ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Νοοτροπία χωρίς προοπτική

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Εχουν περάσει σαράντα χρόνια από τη στιγμή που Μακάριος και Ντενκτάς υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου για το Κυπριακό. Σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά και ακόμα ερίζουμε για το τι ακριβώς περιλάμβανε η συμφωνία εκείνη. Προνοούσε ή όχι τη διζωνική ως ορολογία; Δεν την περιλαμβάνει βέβαια σε κανένα από τα τέσσερα σημεία. Υπονοεί όμως σαφέστατα την ύπαρξη δύο γεωγραφικών περιοχών στο μελλοντικό ομόσπονδο κράτος στο σημείο (2) όπου αναφέρει ότι «Το έδαφος υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης».

Στην δε πρώτη παράγραφο ορίζει ρητά ότι: «Επιζητούμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία». Βέβαια το αδέσμευτη το έχουμε καταργήσει με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαφής η αναφορά στον δικοινοτικό χαρακτήρα της μελλοντικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας. Έμμεση αλλά ξεκάθαρη και η αναφορά σε δύο περιοχές, από τη στιγμή που μιλάει για έδαφος υπό τη διοίκηση εκάστης κοινότητας και οι κοινότητες είναι δύο. Συνεπώς Ομόσπονδη Δημοκρατία δικοινοτικού χαρακτήρα και δύο περιοχών. Ο όρος διζωνική χρησιμοποιείται βέβαια μεταγενέστερα επίσημα αν και πάντα εξυπονοούσε τις δύο περιοχές και τίποτα περισσότερο.

Παρ’ όλα τα πιο πάνω ακόμα ερίζουμε για το τι προνοούσε η συμφωνία Μακαρίου – Ντενκτάς της 12ης Φεβρουαρίου 1977. Και ακούω ακόμα και σήμερα πολιτικούς να επιμένουν ότι προνοούσε τον όρο «διζωνική». Φυσικά ο όρος εισήχθη όπως είπα αργότερα και αν κάτι έχει σημασία είναι το περιεχόμενο που του προσδίδεται. Έκανα την πιο πάνω αναφορά για να τεκμηριώσω την απίστευτη δεινότητά μας να δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν και τη μοναδική εμμονή μας να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την όποια θέση υιοθετήσαμε στο παρελθόν, υπεκφεύγοντας από την ουσία. Για παράδειγμα ακόμα διερωτόμαστε ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας; Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι κακές, κάκιστες. Αυτό όμως δεν μας οδηγεί στο αυτόματο συμπέρασμα ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια λύση. Εγώ λέω ότι κάτω από προϋποθέσεις θα συμφωνήσει. Είτε γιατί είναι η λύση της αρεσκείας της τη δεδομένη στιγμή, πράγμα που δεν εξυπηρετεί την Κύπρο και τον λαό της, είτε θα υποχρεωθεί σε λύση λογική.

Δηλαδή λειτουργική, βιώσιμη και ασφαλή. Το ζητούμενο σαράντα χρόνια τώρα είναι το πώς θα υποχρεωθεί. Κατ’ εμέ η απάντηση είναι απλή. Όταν η σχέση κόστος/όφελος από το άλυτο κυπριακό θα είναι αρνητική για την Τουρκία ενώ η σχέση αυτή θα μεταβάλλεται σε θετική από τη λύση. Το δύσκολο είναι να εξευρεθούν τα σημεία που θα καταστήσουν το άλυτο κυπριακό ζημιά για την Άγκυρα και το λυμένο κέρδος. Πάντα στα πλαίσια που ορίζονται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Το θέμα μου όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα μου είναι η τραγικότητα ορισμένων πτυχών της διαχείρισης του Κυπριακού από την πολιτική ηγεσία. Ανάφερα ήδη μία, που αφορά τις ανυπόστατες παρουσιάσεις και ερμηνείες γραπτών κειμένων. Όπως επίσης και το ότι θέτουμε ερωτηματικά στον εαυτό μας για θέματα που οι απαντήσεις είναι αυτονόητες, όπως π.χ. οι προθέσεις της Τουρκίας.

Πέραν τούτων όμως υπάρχουν και άλλα τέτοια δείγματα. Για παράδειγμα η πρόταση διαδικασίας που πριν από ελάχιστες μέρες υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόταση έτυχε της ακόλουθης αντιμετώπισης από τα κόμματα. Άλλα τη θεώρησαν μη παραγωγική και επίφοβη να οδηγήσει σε αδιέξοδο με δική μας ευθύνη. Άλλα ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση και άλλα ότι αργά τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών και δεν είναι ολοκληρωμένη.

Συμφωνούν όλοι όμως ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσουν τα πράγματα περαιτέρω με την υφιστάμενη μεθοδολογία και τακτική. Αντί λοιπόν να συγκρούονται εκ των υστέρων θα έπρεπε ο μεν Πρόεδρος να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση της πρότασής του εκ των προτέρων τα δε κόμματα θα έπρεπε να είχαν απαιτήσει τη σύγκληση του Σώματος έστω και αν δεν τα προσκάλεσε ο Πρόεδρος. Αντ’ αυτού για μια ακόμα φορά αφέθηκαν τα γεγονότα να μας προλάβουν και εκ των υστέρων αναλωνόμαστε σε επιθέσεις όλων εναντίον όλων . Προχωράμε στα ίδια αδιέξοδα μονοπάτια μιας νοοτροπίας χωρίς προοπτική.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54
X