ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:01
 

Πορεία ολέθρου

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Όποιος αποτολμήσει να τοποθετηθεί επικριτικά, κριτικά ή έστω με υποψία κριτικής για την αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη οικονομική προσέγγιση δέχεται ολομέτωπες επιθέσεις. Κι όμως αν σταθούν ψύχραιμα να εκτιμήσουν τα βασικά αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής φιλοσοφίας στην πράξη θα αντιληφθούν χωρίς κόπο κάποιες αναντίλεκτες αλήθειες. Αλήθειες οι οποίες αποτελούν το καθημερινό βίωμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ή μάλλον δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Αλήθειες, οι οποίες τελικά αποτυπώνονται, έστω απρόθυμα και στρογγυλοποιημένες και στις στατιστικές των κρατών αλλά και διεθνών οργανισμών έστω και αν ελέγχονται από τους νεοφιλελεύθερους ηγεμόνες. Μόλις πρόσφατα είχαμε την τραγική πυρκαγιά στο Λονδίνο π.χ. που αρμοδίως αποφάνθηκαν ότι οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας, πράγμα για το οποίο απολογήθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Όταν μιλάμε για τον κόσμο του σήμερα, μιλάμε στην πράξη για τρεις κόσμους. Ο κόσμος των πλούσιων χωρών (π.χ. Καναδάς), ο κόσμος των χωρών που βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο και προσπαθούν να επιβιώσουν (π.χ. Ελλάδα, Βραζιλία), και στην συνέχεια να αναπτυχθούν και ο κόσμος των πολλών χωρών, που ήδη καταδικάστηκαν στην ανυπαρξία. Αλλά και οι κοινωνίες των τριών πιο πάνω ομάδων χωρών είναι διαχωρισμένες κατά αντίστοιχο τρόπο στα τρία.

Παράλληλα συνεχώς αυξάνεται και ογκούται το χάσμα εισοδημάτων και ποιότητας ζωής μεταξύ των λίγων και των πολλών. Παγκόσμια το 1% του πληθυσμού λυμαίνεται το 50% του παγκόσμιου εισοδήματος. Αυτή η ανισότητα αυξάνει τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο.

Η τραγική, απάνθρωπη και απαράδεκτη καθημερινότητα της ανθρώπινης ζωής αποτυπώνεται καθημερινά στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και ρεπορτάζ, όπως και σε όλα τα άλλα μέσα επικοινωνίας σε σημείο που η πλειοψηφία του κόσμου δεν αντέχει πια να τα βλέπει, να τα διαβάζει, να τα ακούει. Πουθενά στον πλανήτη δεν βελτιώνεται η πραγματική οικονομία. Για να κατορθώνει όμως το σύστημα να συνεχίζει να λειτουργεί με άξονα τον βασικό οικονομικό του νόμο, την αύξηση δηλαδή του κέρδους και του ποσοστού κέρδους, καταστρέφει τον πλανήτη και το ανθρώπινο είδος.

Η διέξοδος του συστήματος μπροστά στο αδιέξοδο της φιλοσοφίας του, είναι ο πόλεμος. Ζούμε ένα διαρκή και ιδιότυπο παγκόσμιο πόλεμο, που προσλαμβάνει διάφορες μορφές. Οι θεσμοί του συστήματος σε διεθνές επίπεδο έχουν ουσιαστικά καταργήσει τόσον τα εθνικά κράτη όσον και τους πολιτικούς υπερεθνικούς θεσμούς. Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Γιούρογκρουπ υπερβαίνουν τους αντίστοιχους υπερεθνικούς πολιτικούς θεσμούς αλλά και τα εθνικά κράτη. Αυτή την εμπειρία τη βιώσαμε και εμείς και ακόμα πιο έντονα η Ελλάδα που συνεχίζει να τη βιώνει.

Υπάρχουν και άλλες αδιαμφισβήτητες αλήθειες των «επιτυχιών» του νεοφιλελευθερισμού. Ούτε ο χώρος το επιτρέπει, ούτε ο στόχος είναι να τις παραθέσω εξαντλητικά. Κατέγραψα ορισμένες από αυτές τις οποίες θεωρώ θεμελιακές.

Θα κλείσω αυτό το κείμενο παραθέτοντας αυτούσια μέρος της δήλωσης του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τα οικονομικά Πιερ Μοσκοβισί: «Έλληνες κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας. Έχω καταληφθεί από απόγνωση. Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατ. ανθρώπων. Επιβάλλεται βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Κάποιες φορές το Γιούρογκρουπ βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και έλλειψη λογοδοσίας που το χαρακτηρίζει, πράγμα απαράδεκτο. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται αλλά αυτό δεν σημαίνει πόνος και τιμωρία».

Αυτά για όσους πιστεύουν ότι εκσυγχρονισμός ίσον νεοφιλελεύθερη σκέψη και για όσους πιστεύουν ότι πέθαναν οι ιδεολογίες. Η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού είναι ολοζώντανη με τραγικά αποτελέσματα δυστυχώς για το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παράγει συνεχώς όλο και περισσότερο πλούτο για όλο και λιγότερους και φτώχια, πείνα, αρρώστια, ανεργία, βία και άλλα πολλά για τους υπόλοιπους.

Αν δεν μπει φρένο σ’ αυτόν τον μισάνθρωπο παραλογισμό, δεν είναι μακριά η αποφράδα μέρα της ολικής καταστροφής του ανθρώπινου είδους. Ήδη ο αρχιστράτηγος του νεοφιλελευθερισμού, Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υλοποιεί σταθερά άκρως επικίνδυνα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πιο πρόσφατο η πώληση μεγάλης αξίας όπλων στην Ταϊβάν που οδηγεί στο άνοιγμα μετώπου με την Κίνα. Και το χειρότερο, που απεύχομαι, προετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Εύχομαι να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις. Την ίδια ώρα απαιτείται να ξυπνήσουμε λαοί, κράτη, πολίτες και να εναντιωθούμε στην πορεία ολέθρου που βαδίζει η ανθρωπότητα.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23
X