ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέτοντας ερωτήματα χωρίς απάντηση

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Όλη η συζήτηση την τρέχουσα εβδομάδα κινήθηκε πέριξ του κοινού εγγράφου και κυρίως στα σημεία με τα οποία δεν συμφωνεί η Λευκωσία. Το βασικό είναι το έγγραφο καταρχήν, αλλά και η διαπραγμάτευση στη συνέχεια, να ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις επιδιώξεις που έχουμε. Οι οποίες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να τηρηθούν στη Γενεύη, αρχής γενομένης ήδη όμως από τις διαφωνίες που έχουμε πάνω σε αυτό. Και στο περιεχόμενο του εγγράφου φαίνεται να είναι παραπάνω από μία, αν και δεν λειτουργεί σωρευτικά. Εφόσον είναι σημείο με σημείο ή ερώτηση με ερώτηση, φρονώ πως τα σημεία διαφωνίας θα είναι περισσότερα από δύο ή τρία, κι αν κρίνω από τις αντιδράσεις του Ακιντζί, δεν φαίνεται να έχει από την πλευρά του πολλά να πει. Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι το εξής:

Αν τελικά υπάρχει μεγάλος αριθμός διαφωνιών πάνω στο έγγραφο, τότε αυτό εξακολουθεί να θεωρείται κοινό; Πώς μπορεί να είναι κοινό τη στιγμή που δεν συμπίπτουν θέσεις; Οι διαφωνίες της ε/κ πλευράς θα βρουν χώρο μέσα στο έγγραφο; Δηλαδή θα μπει ξανά στη διαδικασία σβήσε γράφε ο κ. Αϊντε; Ο οποίος και αυτό είναι προσωπική πεποίθηση, σχεδόν το αποκλείω να μην έχει περάσει σε αυτό τη δική του πινελιά, αποσκοπώντας να έχει αύριο μεθαύριο την ευχέρεια να πει αν όχι ότι το έλυσε το Κυπριακό, τουλάχιστον ότι η δική του συμβολή ήταν καθοριστική. Μη σας κάνει εντύπωση. Η βουλιμία των αξιωματούχων μπροστά στην κάμερα για φήμη είναι μεγαλύτερη πολλές φορές και από εκείνη ηθοποιών του Χόλιγουντ.

Πώς αντικατοπτρίζονται λοιπόν οι όποιες σκέψεις κ. Αϊντε στο έγγραφο; Μέσω της γνώριμης διπλωματικής οδού, της ασάφειας, εποικοδομητική ή όχι θα φανεί, που υπάρχει στο κείμενο. Εκτός κι αν υπάρχουν take it or leave it απόψεις, που δεν θέλω να το πιστεύω. Για παράδειγμα όμως, η συνθήκη εφαρμογής της λύσης, δεν έχει χρονικό ορίζοντα; Ποιος είναι; Θα υπογραφεί από την Ομόσπονδη Κύπρο και τις εγγυήτριες; Αν ναι, θα εγγυάται και πάλι η Τουρκία την εφαρμογή και μέχρι πότε; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βασικό ερώτημα, δεν είναι όμως το μόνο, είναι σίγουρο αυτό, μέσα στο πλαίσιο των ασαφών σημείων.

Επανερχόμενος στο θέμα του αν θα πάει τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελβετία ή όχι εφόσον έχει αν έχει πολλές διαφωνίες με το έγγραφο. Αν είναι να γίνει η μετάβαση και να δεχθεί μια διαδικασία με την οποία ήδη έχει σοβαρές διαφωνίες και πάνω κάτω δίνουν το στίγμα της συζήτησης που θα ακολουθήσει, κάτι που συνεπάγεται εγκλωβισμό σε μια συζήτηση που δεν ήθελε να την κάνει, ας πάρει την πολιτική απόφαση που πρέπει. Από την άλλη, αν όπως όλα δείχνουν πάμε στην Ελβετία (διότι από τη στιγμή που έχει περάσει και από ΟΗΕ το θέμα η μη μετάβαση δεν συγκεντρώνει πιθανότητες) και βρεθούμε μπροστά σε σωρεία ασαφειών, σημείων που δεν συμφωνεί η Λευκωσία, τότε τι γίνεται; Διότι έχουμε και το άλλο. Ένα αυτό που θα προκύψει στη συζήτηση και άλλο αυτό που θα δοθεί προς τα έξω. Είναι ένας κίνδυνος και αυτός και δεν θα αποτελέσει καλή υπηρεσία σε κανένα επίπεδο.

Η ανάλυση των όσων θα γίνουν εκεί θα πρέπει να είναι πεντακάθαρη. Ούτε μισόλογα ούτε κομμένες στα δύο πληροφορίες που να δίνουν άλλη εικόνα. Θα πρέπει να μεταφερθεί στην κοινωνία ολόκληρη η εικόνα. Γιατί την ίδια ώρα, και πριν γίνουν γνωστές οι αντιρρήσεις που είχε η ε/κ πλευρά αλλά και πριν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, καταγράφονταν στη Λευκωσία τα βέλη που έφευγαν από τη μία προς την άλλη κατεύθυνση για το τι προνοεί το έγγραφο. Οπότε επειδή τα μακριά γίνανε κοντά, ας δράσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, πέραν της υφαρπαγής εντυπώσεων και της δόξας του blame game. Γιατί τελικά, εκεί θα κριθούν πολλά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση