ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:01
 

Έγκλημα κατά της ζωής

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Το υπέρτατο αγαθό στη ζωή είναι η ίδια η ζωή. Και δια- φύλαξή του η Υγεία! Οι αρχαίοι έλληνες μάλιστα είχαν ειδική θεά για να αναδείξουν τη μοναδικότητα της υγείας. Στην Κύπρο αυτές τις μέρες ζούμε την τελική φάση μιας σύγχρονης μάχης συμφερόντων γύρω από το θέμα Υγεία. Μιας φάσης η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταστεί ιδιόμορφη εξαιτίας του γεγονότος ότι τα πράγματα στον τομέα της Υγείας δεν πάνε άλλο. Και σίγουρα δεν πάνε άλλο αν αναλογιστεί κάποιος όσα καθημερινά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι διάφορα σχέδια για την Υγεία συζητούνται τουλάχιστον τα τελευταία 25-27 χρόνια τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν χωρούν πια άλλες συζητήσεις. Πολύ περισσότερο που η κοινωνία συζητά αυτό το θέμα από το 1960, με την αυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν το πρωτοέθεσε η Αριστερά. Σήμερα αυτή την ώρα, που όλα έχουν συμφωνηθεί, που κυβέρνηση και συνδικαλιστικές οργανώσεις τα έχουν βρει, που υπάρχει κοινή στάση κυβέρνησης, ειδικά υπουργού Υγείας και ΑΚΕΛ, σήμερα που όλοι οι εμπλεκόμενοι, πλην φαίνεται της ΟΕΒ, απαιτούν την ψήφιση και εφαρμογή του, οτιδήποτε άλλο είναι έγκλημα κατά της ζωής. Ας αφήσουν ορισμένοι τα παιχνίδια και ας υπερψηφίσουν όσα έχουν συμφωνηθεί. Άλλωστε όλα τα κόμματα και βουλευτές έχουν εκλεγεί με την υπόσχεση να υπερψηφίσουν το ΓΕΣΥ.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός οι ξαφνικές δυσκολίες προέκυψαν μετά την τελευταία παρέμβαση της ΟΕΒ. Ούτε μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ παρουσιάζει αλλοιωμένο προς τα πάνω το ύψος των εισφορών το οποίο θα καταβάλλει ο πολίτης. Προς τιμή του όμως ο υπουργός Υγείας στάθηκε στο ύψος του και αποκατέστησε την αλήθεια. Και είναι γενικά προς τιμή του, το γεγονός ότι δύο χρόνια τώρα δίνει με συνέπεια τη μάχη για το ΓΕΣΥ και βρίσκεται εναρμονισμένος με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Και μια και ο λόγος για το ύψος των εισφορών να πω ότι το πολυασφαλιστικό θα προκαλέσει πολύ ψηλότερο ύψος εισφορών ανά πολίτη, γιατί θα οδηγήσει πολλούς πολίτες να πληρώνουν και το Σύστημα Υγείας αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες, αφού θα συμβιώνουν και τα δύο συστήματα. Άρα πολλοί πόροι, εισοδήματα θα καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα και θα αποδυναμώνουν το Γενικό Σύστημα
Υγείας. Η Βουλή ως εκ τούτων οφείλει στους πολίτες αλλά και στον εαυτό της, όπως και οι βουλευτές, να υπερψηφίσουν το ΓΕΣΥ. Κάτι τέτοιο θα γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στην πορεία του νομοθετικού σώματος. Ενός σώματος που τα τελευταία χρόνια δέχεται πολλά κτυπήματα. Αυτό είναι ένα βήμα προς την αντίθετη, την ορθή κατεύθυνση. Άλλωστε οι ίδιοι και τα κόμματα υπήρξαν και είναι συνδιαμορφωτές του Σχεδίου Υγείας. Είναι αυτοί που του προσδίδουν ήδη την τελική μορφή.

Σε αυτόν τον τομέα μπορεί η μικρή Κύπρος να αναδειχθεί σ’ ένα θετικό παράδειγμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ευρύτερα. Την ίδια ώρα θα είναι μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης για το μέλλον του τόπου, που τόσα δεινά το δέρνουν ειδικά τα τελευταία χρόνια, πέραν από το άλυτο Κυπριακό. Θα δώσει μια ώθηση αυτοπεποίθησης στην κυπριακή κοινωνία, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στη νεολαία. Θα δώσει καλύτερη ποιότητα ιατρικής φροντίδας στον λαό μας που θα αποτελέσει βάλσαμο στις δυσκολίες. Θα είναι ένα κάλεσμα και προς τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ως μια κοινωνική κατάκτηση η οποία στο πλαίσιο μιας ενωμένης και απελευθερωμένης Κύπρου θα αγκαλιάσει όλα τα παιδιά της. Και ένα καλό δείγμα του τι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε από κοινού σε ένα κοινό δημοκρατικά και κοινωνικά ευαίσθητο κυπριακό κράτος. Ας μη χαθεί η ευκαιρία για στενά συμφέροντα που μοναδικό κριτήριο έχουν το ιδιωτικό κερδοσκοπικό όνειρο.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23
X