ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Το τι δεν γίνεται στο Κυπριακό έρχεται απ’ όσα δεν έγιναν

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η βάσητης συζήτησης μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί κινείται σε λάθος βάση ευθύς εξαρχής. Της ποιας συζήτησης δηλαδή; Της ανύπαρκτης ώς τώρα. Ουσιαστικά τα δεδομένα για το Κυπριακό έχουν ως εξής. Για το θέμα του κόστους της λύσης δεν ξέρει κανείς τι γίνεται. Δεν έχει συζητηθεί. Οι τράπεζες στα Κατεχόμενα, είχε πει ο Χάρης Γεωργιάδης, είναι Φαρ Ουέστ. Άρα, ακόμη και να μην είναι, η μη συνεργασία με τα κλιμάκια που πήγαν εκεί είχε αποτέλεσμα μηδέν εκ των πραγμάτων. Μιλάμε επίσης για συγκλίσεις και αποκλίσεις. Ποιος θυμάται την τελευταία σύγκλιση ή απόκλιση; Πού τα έβρισκαν και πού όχι, οι δύο πλευρές. Μιλάμε για τις εγγυήσεις, προτάσσοντάς τες ως βασικό. Δεν είπε κανείς ότι δεν είναι και μόνο η Τουρκία ως εμπλεκόμενη «αναβαθμίζει» το θέμα και άπαντες ασχολούνται με τη στάση της.

Το ίδιο πάνω-κάτω κλίμα ισχύει σε πολλά από τα κεφάλαια του κυπριακού. Κάποια είναι προχωρημένα, κάποια άλλα εντελώς στάσιμα. Στο ενδιάμεσο προέκυψαν νέοι όροι, εκείνοι της αναφοράς. Η προσπάθεια, ακούστε, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συζήτησης ανάμεσα στις πλευρές. Ήρθε η κ. Λουτ, χωρίς ούτε η ίδια ούτε τα Η.Ε. πράγματι να το πιστεύουν, με ένα… μνημόνιο, όχι να επιβάλλει τις θέσεις της, όπως συνέβαινε με το πρακτικό του μνημονίου, αλλά το πνεύμα του, την έννοιά του. Την απόδειξή του ότι έστω και από πέρυσι που κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα ως φέτος δεν έγινε κάτι από εμάς για εμάς οπότε και πρέπει να έρθουν πάλι έξωθεν προσωπικότητες να ταράξουν τα των πεπραγμένων μας την απραξία. Επανέρχομαι στην πρώτη πρόταση.

Η βάση της συζήτησης μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί κινείται σε λάθος βάση ευθύς εξαρχής. Αν δεν μπορέσουν μεταξύ τους πραγματικά να οικοδομήσουν κάτι ειλικρινές και ανθρώπινο, τότε η λύση αν και εφόσον έρθει φυσιολογικά δεν θα «μιλήσει» σε ανθρώπους, αλλά σε μαθηματικά στοιχεία. Ήταν κατ’ εμέ σημαντικό οι δυο τους να έχουν καταστεί παράδειγμα συνύπαρξης, συνεννόησης. Θα ήταν, χωρίς ίχνος ιδεαλισμού, ένα επιχείρημα απέναντι στο οποίο τι θα έλεγε η Τουρκία για παράδειγμα; Γιατί τα βρίσκεις κ. Ακιντζί με τον Αναστασιάδη; Γιατί προχωράς; Θα έβρισκε τρόπο η Τουρκία και ο κάθε Οζερσάι να το ανατρέψει; Πιθανότατα. Ωστόσο, θα έπρεπε εμείς με τα εργαλεία της ελάχιστης επικοινωνίας να αποδείξουμε αυτό που επίσης προσπαθούμε, αλλά με όρους υψηλής πολιτικής. Ότι η Τουρκία θέλει συγκεκριμένα πράγματα στο Κυπριακό, όχι λύση κατά το δίκαιο της ε/κ πλευράς. Να το αποδεικνύαμε όχι να το λέγαμε. Τώρα και που το λέμε, δεν γινόμαστε πιστευτοί. Άλλοι και δη η Τουρκία πιστώνεται από τα Η.Ε. για τα όσα έκανε στο Κραν Μοντάνα. Κι από την άλλη, είχε πει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου πως ήταν ο ίδιος που έπινε με τον Ακιντζί ζιβανίες.

Όσο και αδόκιμη πολιτικά τακτική να την πεις, ίσως θα μπορούσε να είναι μια ανθρώπινη βάση συζήτησης. Να οδηγούσε κάπου. Δεν οδήγησε και με δική μας υπαιτιότητα, οπότε τώρα περιπλέκονται τα πράγματα με την εμφάνιση, τη δουλειά της κ. Λουτ η οποία δεν πιστεύει σε αυτό που κάνει. Ούτε και τα Η.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πήγαινε και να ερχόταν σαν αστραπή οπότε και να ρωτάς δημοσιογραφικά τι έγινε. Δεν έχει νόημα η ερώτηση. Το τι γίνεται αφορά κυρίως το τι δεν έχει γίνει ώς τώρα. Ωστόσο, επιμένω. Το Κυπριακό θα επιστρέψει σύντομα στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Το μόνο που κάνει να ανησυχώ για τα καλά, είναι πως τώρα δεν ασχολείται κανείς, ίσως και εκείνοι που πρέπει, ενώ σε λίγο όλοι θα έχουν την εύκολη άποψη. Την απόρριψη ή την αποδοχή άμεσα και με ευκολία που θα θυμίζει άποψη για τον καιρό, τη γρίπη, το ποδόσφαιρο και εν γένει οτιδήποτε απασχολεί την επικαιρότητα. Σε όλα αυτά θα μπορούσαν διαπροσωπικά Αναστασιάδης-Ακιντζί να είχαν απαντήσει με την παρουσία τους. Δεν το έκαναν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X