ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:33
 

Χωρίς γλώσσα, οι λέξεις χάνουν την ταυτότητά τους

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η εκπόνηση ενός εγχειριδίου καλών τρόπων σε δημοσιογραφικό επίπεδο είναι υποκριτική. Αφενός μεν ως κίνηση και χωρίς να εξετάσει κανείς το περιεχόμενο, δεν πρόσφερε το παραμικρό ως προς τον πυρήνα του Κυπριακού. Το ξαναέγραψα. Αυτός αποτελείται από λέξεις που ακόμη η ανάγνωση, το περιεχόμενο και το νόημα, δεν έχουν ίδια ανάγνωση από τις δύο πλευρές. Εκεί που πρέπει δηλαδή οι λέξεις να έχουν μια σημασία, έχουν χάσει την ταυτότητά τους για 44 χρόνια λες και βγαίνουν από στόματα χωρίς γλώσσα. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Ε ναι, το γράφω. Και αφού το έγραψα, και εφόσον για τις λέξεις λέμε, είμαι απορριπτικός, «οχιάς», μέχρι δεν ξέρω κι εγώ τι. Λες και η πρόταση δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Που είναι πρωταρχική θέση μιας άλλης αλήθειας. Ότι κανένα εγχειρίδιο καλών τρόπων στον κόσμο δεν θα εξηγήσει ότι έχει δημιουργηθεί μια παρανομία, ότι ανέπτυξε δομές, ότι έχει οικονομία και πως πέραν των θυμάτων της εισβολής που ακόμη αναζητούνται, καριέρες χτίστηκαν, εκατομμύρια φαγώθηκαν, άνθρωποι ντύθηκαν στα μαύρα. Και στις δύο πλευρές. Κι αντί να δείχνουμε τον φταίχτη, δείχνουμε το δάχτυλο. Με ευθύνη ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, ο οποίος προφανώς αναζήτησε και βρήκε κονδύλια για να παραγάγει ένα εγχειρίδιο καλών τρόπων, και να μας το δώσει σαν μια καλοψημένη μπριζόλα ανάμεσα στα πόδια δύο πεινασμένων. Το μόνο που έκανε ήταν να επιβεβαιώσει τα άδεια στομάχια των πεινασμένων.

Όχι για τη σημασία των λέξεων, ούτε καν για την αλήθεια, αλλά για την έλλειψη αυτοκριτικής. Αυτή είναι η πείνα μας. Η έλλειψη αυτοκριτικής. Η οποία δεν εξισώνεται με το τρεις λαλούν και δυο χορεύουν του κάθε ευρωπαϊκού ή μη οργανισμού που νομίζει πως επιτελεί έργο, και πως σε κάθε έργο είναι δεκτή η κριτική. Μπορεί μέσα στα ευρωπαϊκά σαλόνια να σοβούν οι διαφωνίες, ωστόσο, στην πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο απευθύνεσαι, «σημασία» έχει η μπριζόλα που προσγειώθηκε στα πόδια και ο καβγάς για το ποιος θα πάρει το ψαχνό και ποιος δικαιούται το κόκκαλο, όταν το πρόβλημα είναι ο μάγειρας.

Ο οποίος ευθύνεται για αγνοούμενους τους οποίους εμείς, με δική μας ευθύνη, αναζητούμε δεκαετίες μετά, αναβοσβήνει τη σημαία στον Πενταδάχτυλο και φροντίζει σε κάθε διάσκεψη να μας πετάξει λίγη ακόμη μπριζόλα για να βγάλουμε λίγο ακόμη τα μάτια μας. Κι αντί να τα βάλουμε με τον μάγειρα, αντί να του δείξουμε το ρολόι των δεκαετιών και να του πούμε πως το φαΐ έχει καεί από καιρό, στρέφουμε μεταξύ μας τα βέλη. Και η Ευρώπη αυτό το λέει εποικοδομητικό διάλογο. Ωστόσο, δεν το έκανε στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Ας το κάνει εκεί, εφόσον το μόνο που λείπει και από εκεί, είναι ένα γλωσσάρι. Που εκεί σκοτώνονται καθημερινά, αλλά εμείς εδώ έχουμε μια «ειρήνη» που δεν θα την εκμεταλλευτούμε ποτέ για να δώσουμε απαντήσεις καταρχάς στους εαυτούς μας. Αφήσαμε τον χρόνο να παγιώσει την πληγή και από πάνω θα πρέπει να καλωσορίσουμε την όποια εναλλακτική περιγραφή θέλει να μετατρέψει το τραύμα από βαθύ και χρόνιο, σε απλή γρατζουνιά.

Να δοθούν απαντήσεις για τους αγνοούμενους και για τον βιασμό της μνήμης από τα εκατομμύρια των κονδυλίων. Να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ειλικρινής και μια Ευρώπη να τραβήξει το αφτί της Τουρκίας, αντί να παράγει εθελοντικά εγχειρίδια καλών τρόπων. Γίνεται; Αλλιώς ας φτιάξουν οι Τ/κ ένα γλωσσάρι, γιατί θα το χρειαστούν εκείνοι ώστε να περιγράψουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Και εκεί να δεις πείνα, αλλά αν εκεί κοιτάς για να κορέσουν την πείνα σου αυτή, μην έχεις παράπονο που θα μείνεις νηστικός.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

#PoliticsBlog Τα X-files της Χρυσταλλούς, τα ΜΕΔ και τα συρτάρια

«Ποδκιάντροπη τελικά και αυτή η άριστη των αρίστων.»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση