ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να χτίσουμε πολιτισμό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αυτή την Κυριακή η «Καθημερινή» Κύπρου κλείνει δέκα χρόνια κυκλοφορίας στην Κύπρο. Εργάζομαι σε αυτήν την εφημερίδα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα έχω αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου του πολιτιστικού κομματιού της εφημερίδας. Πριν από εμένα τη θέση κατείχαν ο Κώστας Σωτηρόπουλος και ο Μιχάλης Χριστοδούλου, με τον καθένα να έχει συμβάλει ποικιλοτρόπως στην ανάδειξη πολιτιστικών δράσεων και ανθρώπων του πολιτισμού της Κύπρου. Συνεργάστηκα και με τους δύο, συζητήσαμε πολύ για τα πολιτιστικά πράγματα στην Κύπρο, περισσότερο με τον Μιχάλη, με τον οποίο είχα καθημερινή επαφή, και συχνά-πυκνά διαπιστώναμε ελλείψεις και αδυναμίες, αλλά βλέπαμε και την πρόοδο που γινόταν σε διάφορους τομείς. Με τον Κώστα και τον Μιχάλη μπορεί να διαφωνήσαμε στις προσεγγίσεις μας σε διάφορα ζητήματα, μπορεί να είχαμε άλλη άποψη, αλλά πάντοτε έγνοια και των τριών μας ήταν ο πολιτισμός, όχι η ψευτοκουλτούρα και ο πολιτισμός των λίγων.

Πάνω σε αυτή τη λογική κινήθηκα και εγώ αυτά τα τέσσερα χρόνια. Μέλημά μου ήταν και είναι ακόμα η ανάδειξη του εγχώριου πολιτισμού και των ανθρώπων του. Ζώντας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια διαπιστώνω ότι έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα που με κάνουν να αισιοδοξώ ότι η Κύπρος επιτέλους εμπνέει, δημιουργεί και εξάγει πολιτισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν πώς να παίρνουν το χαρούπι και να το μετατρέπουν σε έψημα. Πώς να εμπνέονται από τον Καρνέρα, κι ας μην είναι Ελύτης. Το κυπριακό θέατρο έχει δώσει τα τελευταία χρόνια πολύ όμορφα δείγματα, οι εικαστικοί της Κύπρου διαβάζουν τον χώρο που ζουν και εμπνέονται και δημιουργούν σε αυτόν. Υπάρχει μία λογοτεχνία που αξίζει να διαβαστεί και πέραν από τα όρια της Κύπρου, με θεματικές που απέχουν από το κυρίαρχο αφήγημα της τραγωδίας του 1974. Στον χορό, στον κινηματογράφο οι προσπάθειες που γίνονται είναι αξιοσημείωτες, κάτι κινείται και σε αυτούς τους χώρους και ξέρετε πόσο όμορφο είναι να βλέπεις στις παραστάσεις και τις προβολές νέα παιδιά;

Ναι, η εγχώρια πολιτιστική παραγωγή ανθεί και τα μύρα της δεν είναι για να τα οσφραίνονται οι λίγοι, οι ψαγμένοι, οι «κουλτουριάρηδες», αλλά όλοι. Άλλωστε, η τέχνη, η κάθε μορφή τέχνης, είναι δημόσιο αγαθό, και ας το έχουν κατά νου όλοι αυτό, καλλιτέχνες και Πολιτεία. Προβλήματα και δυσλειτουργίες υπάρχουν. Το τοπίο δεν μπορεί να είναι αγγελικό, δυστυχώς, δεν είμαστε πλασμένοι οι άνθρωποι για να συγκροτήσουμε παράδεισο. Η Πολιτεία θα πρέπει να αφουγκραστεί τις αγωνίες των ανθρώπων του πολιτισμού, αλλά και να καλλιεργήσει τον πολιτισμό. Οι κρατικές δομές θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Χρόνιες αγκυλώσεις να βρουν θεραπεία. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς υπεράνω συμφερόντων και αδιαίρετες ενώσεις και συνδέσμους. Φτάνει η δυικότητα στα πάντα, αριστερές-δεξιές ενώσεις, εθνικές και μη εθνικές συσσωματώσεις. Όχι, τίποτα άλλο, και εμείς οι λειτουργοί του Τύπου να μην μπερδευόμαστε. Χρειάζονται συνέργιες με το σύνοικο στοιχείο, όχι όμως του τύπου «λίγο από εδώ και λίγο από εκεί». Θέλω, επιτέλους να δω έναν Kavaz να στέκεται πάνω και πέρα από διαχωριστικές γραμμές και να διαλύει τον πόνο. Ναι, ο πολιτισμός ενώνει, ο πολιτισμός θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, την κάθε κυβέρνηση, του σύμπαντος κόσμου.

Δεν χρειαζόμαστε α λα καρτ πολιτισμό, όποτε και όπου μας χρειάζεται ένας Μόντης, ένας Κάσιαλος, ένα Διαμαντής να τον βγάζουμε από τη ναφθαλίνη και να τον σερβίρουμε. Θέλω τον Κάσιαλο να συνομιλεί με τον Θεόφιλο, τον Μόντη με τον Elliot, το κυπριακό θέατρο να έχει δει κάμποσο αγγλικό, αλλά και ελληνικό. Δεν θέλω άλλη ενδοσκόπηση, ούτε άλλη εντοπιότητα. Και όχι άλλη γκρίνια ότι δεν μας παίζουνε τα άλλα παιδιά στα ξένα φεστιβάλ. Ας φτιάξουμε ένα δικό μας που να αποφασίζουμε εμείς ποιοι θα παίξουν. Να σταματήσει η γκρίνια γιατί αυτός και όχι εγώ και γιατί ο Κογκολέζος και όχι ο Κύπριος ειδικός. Πολιτισμό θέλουμε όχι αγώνα διελκυστίνδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση

X