ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Σκόνη και θρύψαλα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Η τροπή της υπόθεσης αναφορικά με το τι διημείφθη στο περίφημο δείπνο στην Ελβετία μπορεί να ιδωθεί από διάφορες οπτικές. Χωρίς να μπαίνω στη λεπτομέρεια της υπόθεσης θα προσπαθήσω να παραθέσω ορισμένα θέματα και ερωτήματα τα οποία προκύπτουν για μένα εξόφθαλμα χωρίς να τα ιεραρχώ. Πρώτα τα ερωτήματα: (α) Η όλη στάση της Τουρκίας πριν, κατά και μετά τη Διάσκεψη στο Κραν-Μοντάνα δικαιολογεί τον ισχυρισμό Αϊντε;. (β) Θα ήταν δυνατό κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση να μην αποδέχονταν παραίτηση της Τουρκίας από Εγγυήσεις και επεμβατικό δικαίωμα; (γ) Πιστεύει κάποιος ότι ειδικά ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες θα επέτρεπε αδιέξοδο αν είχε γίνει τέτοια προσφορά, τέτοιο «δώρο» κατά την έκφραση Αϊντε, ιδιαίτερα μετά το «δώρο» με τις προτάσεις Αναστασιάδη που είχαν τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων;

Μετά τα πιο πάνω ερωτήματα παραθέτω ορισμένες θέσεις που αβίαστα προκύπτουν απ’ αυτήν τη μίνι ή μάξι κρίση, όπως την αξιολογεί ο καθένας.

(1) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σ’ αυτήν την κρίση έθεσε προϋποθέσεις και εξήγγειλε κινήσεις τις οποίες, είτε δεν υλοποίησε, είτε τροποποίησε. Αυτό είναι ένα γεγονός, που όσοι τον στηρίζουν το θεωρούν επιτυχημένη τακτική και όσοι δεν τον στηρίζουν το θεωρούν αναξιοπιστία και αποτυχημένους χειρισμούς.

(2) Οι τοποθετήσεις, κρίσεις και επικρίσεις δεν έμειναν ανεπηρέαστες από την προεκλογική περίοδο, περίοδο που διανύουμε.

(3) Υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης των πάντων προς τους πάντες. Όχι μόνο μεταξύ Προέδρου και αντιπολίτευσης και μεταξύ των κομμάτων αλλά επεκτείνεται και σε πολλούς άλλους φορείς (π.χ. ΜΜΕ) και τους πολίτες.

(4) Μια και ο λόγος για τα ΜΜΕ, παρουσίασαν το θέμα μέσα από το πρίσμα της δικής τους πολιτικής τοποθέτησης. Γιατί πλέον τα πλείστα εξ αυτών έχουν σταθερή και συγκροτημένη πολιτική τοποθέτηση, βάσει της οποίας λειτουργούν.

(5) Κατά παρόμοιο τρόπο έδρασαν και οι πολίτες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επί τη ευκαιρία για μία ακόμα φορά να διερωτηθώ γιατί ορισμένοι χρειάζονται ψευδώνυμα και ψεύτικους λογαριασμούς για να πουν την άποψή τους.

(6) Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, πολίτες, διάλεξαν πλευρά στη διαμάχη που προέκυψε μεταξύ Προέδρου και ε/κ πλευράς και ελληνικής κυβέρνησης από τη μία και Εσπεν Μπαρθ Αϊντε από την άλλη. Και η μάχη δόθηκε από μερικούς με φανατισμό. Άλλοι πιστεύοντας τον Αϊντε και άλλοι το αντίθετο.

(7) Σε αυτή τη διένεξη που από τη μία ήταν Πρόεδρος, ε/κ πλευρά και ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη ο κ. Αϊντε οι τοποθετήσεις από πολλούς έγιναν με κριτήριο, όχι μόνο το ποιον πιστεύουν αλλά και ποιον θέλουν να πιστέψουν.

(8) Όσοι αμφισβητούν ή δεν πιστεύουν τον Νίκο Αναστασιάδη την ίδια ώρα αμφισβητούν και τον Αντρέα Μαυρογιάννη και τον Νίκο Κοτζιά και του συνοδούς του, άρα η κρίση εμπιστοσύνης είναι γενικευμένη.

(9) Έχουν προκύψει και διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που δεν υιοθετούν την εκδοχή Αναστασιάδη. Άλλοι τον θεωρούν απλώς αναξιόπιστο, αλλά ταυτόχρονα θεωρούν αναξιόπιστο και τον Αϊντε. Άλλοι θεωρούν αξιόπιστο τον Αϊντε. Υπάρχουν και αυτοί που δεν εμπιστεύονται τον Αναστασιάδη και πέραν τούτου αμφισβητούν τους χειρισμούς του αλλά και εκείνοι που τον εμπιστεύονται μεν αλλά θεωρούν ότι θα έπρεπε να κάνει καλύτερους χειρισμούς. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι ό,τι και να πει ο κ. Αϊντε και κάποιοι άλλοι το θεωρούν ευαγγέλιο.

(10) Αποτελεί παραδοξότητα για μένα αυτοί που επαινούν την Τουρκία γιατί είχε έτοιμο πλάνο Β΄ και άρχισε να το εφαρμόζει άμεσα ενώ εμείς δεν έχουμε, είναι οι ίδιοι που κατά κανόνα απέρριπταν την ιδέα ενός σχεδίου Β΄ για την πλευρά μας.

(11) Μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα των αντιπαραθέσεων έλαμψε διά της απουσίας του ο ΔΗΣΥ Γεγονός ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

(12) Αμφισβήτηση του Προέδρου από παραδοσιακούς υποστηρικτές του και φύσει και θέσει σύμμαχους του ανάμεσα σε πολιτικούς, ΜΜΕ και πολίτες.

(13) Η παρούσα κρίση, έδωσε την ευκαιρία να ανέλθουν στην επιφάνεια όλων των ειδών οι ακραίες προσεγγίσεις. Με πιο επικίνδυνη την αντίληψη της απολυτότητας όσων τις πρεσβεύουν.

(14) Το εσωτερικό μέτωπο αναδεικνύεται μετά από 43 χρόνια σκόνη και θρύψαλα.

(15) Πολύ καλύτερα τα πήγε το άλλο μέτωπο. Αυτό της συνεργασίας Αθηνών - Λευκωσίας.

(16) Αυτοί που παρουσιάζονται πιο εύπιστοι προς τον κ. Αϊντε και την εκδοχή του, ας μην υποτιμούν τα συγκεκριμένα δεδομένα που ισχύουν σήμερα τόσον για τον ίδιο, όσο και για όσους εκπροσωπεί. Επ’ αυτού όμως θα επανέλθω σε άλλο άρθρο.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19
X