ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Γενεύη χωρίς καθαρό τοπίο

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Ακούοντας και διαβάζοντας δηλώσεις, αναλύσεις και ερμηνείες για το τι θα συμβεί στη Γενεύη το μόνο που θα συμβεί είναι να συγχυστείς 100%. Η Γενεύη θα έχει ως προτεραιότητα το κεφάλαιο Ασφάλεια/Εγγυήσεις λέει η μία πλευρά και η άλλη λέει το αντίθετο. Η έγγραφη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ δίνει όντως ελαφρύ προβάδισμα στο θέμα Ασφάλεια/Εγγυήσεις, πολύ περισσότερο που απαιτείται κοινό έγγραφο στο κεφάλαιο αυτό πριν μεταβούν στην Ελβετία. Χωρίς όμως να διευκρινίζεται από κανέναν, αν το κοινό έγγραφο θα συνιστά πλαίσιο αρχών επί της ουσίας ή απλώς διαδικαστικό πλαίσιο.

Η διαφορά είναι τεράστια όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί. Όπως επίσης έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία από ποιον ή ποιους θα ετοιμαστεί το κοινό έγγραφο. Αν είναι ο συγγραφέας του εγγράφου τα Ηνωμένα Έθνη σημαίνει ότι θα συζητάς το περιεχόμενο με τον ΟΗΕ, ενώ αν είναι των δύο πλευρών θα είναι όντως κοινό και θα το συζητάς με εκείνους από τους οποίους εξαρτάται και η συνέχεια του διαλόγου.

Αν το έγγραφο είναι του ΟΗΕ τολμώ να πω ότι θα αφορά τη διαδικασία. Αν είναι κοινό έγγραφο των πλευρών με τη συνέργια του Διεθνούς Οργανισμού θα αφορά και την ουσία. Από την άλλη βέβαια ποιες θέσεις να καταγράψει η τ/κ πλευρά επί της ουσίας όταν το θέμα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Τουρκία και ως εγγυήτριας αλλά και ως κατέχουσας δύναμης η οποία και ασκεί πλήρη στρατιωτικό έλεγχο στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Επιπρόσθετα μπορεί να υπάρξει κοινό έγγραφο επί της ουσίας χωρίς συμμετοχή στη συζήτηση των τριών εγγυητριών; Πάρα πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο. Άρα στη Γενεύη θα διαφανεί αν όντως θα δοθεί ή όχι ουσιαστική προτεραιότητα στο κεφάλαιο Ασφάλεια/Εγγυήσεις. Ίσως να είναι και ένας από τους λόγους, ο σοβαρότερος, που οδηγεί τον κ. Αϊντε να δηλώνει ότι η Γενεύη θα διαρκέσει «λίγες βδομάδες». Αμφιβάλλω αν αυτή ήταν η αντίληψη και του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη χρονική διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη.

Πέραν του κεφαλαίου Ασφάλεια/Εγγυήσεις υπάρχουν και τα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής. Κάποια από τα οποία έχουν πολυσυζητηθεί, όπως π.χ. Διακυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Οικονομία χωρίς όμως τελική κατάληξη και άλλα έμειναν σχεδόν ανεπαρκή επί της ουσίας όπως το Περιουσιακό/Εδαφικό. Αυτά όντως χρειάζονται χρόνο. Αλλά γιατί αυτός ο χρόνος να δαπανηθεί στη Γενεύη και όχι στην Κύπρο; Πέραν τούτων υπάρχει ακόμα ένα θέμα που χρήζει χειρισμού. Κατά πόσον θα υπάρξει παράλληλη συζήτηση εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή Ασφάλεια/Εγγυήσεις και αδυνατώ να κατανοήσω γιατί αφαιρέθηκε απ’ αυτό το κεφάλαιο το θέμα έποικοι και η εσωτερική πτυχή. Δηλαδή Διακυβέρνηση, Εδαφικό, Περιουσιακό, Οικονομία.

Αν είναι παράλληλη, θα είναι είτε από την πρώτη στιγμή ή θα προηγηθεί η συζήτηση του κεφαλαίου Ασφάλεια/Εγγυήσεις και θα συνεχισθεί η συζήτηση εκ παράλληλου. Ή αν δεν έχει ουσιαστική πρόοδο το κεφάλαιο Ασφάλεια/Εγγυήσεις δεν θα υπάρξει συνέχιση της συζήτησης. Αυτή ήταν και είναι η θέση της ε/κ πλευράς.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα πού βασίζει την αισιοδοξία του ο κ. Αϊντε ότι η Γενεύη θα διαρκέσει λίγες βδομάδες (δύο, τρεις δεν είπε); Τι θα κάνει η ε/κ πλευρά αν από την πρώτη στιγμή επιβεβαιωθούν οι φόβοι του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της ούτε στην Ασφάλεια, ούτε στις Εγγυήσεις; Ας μη ξεχνάμε ότι η προηγούμενη Γενεύη ναυάγησε όταν ήλθε η στιγμή η Τουρκία να τοποθετηθεί για πρώτη φορά όντως στο τραπέζι των συνομιλιών, στην καρδιά του Κυπριακού, δηλαδή στο θέμα Ασφάλεια/Εγγυήσεις.

Και ενώ αυτές οι σκέψεις και άλλες περνούν από το μυαλό πολλών συμπατριωτών μας, τα κόμματα παρουσιάζονται με ουσιαστικά διαφορετικές προσεγγίσεις και επί της ουσίας και επί της τακτικής. Και αυτή τη φορά η αντιμετώπιση των τουρκικών χειρισμών με στόχο να αντικρουστούν και αναχαιτισθούν, ώστε να προχωρήσει με ορθό βηματισμό η διαδικασία, επιβάλλεται να είναι όσο είναι δυνατόν πιο ενιαία. Ενιαία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας πρωτίστως, αλλά εξίσου αναγκαίο ενιαία και εδώ στην Λευκωσία. Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας το οποίο πολύ ορθώς έχει συγκληθεί.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54
X