ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:18
 

Θεσμικά, στην Κύπρο έχει κρύο…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μπορεί να είμαστε στη μέση ακόμη ενός καλοκαιριού, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται στα συνήθη για την εποχή επίπεδα που λένε και οι μετεωρολόγοι, ωστόσο, υπάρχει μια παγωμάρα αισθητή στην περιοχή μας. Κατοικοεδρεύει χρόνια, σαν χειμώνας που δεν λέει να ξεκουνηθεί παρά τις προσπάθειες του ήλιου, πάνω από θεσμικές έδρες και κέντρα αποφάσεων που έχουν τη δύναμη. Να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να δίνουν λογαριασμό για ό, τι αποφασίζουν να πράξουν ή να μην πράξουν. Να άγονται και να φέρονται, βασιλεύοντας στο μικρό τους βασίλειο. Η δε διαδικασία αξιολόγησης ανάλογη του βασιλείου, προφανώς δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις σε όλους αλλά η παγωμάρα είναι εκεί και μας αφορά όλους. Και στο τέλος σε πιάνει και μια απελπισία.

Λες για παράδειγμα, επιχειρηματολογείς, γράφεις για έναν άνθρωπο και τα τρωτά του ως στέλεχος και πέρα βρέχει. Μπορεί πέρα να βρέχει αλλά κάνει εδώ κρύο. Γράφαμε, για παράδειγμα, για τη διοικήτρια της Κεντρικής. Την οποία εκθείαζαν όλα τα ΜΜΕ ως γενική ελέγκτρια και αλίμονο δεν περιμέναμε όσα ζούμε, ωστόσο, όσο κι αν γράφουμε πλέον, δεν συμβαίνει κάτι. Σαν τι; Παραίτηση; Δεν ξέρω πια αν είναι αρκετό αυτό. Ούτως ή άλλως δεν φαίνεται να πέρασε καν σαν ιδέα. Τι κρίνουμε; Το πρόσωπο ως αποτελεσματικό ή τον θεσμό; Τώρα θα μου πεις, μα εδώ δεν γίνεται τίποτα απολύτως. Εγώ το ξέρω. Και οι πολιτικοί το ξέρουν, και το λένε κιόλας. Δύσκολα θα βρεις κάποιον σήμερα που να μην έχει δείξει το πρόβλημα, με το όνομα και το επίθετό του.

Ωστόσο, μέχρι εκεί. Αφενός μεν άπαντες περιμένουν τον καιρό να περάσει, αφετέρου ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος δεν μπαίνει στη διαδικασία αυτοκριτικής και να πει «δεν κάνω, τέλος. Γεια σας». Όχι. Δεν το επιτρέπει η θεσμική βαρυχειμωνιά. Ποιος το έκανε πιο πριν για να γίνει και τώρα; Ποιος έθεσε το παράδειγμα, προσπερνώντας την αγάπη για την καρέκλα, τα προνόμια και τη σύνταξη, ώστε να βάλει υπεράνω όλων το κοινό καλό; Το κοινό καλό. Και εμείς γράφουμε, και λέμε και τεκμηριώνουμε για να βάλουμε πίεση στο σύστημα, να το τσιμπήσουμε να ξυπνήσει από το λήθαργο, να διαπιστώσει και εκείνο πως το να επιλέγεις αξιωματούχους δεν είναι τύπου, αλάτι δεν έχω θα βάλω πιπέρι το ίδιο κάνει. Η επιστημοσύνη γύρω από την όλη υπόθεση δεν εξαντλείται σε βιογραφικά και πρότερους έντιμους βίους, που μπορεί να δίνει τα εχέγγυα για μια τοποθέτηση αλλά δεν είναι το άπαν. Και όταν φανεί πως τελικά μπάζει νερά μια τοποθέτηση αξιωματούχου, το σύστημα απλώς περιμένει το χρόνο να περάσει παίζοντας στο ενδιάμεσο με τις τάπες των βαρελιών, που έλεγε και η διαφήμιση.

Οπότε εφόσον κανείς δεν είναι υπόλογος για τις πράξεις του και κανείς δεν ανταποκρίνεται στην επιταγή πως όταν δεν κάνεις τη δουλειά σου είσαι εκτός αυτής αύριο, τι γίνεται; Όλοι μας δίνουμε τον οβολό μας για τους μισθούς των ανθρώπων αυτών, χωρίς να ζητάμε λογαριασμό. Δηλαδή εγώ, εσύ, όλοι μας πάμε στη δουλειά μας από την οποία θα φύγουμε αν δεν είμαστε σωστοί, για να συνεισφέρουμε στα κρατικά ταμεία που θα αποδώσουν μισθούς πολλαπλάσιους σε εκείνους τους αξιωματούχους που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Όλο αυτό περιγράφεται και με μια λέξη, αλλά δεν θα μπω στη διαδικασία να τη γράψω, εφόσον δεν ξέρω αν το επιτρέπει… το γλωσσάρι. Ας συνεχίσουμε ως είμαστε λοιπόν. Πάνω στο μεσιανό κατάρτι μεσούσης του πελάγου της ανικανότητας, έμπλεοι στην άπνοια του καταλογισμού ευθυνών, της απουσίας. Και δεν έχει να κάνει με ένα όνομα μόνο. Έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη νοοτροπία, που βρίσκει απάγκιο σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου βίου, με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται ναι μεν αβίωτος, αλλά καλά πληρωμένος. Κι ας κάνει ένα κρύο θεσμικό. Σκεπάσου. Έχει 40 βαθμούς έξω. Το κρύωμα δεν το γλυτώνεις…

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Αδιάλλακτη η Τουρκία παρά τον αποκλεισμό από τα F-35

«Η γελεία αυτή ιστορία έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να επιβεβαιώσει ότι ο άνθρωπος που ηγείται των ΗΠΑ ...»
ΑΚΑ  |  09:17

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Από τους αμπάλατους λαϊκιστές της βουλής άρχισαν τα δεινά όταν αρνήθηκαν την φορολογία 15% επί των καταθέσεων ...»
Αρμαγεδών  |  19:30

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X