ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:14
 

Πυρηνικός κίνδυνος - πυρηνικός αφοπλισμός

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Ο κόσμος πέρασε δύσκολες στιγμές απ’ αφορμή τη σύγκρουση Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος σύρραξης φαίνεται να μειώθηκε αλλά δεν εξέλιπε. Η συμπεριφορά του ηγέτη της Βόρειας Κορέας σίγουρα είναι καταδικαστέα και ως προς την εσωτερική πολιτική που ασκεί, και ως προς την εξωτερική πολιτική. Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να υπενθυμίσω ότι αποτελεί δόγμα της πολιτικής ότι τα εσωτερικά φαινόμενα σε μια χώρα, ένα κράτος είναι αυτά που καθορίζουν και την εξωτερική της πολιτική.

Με άλλα λόγια η εξωτερική πολιτική ενός κράτους είναι προέκταση των φαινομένων και διαδικασιών μιας χώρας. Των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων που συντελούνται και των συμφερόντων που διαμορφώνονται και τα οποία είτε αντικειμενικά υπερβαίνουν τα όρια της χώρας και εξάγονται προς τα έξω, είτε εξάγονται τεχνητά χωρίς οι αντικειμενικές εξελίξεις να το δικαιολογούν – προς αντιμετώπιση εσωτερικών φαινομένων. Και αν στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας συμπεριφέρεται προς τα έξω όπως συμπεριφέρεται και για τους πιο πάνω λόγους, αλλά και πιθανότατα και για προσωπικούς λόγους του ηγέτη της που δεν είναι αντικείμενο πολιτικής ανάλυσης, τι να λεχθεί για τη διοίκηση στις ΗΠΑ.

Πέρα από το εξόφθαλμο και αντικειμενικά τεκμηριωμένο δεκαετίες τώρα γεγονός ότι δηλαδή, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ καθορίζεται από τα συμφέροντα εταιρειών κολοσσών της χώρας, προκύπτει και ένα ζήτημα το οποίο αφορά την παρούσα διοίκηση ειδικά και το πλέγμα των συμφερόντων που την ανέδειξαν και τις ομάδες ψηφοφόρων που τις ανέδειξαν και τις στηρίζουν. Αυτά τα συμφέροντα, αυτές οι ομάδες έχουν πέρα από οτιδήποτε άλλο ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό στίγμα. Με βασικά χαρακτηριστικά τους τον σωβινισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία κ.ο.κ. μέχρι τον ναζισμό. Οι πρόσφατες ταραχές στο Σάρλοντσβι των ΗΠΑ υπήρξαν πολύ ενδεικτικά των όσων πιο πάνω ανέφερα. Και συνδέονται άμεσα από την πολεμική και κατάργηση του κοινωνικού νομοθετήματος για την υγεία – γνωστού ως Obamacare– ως την αύξηση του ποσοστού των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ.

Πολλά άλλα μπορούν να αναφερθούν ως παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν την θέση ότι στις ΗΠΑ εντείνεται η στρατικοποίηση της οικονομίας, η προώθηση των συμφερόντων των ελάχιστων έναντι των πολλών, αψηφείται η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον υπέρ των εταιρειών, προωθείται η ακροδεξιά ιδεολογία, εξάγεται σκανδαλωδώς η οικονομική κρίση της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο και άλλα επικίνδυνα φαινόμενα. Για το πώς ακριβώς κινούνται τα πράγματα στην οικονομία των ΗΠΑ να αναφέρω χαρακτηριστικά μόνον έναν αριθμό. Το χρέος των Αμερικανών μόνον μέσον πιστωτικών καρτών ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια!!

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάτι ανάλογο σε άλλη χώρα. Πώς θα αντιδρούσαν η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, οι Οίκοι αξιολόγησης και άλλοι επιφανείς δεσπότες της παγκόσμιας οικονομίας. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά άλλα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα όσα πιο πάνω ανάφερα. Το θέμα μου όμως είναι άλλο. Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι το εξής: Η Βόρειος Κορέα μπορεί να προκαλέσει μόνο μικρό κακό και αυτοκαταστροφή, αν ο υπόλοιπος κόσμος δεν χρησιμοποιήσει, την όποια τρελή πράξη του ηγέτη της για να προωθήσει σκληρά, εγωιστικά και απάνθρωπα ίδια συμφέροντα. Και όταν λέω υπόλοιπος κόσμος εννοώ τις πυρηνικές δυνάμεις και ειδικά της ΗΠΑ του Ντόναλτ Τραμπ. Γιατί είναι καλά να γνωρίζουμε ότι πυρηνικά όπλα διαθέτει μια ομάδα χωρών αλλά πυρηνικό πόλεμο μπορούν να διεξάγουν μόνο δύο : οι ΗΠΑ και η Ρωσσία.

Και εδώ ερχόμαστε στο προκείμενο, στο κύριο. Γιατί ο κόσμος θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να κινδυνεύει άμεσα από πυρηνικό πόλεμο και ολική καταστροφή; Γιατί να διεξάγεται μάχη αποτροπής της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και όχι αγώνας για πλήρη παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό; Αν κάτι επιβάλλεται προς το συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας και του πλανήτη, είναι η έναρξη συνομιλιών για παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53
X