ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:19
 

Νέος πλανητάρχης

*Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Στις 20 του μήνα ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο προσφάτως εκλεγείς δισεκατομμυριούχος κ. Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος Πρόεδρος. Ο νέος πλανητάρχης ήδη έχει δώσει στίγμα της πολιτικής του σε διάφορους τομείς. Ή, για να είμαι πιο ακριβής, της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει. Προτίθεται λέω, γιατί κατά κανόνα οι προεκλογικές τοποθετήσεις σε όλο τον κόσμο μεταβάλλονται στον ένα ή τον άλλο βαθμό, μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Τούτου λεχθέντος, να υπογραμμίσω ότι θεωρώ πως ο βασικός κορμός των θέσεων που έχει εξαγγείλει θα προσπαθήσει τουλάχιστον να τα προωθήσει. Ήδη πριν καν αναλάβει την εξουσία, άρχισε το ξήλωμα του φιλολαϊκού νομοσχεδίου για την υγεία το οποίο είχε προωθήσει ο κ. Ομπάμα. Αλλά και η σύνθεση της κυβέρνησής του είναι ενδεικτική της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Δισεκατομμυριούχοι, πολυεκατομμυριούχοι και στρατιωτικοί. Ούτε τυχαίο είναι ούτε απλώς συμβολικό. Τι είναι, λοιπόν, εκείνο το οποίο μπορεί να αναμένεται; Για να απαντηθεί το ερώτημα ας φέρουμε στο μυαλό πρώτα μερικές από τις θέσεις του κ. Τραμπ προεκλογικά. (1) η θέση του να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα του οίκου της στο θέμα ασφάλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με άλλα λόγια να πληρώνει για τη στρατιωτική προστασία που της παρέχουν οι ΗΠΑ. (2) Η πρόθεσή του να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να εντείνει τη συνεργασία Ουάσιγκτον – Μόσχας. (3) Η απαίτησή του να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί όσοι είναι εταίροι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

(4) Η τοποθέτηση περί ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί αναχρονισμό. (5) Η αρνητική τοποθέτησή του έναντι της συμφωνίας για το περιβάλλον και (6) η πρόθεσή του να ανατρέψει και την παγκόσμια συμφωνία εμπορίου. (7) Η αρνητική στάση του απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα. (8) Η εντονότατη εχθρική στάση του απέναντι στους μουσουλμάνους. (9) Η γενικότερη πρόθεσή του να περιορίσει τον αριθμό των ξένων στις ΗΠΑ υπέρ των λευκών αμερικανών. Ανάφερα μόνο μερικές προεκλογικές του θέσεις τις οποίες, αν υλοποιήσει, θα αναταράξει σημαντικά τον κόσμο. Θέσεις που ορισμένες εξ αυτών θα επηρεάσουν και την περιοχή μας, όπως π.χ. η πρόθεσή του για ενδυνάμωση της συνεργασίας με Ρωσία κάτι που έμμεσα θα επηρεάσει και την Κύπρο.

Όπως θα επηρεάσει και την Κύπρο όταν και αν υλοποιήσει νέα προσέγγιση αναφορικά με το ΝΑΤΟ και τον ρόλο του. Ειδικά στο Κυπριακό θα πρέπει να δούμε τη στάση του απέναντι σε σειρά άλλων θεμάτων για να μπορούμε να κρίνουμε, όπως είναι: α) Παλαιστινιακό, β) Κουρδικό, γ) Ενεργειακό και ως επίσης η αντίκριση και διαχείριση της σχέσης με Ελλάδα και Τουρκία. Ειδικότερα με την Τουρκία εμπλέκονται διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων κάποια ήδη προανάφερα αλλά και άλλα όπως η στάση απέναντι στον Ερντογάν και το καθεστώς του και συγκεκριμένα στο ζήτημα Γκιουλέν.

Μιλώντας για τους παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν τη στάση της νέας διοίκησης των ΗΠΑ να αναφερθούμε και σε ορισμένα πρόσωπα. Από τη μία θα έχουμε δύο υπουργούς που γνωρίζουν περί Κύπρου, τον εξωτερικών λόγω Exonn Mobil και της εδώ παρουσίας του πετρελαϊκού κολοσσού και του εμπορίου λόγω της κυριαρχικής συμμετοχής του στην Τράπεζα Κύπρου. Από την άλλη φαίνεται ότι θα αντικατασταθεί η κ. Νούλαντ αλλά θα έχει ρόλο σκιώδους συμβούλου ο Χένρυ Κίσινγκερ, φίλος και συνεργάτης με τον σύζυγο της κ. Νούλαντ, ο οποίος όμως «πώλησε» τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Έχω ήδη αναφέρει ότι η σύνθεση της κυβέρνησης Τραμπ είναι ενδεικτική της γραμμής που ενδεχόμενα θα ακολουθήσει.

Τι είναι που προοιωνίζει; Εδώ που βρίσκονται τα πράγματα τόσον στον κόσμο αλλά κύρια στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναμένεται μια σκλήρυνση της αντίληψης για ενδυνάμωμα των πιο ακραίων αντιλήψεων περί οικονομίας της αγορά και τις ανάλογες κοινωνικές επιλογές στα κεφαλαιώδη θέματα, π.χ. υγεία, αλλά και ανάπτυξη της στρατικοποίησης της οικονομίας με μια παράλληλη γερή δόση λαϊκισμού.

Το πιο βασικό όμως είναι ότι τη χρηματοδότηση αυτής της προσέγγισης θα προσπαθήσει να την κάνει εξαγωγή. Τι εννοώ; Αν η ανάπτυξη των ακραίων καπιταλιστικών λογικών θα πρέπει να εφαρμοσθεί εντός της χώρας και μόνο χωρίς να εξαχθεί το κόστος της, τότε για να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή να επωφεληθούν οι ζάμπλουτοι συνδαιτυμόνες του Προέδρου Τραμπ, θα πρέπει να ζημιώσει ο αμερικανός εργαζόμενος. Αυτό δεν το θέλει. Δεν θέλει ούτε να μεγαλώσει ουσιαστικά η φτωχοποίηση, ούτε η ανεργία. Αντίθετα στο πλαίσιο διαχρονικού λαϊκισμού κάθε ακραίας συμπεριφοράς θέλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Άρα θα προσπαθήσει να εξάγει το κόστος χρηματοδότησης με όσα αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23
X