ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Το επίκεντρο, μακάρι να ήταν, αλλά δεν είναι η Σάββια

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το πόσο είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να μπούμε σε αντιπαραθέσεις για λόγους οι οποίοι θα μας χωρίσουν, θα μας διχάσουν και θα μας αναγκάσουν να εξαπολύσουμε μύδρους ο ένας απέναντι στον άλλο, είναι πραγματικά απίστευτο. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί, την ώρα που στην Τουρκία η κατάσταση είναι πιο νεφελώδης από ποτέ με προεκτάσεις που και οι πλέον έμπειροι αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν, εμείς να ασχολούμαστε με τη Σάββια. Την ώρα που οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να τρέξουν με ταχύτατους ρυθμούς το επόμενο διάστημα και που για πρώτη φορά μπαίνει το θέμα της ενέργειας και της κυπριακής ΑΟΖ στο τραπέζι για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, εμείς να ασχολούμαστε αν ένας δημόσιος υπάλληλος έχει ή όχι κομματική ταυτότητα.

Αλήθεια, θεωρείται πιο σημαντικό αυτό από ένα πιθανό αδιέξοδο στο Κυπριακό, μια έξοδο του Μπαρμπαρός και αποχώρηση Αναστασιάδη από τις συνομιλίες; Παράλληλα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο και πάλι την Κύπρο την οποία, ελέω της πολεμικής κατά Τραμπ και των κινήσεων του πρώην προσωπάρχη του μέσω Λαϊκής, αποκαλούν ως «ρωσικό πλυντήριο». Κανείς δεν βγήκε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ούτε από οποιοδήποτε αρμόδιο φορέα να πει το παραμικρό.

Να κάνει μια τοποθέτηση και να προασπίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ή να παραδεχτεί πως υπάρχει πρόβλημα και τα δημοσιεύματα είναι λανθασμένα ή να τονίσει πως τα όσα γράφονται στο εξωτερικό, εξετάζονται. Εκκωφαντική σιωπή! Αφήνεται έτσι να εννοηθεί ή ότι το ζήτημα δεν μας απασχολεί και εντάξει, θα περάσει (;) ή ότι δεν δίνουμε καμία σημασία στο τι πέρασε η κοινωνία για να βγει η χώρα από το μνημόνιο και πως το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η εξέλιξη της υπόθεσης, οι επιπτώσεις, και τα παρελκόμενα της υπόθεσης με τη Σάββια.

Εκείνο που πραγματικά είναι έξω από κάθε λογική, είναι η επιμονή μας να βλέπουμε εαυτόν σαν το κέντρο του σύμπαντος. Δεν είμαστε. Σφαζόμαστε για έναν δημόσιο υπάλληλο όταν την ίδια ώρα η γειτονιά μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις φλόγες και αντιπαραθέσεις ανά το παγκόσμιο, όπως αυτή της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, εγκυμονούν εικόνες αποκάλυψης. Δεν μας απασχολούν όμως όλα αυτά και ορθώς. Γιατί δεν θέλουμε να είμαστε μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας αλλά οικότροφοι της μικρότητάς μας και ξενιστές του στενού μας περίγυρου.

Να μεταφέρουμε παθογένειες και να κατηγορούμε αλλήλους. Είναι μια διαχρονική πληγή από την οποία η ανάγκη να ξεφύγουμε, να γιατρέψουμε, είναι επιτακτική. Και κρίνεται ως τέτοια εφόσον οι συνθήκες που αναπτύσσονται, οι δυναμικές που αλλάζουν και οι ισορροπίες που μεταβάλλονται, μπορεί να μας επηρεάσουν άμεσα ως χώρα. Τόσο απλά. Και η ερώτηση είναι: Μα καλά, να μην ασχοληθούμε με τη Σάββια;

Αν σαν κοινωνία και πολιτική και αξιωματική ασχολούμασταν με ανάλογη ένταση και σθένος με όλα τα προβλήματα που μας απασχόλησαν, μας ταλαιπώρησαν, αν σαν λαός βλέπαμε την αναγωγή των εξελίξεων ως πραγματικότητα κι όχι ως μέρος ενός survivor μεταξύ αξιωματούχων (που δεν είναι η πρώτη φορά), τότε θα αναγκάζαμε τα θέματα αυτά να λύνονται εν τη γενέσει τους και θα μέναμε επικεντρωμένοι στα λίγα και στα σοβαρά. Αλλά μπορούμε; Ή μήπως θέλουμε κι εμείς να κουνάμε απλά το κεφάλι με απογοήτευση και να αλλάζουμε κανάλι προχωρώντας στον επόμενο μικρό-καυγά μας;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση