευση του δείπνου που ολοκληρώθηκε ξημερώματα, το ανέφερε. Αλλά όπως και στο δείπνο, έτσι και κατόπιν, η συζήτηση πήγε αλλού, σε πιο «επίκαιρα» θέματα. Προσωπικά πιστεύω πως το έγγραφο που ετοίμασαν και έγραψαν και παρέδωσαν στα μέρη, τα μέλη της ομάδας εργασίας που συστάθηκε στο Κραν-Μοντάνα δεν απέχει από το άτυπο έγγραφο του δείπνου. Για να θέλει μάλιστα να το κρατήσει στην επιφάνεια η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Το ουσιαστικό είναι πως δεν είναι στο χέρι μας, δεν εξαρτάται από εμάς. Όπως οι προτάσεις Αναστασιάδη ήταν στην Ελβετία provided to, έτσι και ο γ.γ. των Η.Ε. μπορεί να πει ότι το εν λόγω έγγραφο δεν ισχύει. Κάτι που θα αντιβαίνει τη συνήθη πρακτική του Σώματος εφόσον όσα έγγραφα πέφτουν στο τραπέζι των συνομιλιών τείνουν να παραμένουν εκεί. Διαφορετικά δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα ένα κάποιου βήματος, μιας προόδου, πέραν των προφορικών. Προφορικό ήταν και το πλαίσιο Γκουτιέρες, ωστόσο η μετατόπιση του βάρους από αυτό σε εκείνο του άτυπου εγγράφου, θεωρώ πως ξεκλειδώνει εν πολλοίς τη διαδικασία στο κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις, εφόσον στο πλαίσιο γίνεται αναφορά, ενώ στο άτυπο έγγραφο φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Συν του ότι συνδέεται το ένα με το άλλο, πάντα στο πλαίσιο του ότι η πλευρά μας είναι ικανοποιημένη με το περιεχόμενο. Από την άλλη, σιωπή.

Η Τουρκία δεν θέλει συνέχιση του διαλόγου μέσα στο πλαίσια των Η.Ε., και ήδη ο Ακιντζί κάνει λόγο για επανέναρξη αρκεί να δεχτούμε συγκεκριμένους όρους. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει αφενός το άτυπο έγγραφο να παραμείνει «ζωντανό» και παράλληλα να γίνει αποδεχτό από την Τουρκία και τους Τ/κ για να έχει αξία ως βάση διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να πειστεί ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί μέσα στο πλαίσιο των Η.Ε. Το κρατάμε. Αν γίνει αυτό, που φαντάζει απόμακρο, γιατί μέχρι στιγμής δεν το έχει σχολιάσει κανείς αξιωματούχος της Άγκυρας που είχε παραβρεθεί στο Κραν-Μοντάνα; Το κρατάμε και αυτό.

Η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα απλώς θέλουν τώρα να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να φέρουν το έγγραφο μπροστά. Κάτι που εφόσον μας ικανοποιεί, έπρεπε να είχαμε επιμείνει να συμβεί, να συζητηθεί εκεί, που ήταν βραστό το σίδερο. Να σηκωθεί κάποιος και να επαναφέρει το έγγραφο ούτως ώστε ακόμη κι αν δεν τύγχανε επιμελούς ανάλυσης, να υπήρχε καταγεγραμμένη η απόρριψή του από την Τουρκία. Και επικοινωνιακά αλλά και όχι μόνο, θα μας ωφελούσε. Όπως επίσης κάποιος έπρεπε να είχε σηκωθεί εκεί και να πει στον Αντόνιο Γκουτιέρες να πάει στη Σύνοδο των G20 και να επιστρέψει, γιατί το Κυπριακό περιμένει μια λύση 40 και πλέον χρόνια και όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να περιμένουν τον γ.γ. των Η.Ε. να επιστρέψει, το Κυπριακό όμως δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Θα περνούσε μια ακόμη μέρα διαβούλευσης στο Κραν-Μοντάνα, συντονισμού, αλλά η μέρα θα περνούσε κι εκεί που έκαιγε το σίδερο θα είχαμε πιθανώς και άλλο αποτέλεσμα.

Ούτε και αυτό έγινε, κι αφήσαμε πάλι θεσμικά τα Η.Ε. να ρίξουν σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό εφόσον ο γ.γ. των Η.Ε. είχε άλλες υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να περιμένουν. Οπότε το πρόβλημά μας δεν είναι αν είμαστε σε ευθεία γραμμή με την Ελλάδα, ούτε και αν τώρα θα παραμείνει το έγγραφο μπροστά. Το πρώτο είναι εν πολλοίς δεδομένο το δεύτερο μένει να φανεί, αλλά και πάλι θα κυνηγάμε ή θα κρίνουμε τις εξελίξεις όταν θα έπρεπε να είχαμε πιέσει περισσότερο για να τις καθοδηγήσουμε, και να εκθέσουμε την Τουρκία γι’ αυτό που τελικά είναι και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει: Τον εαυτό της. Δεν το κάναμε…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X