ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι φέρνει το «καθισμένο» Κυπριακό

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Περιμένοντας από την ηγεσία Ακιντζί, ν’ αλλάξει κάτι είναι σαν να μην περιμένουμε να μην αλλάξει τίποτα. Ούτε θα μπορούσε βέβαια ποτέ ο ίδιος, να εναντιωθεί στους πανηγυρισμούς για την ίδρυση της «ΤΔΒΚ». Αλίμονο. Λιγότερα και δεν τα έκανε. Εμείς από την πλευρά μας καταδικάσαμε τα όσα συνέβησαν γι’ άλλη μια χρονιά. Ούτε και εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ούτε και η Ευρώπη μπορεί, όσο κι αν την ίδια ώρα θέλει η ίδια, τον Λίβανο να επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Η «κανονικότητα» της Κύπρου πάλιωσε φαίνεται ως θέμα για την Ε.Ε. Αυτό πάντως θέλει και ο γ.γ. των Η.Ε. Αντόνιο Γκουτιέρες. Να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό κράτος. Απέχουμε από την επιθυμία του, και τείνω να συμφωνήσω με εκείνη την άποψη που λέει εσχάτως στο παρασκήνιο ότι δεν θέλουν αναγνώριση πια. Δεν την επιδιώκουν γιατί και σήμερα, ως έχουν τα πράγματα, υπάρχουν νόρμες που βολεύουν. Καταρχάς επικρέμεται η αναγνώριση και η αυτόνομη πορεία, ως Δαμόκλειος Σπάθη στους Ε/κ. Αν γίνει πραγματικότητα, θα χάσουν το επιχείρημα, και στην Τουρκία δεν αρέσει να χάνει επιχειρήματα. Αφήστε που θα «φταίμε» πάλι εμείς. Το θέλουν να υπάρχει εκεί ως πιθανότητα αν όλα στραβώσουν. Από την άλλη, βοήθεια έρχεται από την Ε.Ε. Οικονομική. Που αυτό είναι και το ζητούμενο τόσο για την «ΤΔΒΚ» όσο και για την Τουρκία. Να κατηγορούν όσο μπορούν και για όσα μπορούν την Ε.Ε., αλλά την ίδια να καρπώνονται και χρηματικά όσα μπορούν.

Το προσφυγικό για την Τουρκία, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς. Την ίδια ώρα, οι έποικοι συνεχίζουν να έρχονται, και οι «υπηκοότητες» να δίνονται. Τελευταίος λήπτης, πρώην υπουργός της Τουρκίας, που τώρα περηφανεύεται για τη διπλή του υπηκοότητα. Και από κοντά και οι άλλοι έποικοι, που έρχονται για να χτίσουν, να καταπατήσουν, ό,τι κάνουν τόσα χρόνια. Και αυτή η νόρμα δουλεύει, άρα γιατί να προχωρήσουν παρακάτω; Γιατί να προκαλέσουν διεθνή κατακραυγή αναζητώντας από τη μια αναγνώριση; Μήπως υποχωρώντας από την άλλη στα όσα η ε/κ πλευρά ζητεί στις διαπραγματεύσεις, είναι ευκολότερο; Τι έχουν πράγματι να κερδίσουν, όταν ασκούν εξουσία ήδη χωρίς να τους ενοχλεί κανείς και μάλιστα όταν αυτή την εξουσία εμείς μέσω μιας λύσης, τους ζητάμε να την απολέσουν; Δεν θα το κάνουν. Ή δεν θα το κάνουν εύκολα, χωρίς να πάρουν πίσω νομή εξουσίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Που ανοίγει τον ήδη ανοιχτό κύκλο συζήτησης για την πολιτική ισότητα κτλ. Τη σούπα αυτή στα Κατεχόμενα, θα τη χαλάσει, αν τη χαλάει ο ίδιος ο Ερντογάν. Φαίνεται πως έχει αφήσει ένα παραθυράκι, χαραμάδα θα την έλεγα, ο ίδιος διά του ΥΠΕΞ του όταν ο τελευταίος συνάντησε τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, στην Τουρκία. Πώς τώρα, μπορεί να γίνει προπαρασκευαστική συζήτηση πάνω στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι. Και εκεί, αν είναι έτσι τα πράγματα, δείχνει πως ο Ερντογάν κάτι κάπου θέλει. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο θέματα ανοιχτά από εκεί. Η φωνή της Ελλάδας, σε προέκταση και της Κύπρου, στα ευρω-τουρκικά. Ο Κοτζιάς κρατάει πισινή και περιμένει τον διάλογο ν’ ανοίξει, όταν θα κλείσει το νέο κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας. Ίδωμεν.

Το άλλο θέμα είναι, πως μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας πάλι, έχει φτιαχτεί ένα κλίμα που μπορεί να δώσει ένα ήπιο προφίλ στον Ερντογάν, κατά προέκταση και σε ζητήματα ένα εξ αυτών να είναι το Κυπριακό. Πόσο θέλει να χαλάσει όμως ο Ερντογάν τη σούπα της «ΤΔΒΚ»; Ερώτημα, μαζί με άλλα, που δεν μπορούν ν’ απαντηθούν, ωστόσο δημιουργούν σενάρια. Και με το Κυπριακό να «κάθεται» εμένα η ακινησία αυτή μου λέει πως έρχονται εξελίξεις. Και πως καλά θα κάνουμε να έχουμε το νου μας. Να δουλέψουμε, προεκλογική ή όχι δεν έχει σημασία, για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό, όποια και να είναι αυτή, εφόσον έρχεται. Και για να μην μιας πιάσουν στον ύπνο, πρέπει βάσει αυτών και άλλων, να έχουμε έτοιμες και απαντήσεις. Έχουμε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X