ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκικές ευαισθησίες και ανατολίτικο παζάρι

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μία από τις πλέον περίφημες, ως προς τον βαθμό που επαναλαμβάνεται, ατάκες της τουρκικής και τ/κ πλευράς, είναι πως θα πρέπει άπαντες να σεβαστούν τις ευαισθησίες που έχουν. Σημείο, που αν μη τι άλλο, με προσπάθειες εμβολισμού πλοίων, με εισβολή στο Άφριν όπως στην Κύπρο, με τον Ερντογάν μαινόμενο εντός-εκτός χώρας, είναι τουλάχιστον άξια πολλαπλών ειρωνικών σχολίων αλλά δεν θα μπω στον πειρασμό. Εκείνο που πρέπει πραγματικά να διαπιστώσει κανείς είναι μια πραγματικότητα πέρα από τα επίθετα που μπορεί να της αποδώσει η συμπεριφορά ενός ανθρώπου που νιώθει δυνατός.

Την ίδια ώρα, θέλει μέσα σε ένα απαράμιλλο κρεσέντο προκλητικότητας, που κάποιοι το λένε και παραφροσύνη, οι εκτός Τουρκίας να κατανοήσουν πως όλα γίνονται επειδή ακριβώς δεν τον κατανοούν ούτε εκείνον ούτε τις ευαισθησίες του λαού του. Παράλληλα, σε επίπεδο πολιτικής, όσα λέει και πράττει έχουν μια αύξουσα τάξη μεγέθους αλλά και μια λογική σειρά, που ο ίδιος την επιδιώκει, αρκεί να αποκωδικοποιηθεί πίσω από την αίσθηση μεγαλείου που θέλει να εκπέμπει. Το ότι τα εννοεί, είναι ένα δεδομένο, ότι τα πραγματώνει για να ξανακάνει την Τουρκία μεγάλη και ιστορικά εκ νέου αντάξια, είναι άλλο. Ωστόσο, είναι το ίδιο πολιτικό κυρίως πιάτο, που σερβίρει και στη δική του χώρα. Πως οι «εχθροί» θέλουν να κρατήσουν χαμηλά την Τουρκία, ενώ ιστορικά εκείνη ανήκει στις παγκόσμιες υπερδυνάμεις, ωστόσο, όσοι την επιβουλεύονται (ή τη χώρα ή τον ίδιο άρα τους Τούρκους μέσα από εκείνον) αγνοούν αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα της ιστορικής πληρότητας, οπότε και θέλουν το κακό τους.

Είναι 100% πραγματικότητα ότι θέλει να εξαφανίσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, εφόσον ιστορικά, ο κάθε ηγέτης που προσπαθούσε να αποκαταστήσει το μεγαλείο που κάποιοι υφάρπαξαν από το μέλλον του λαού του, έπρεπε ν’ απαλλαγεί από Συνθήκες που τον κρατούσαν δέσμιο. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερώνονταν εκ νέου δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, οπότε και με βάση την πυγμή εκτός χώρας και την εκβιομηχάνιση εντός που θα υποστήριζε την πρώτη, η χώρα θα αποκτούσε πια τον εκατοντάχρονο θρόνο της για τον οποίο πάντα ήταν προορισμένη. Την ίδια ώρα, ο λαός ζούσε με μισθούς κάτω του μετρίου, η αστική τάξη είχε χάσει τη φωνή της και δεν μπορούσε να δημιουργήσει άλλου τύπου συνείδηση, ο λαός πίστευε πως όντως για τη δική του κατάσταση δεν είναι υπόλογη η κυβέρνηση αλλά όσοι επιβουλεύονται τη χώρα, κάνοντας έτσι το έργο του ηγέτη πιο εύκολο. Όλη αυτή τη διαδικασία που την είδαμε στο παρελθόν, τη βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και τώρα.

Το ότι ο Ερντογάν κατηγορεί την Ε.Ε. πως έδωσε 400 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στην Τουρκία μόνο τρία, είναι η μια πλευρά του παζαριού. Η άλλη είναι, παράλληλα με την πρώτη, η επίδειξη πυγμής με τη δημιουργία νέων εστιών έντασης, ώστε εντός χώρας να γίνεται πιστευτό πως μπορεί να αποκατασταθεί η παρελθούσα δόξα με τη στρατιωτική υπεροχή και συνάμα υπερβολή που τη συνοδεύει. Απώτερος σκοπός είναι η κλιμάκωση, και εμείς στη θέση που είμαστε, μόνο μέσω της Ε.Ε. που μπορούμε να απαντήσουμε. Από την οποία όσο περισσότερο απομακρύνεται η Τουρκία, τόσο περισσότερο αντιδρά και εμπλέκει περισσότερα ζητήματα σε μια ατζέντα που είναι ενιαία, από τη Θράκη μέχρι τη Συρία.

Οι επιλογές μας δεν είναι μόνιμες, ούτε ορισμένες. Πρέπει να αλλάζουν όσο αλλάζουν οι συνθήκες εντός της Τουρκίας και όσο το παζάρι παίρνει σάρκα και οστά σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα. Για όλα τα προαναφερόμενα, πιστεύω πως δεν είναι ενός ανδρός αρχή υπόθεση, αλλά συλλογικής δουλειάς που θα πρέπει ίσως και όσο ποτέ πριν, να εδραιωθεί σε εθνικό επίπεδο. Η ανάγκη για στρατηγική είναι πιο ορατή από ποτέ. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση