ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:56
 

Ελβετία, ελπίδα μας

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Μα είναι δυνατόν εγγυητές εφαρμογής της λύσης να είναι αυτοί που ιστορικά ήδη απέτυχαν μία φορά με τραγικά αποτελέσματα; Όχι βέβαια. Είναι αδιανόητο στο έγγραφο του εντολοδόχου του γ.γ. του ΟΗΕ να αποδίδεται ρόλος εγγυητή εφαρμογής της λύσης στον εισβολέα και κατακτητή. Η Τουρκία καλείται να εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης, της οποίας το βασικό περιεχόμενο θα πρέπει να συνιστά τερματισμό της δικής της κατοχικής παρουσίας και επεμβατικού ρόλου. Αν είναι ο εγγυητής εφαρμογής της λύσης θα έχει συνεπαγόμενα και νόμιμο επεμβατικό ρόλο, πέραν από εγγυητικό. Απορώ πώς σκέφτεται ο κ. Αϊντε.

Τόσον το έγγραφο όσον και η διαδικασία γέννησε αντιπαραθετικές τοποθετήσεις και απόψεις τόσον στην τ/κ όσον και στην ε/κ πλευρά. Την ίδια ώρα που ο κ. Ακιντζί δήλωνε, αναχωρώντας για Τουρκία, ξεχάστε τις «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα», στην ε/κ πλευρά μαίνεται πόλεμος. Και μάλιστα μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου. Και είναι να διερωτάται κάποιος τι συζητήθηκε εκεί ενώπιος ενωπίω όταν υπάρχει αυτό το κονταροκτύπημα δημόσια.

Συνέρχεται, λοιπόν, η νέα Γενεύη μέσα σε ένα κλίμα τουλάχιστον αβεβαιότητας που προκαλούν τα πιο πάνω αλλά και οι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων οι όποιες είναι και γριφώδεις και αντιφατικές. Συνέρχεται όμως για να λύσει, που είναι το επιθυμητό, ή για να προωθήσει, που είναι το ευκταίο, κατά τρόπο ουσιαστικό το ζήτημα Εγγυήσεις/Ασφάλεια . Αλλιώς δεν προχωράμε καθόλου, σύμφωνα με την επίσημη θέση της ε/κ πλευράς, αλλά και την προτεραιότητα που δίνει στο εν λόγω κεφάλαιο, η ίδια η δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ. Ιδιαίτερη στιγμή, λοιπόν, η νέα ελβετική σύναξη ή μάλλον η δική μας σύναξη στη Γενεύη.

Ιδιαίτερη για όλους τους πιο πάνω λόγους αλλά και γιατί διεξάγεται σε προεκλογική χρονιά προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτήν την ιδιαιτερότητα που αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» η θέση της Τουρκίας, επισήμως στο επίσημο τραπέζι των συνομιλιών για το κεφάλαιο Ασφάλεια/Εγγυήσεις, σε μια διαδικασία που ο βασικός ρόλος, από άποψης διεθνούς παράγοντα, έχει ανατεθεί στις τρεις εγγυήτριες και όχι στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται αποφασιστικός ο ρόλος των δύο τελευταίων. Δεν μπορεί η Ε.Ε. να είναι επισήμως απλός παρατηρητής για λόγους αυτονόητους. Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να καθίσταται στην πράξη παρατηρητής ο ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ είναι υποχρεωμένος να προωθεί τις δικές του αποφάσεις περί Κύπρου και να μην είναι ούτε επιμετρητής της εκάστοτε μέσης απόστασης των θέσεων των δύο πλευρών ούτε επιδιαιτητής. Προωθητής στην πράξη των δικών του αποφάσεων είναι κατ’ εντολή της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας οι μηχανισμοί του ΟΗΕ.

Με δεδομένο ότι, ο γ.γ. του ΟΗΕ θα μεταβεί στη Γενεύη 48 ώρες μετά την έναρξη της διάσκεψης και ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προγραμματισμένα θα αναχωρήσει 48 ώρες μετά την έναρξη, είναι φανερό ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα στο προσκήνιο η οποία δημιουργείται και από το έγγραφο Αϊντε και την αρχιτεκτονική του. Αβεβαιότητα η οποία θα ξεκαθαρίσει ή όχι στα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα, προς θετική ή αρνητική κατεύθυνση. Πάντως, θα ήταν πολύ απίθανο να έχουμε στη Γενεύη ή θεαματική πρόοδο ή ναυάγιο της διαδικασίας. Θα υπάρξει συντήρηση της διαδικασίας είτε με πρόοδο, είτε όχι και το πιο πιθανό επάνοδο σε νέα σύνοδο περί Κυπριακού μέσα στο φθινόπωρο.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Σχόλια αναγνωστών

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Νίκος Κατσουρίδης: Τελευταία Ενημέρωση