ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:31
 

Θέλουμε να ξυπνήσει το ξανθό γένος;

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η νέα και δειλή για την ώρα προοπτική που σχηματοποιείται όμως αργά και σταθερά πέριξ της νέας διάσκεψης για το Κυπριακό, είναι ένα βήμα που θα έπρεπε να είχαμε κάνει προ πολλού. Ένα τσίμπημα που το ξανθό γένος θα έπρεπε να το είχε φάει, όταν και εκείνο ήταν πρόθυμο να εμπλακεί στη διαδικασία του Κυπριακού. Νωρίτερα. Τώρα το ερώτημα είναι, πάλι, αν είναι αργά. Εξαρτάται το τι θέλουμε πια από το Κυπριακό.

Εκείνοι που δεν θέλουν λύση επιχαίρουν, όταν όλα τα εμπόδια και η γνωστή συμπεριφορά της Τουρκίας και των κατοχικών αρχών, τους επιβεβαιώνει. Επιχαίρουν όταν όλα πάνε στραβά, όταν διασκέψεις διαλύονται χωρίς αποτέλεσμα, όταν η μία πλευρά γυρίζει την πλάτη στην άλλη. Αυτή η πλευρά υποστηρίζει ότι είναι πιο προσγειωμένη από την άλλη. Εκείνους που θέλουν λύση αύριο, και για να την πετύχουν, προβαίνουν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που κατά τη γνώμη τους θα κρατήσουν ζωντανό τον σκοπό και την ίδια ώρα, μάχονται την άλλη πλευρά που δεν θέλει λύση.

Η ύπαρξη των δύο πλευρών, εντός, που θέλουν και δεν θέλουν λύση είναι προέκταση των δύο μεγαλύτερων πλευρών που συζητούν θέλοντας να βρουν λύση αλλά μένουν με την προσπάθεια. Τώρα, μετά τα όσα έγιναν στο Κραν-Μοντάνα, στο γνωστό «καθαρτήριο», το facebook, παρελαύνουν και πάλι χίλιες γνώμες. Οι μισές από τη μία πλευρά, οι μισές από την άλλη. Ωστόσο, το σημαντικό είναι τι γίνεται και έξω από εμάς, πέρα από το δικό μας καλό ή και κακό, που θα έλεγε κι ένας κάποιος άλλος φιλόσοφος. Στη διεθνή σκηνή, το Κυπριακό είναι ένα γερασμένο πρόβλημα, που φτάνοντας στην ηλικία που είναι σήμερα, έφτιαξε αξιομνημόνευτες καριέρες, και άφησε στην άκρη όσους μνημονεύουν μακριά από τα τηλεοπτικά φώτα και τις κάμερες, τους δικούς τους ανθρώπους.

Ό,τι και να γίνει, για εμένα το ζήτημα των ανθρώπων, των αγνοουμένων, αυτές οι στοιχειωμένες απαντήσεις που κρύβονται ακόμη και σε συρτάρια τρίτων μελών και θέλουν ειδική άδεια για ν’ ανοίξουν (αν μη τι άλλο είναι και γραφειοκρατικό το Κυπριακό) είναι το πρώτο θέμα. Για τις μακρινές αυτές φωνές του παρελθόντος, για τις μακρινές θυσίες, τρέφω τόσο σεβασμό που δεν τολμώ να τον περιγράψω με λέξεις. Κι εδώ, πριν ξεμακρύνω κι άλλο, είναι κι άλλη μια «ευκαιρία» που χάθηκε. Θα έπρεπε και εδώ να είχαμε κινηθεί πιο νωρίς. Ποιος θα έλεγε όχι σε μια διεθνή διάσκεψη για τους αγνοούμενους; Γιατί δεν ξεκινάμε από εκεί, τη νέα προσπάθεια που «ψήνεται» και μετά να πάμε στις περιουσίες, στη γη, στα πάρε και στα δώσε; Δεν θα ξεκινήσουμε από εκεί.

Και δεν θα ξεκινήσουμε, γιατί είναι τόσο μεγάλη η ευθύνη της Τουρκίας, που όταν όλοι προσπαθούν να την κουντήσουν να μπει στον διάλογο, δεν θα την… απογοητεύσουν για να φύγει από εκεί. Άρα ούτε και από εκείνη την πλευρά μπορούμε να πείσουμε πως είναι αδήριτος ανάγκη να μας καταλάβουν στο εξωτερικό πως έχουμε δίκιο για το Κυπριακό, και να βάλουν πίεση στην Τουρκία. Η Τουρκία θα πιεστεί όταν το θελήσει η ίδια, οι εκτός Κύπρου παράγοντες θα κάνουν κάτι με το Κυπριακό, γιατί δεν μπορούν ν’ ακούν πια γι’ αυτό. Δεν μπορούν να το κατανοήσουν.

Δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν. Αν και εφόσον γίνει νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, κι αν σε αυτή συμμετέχει και το ΣΑ., πεποίθησή μου είναι πως δεν θα υπάρξει αποτυχία. Η μια κάποια διέξοδος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι δεδομένη. Δεν θα φύγουμε σαν να μην έγινε και τίποτα μπροστά σ’ ένα ακόμη πιθανό ναυάγιο. Θα παρθούν αποφάσεις. Και μπροστά σε αυτές τις αποφάσεις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, άρα να είμαστε σίγουροι πως είμαστε 100% σίγουροι πως θέλουμε να τσιμπήσουμε το ξανθό γένος να ξυπνήσει, κι από κοντά όλα τα μόνιμα μέλη. Θέλουμε; 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X