ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εκλογές

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Έχω σχολιάσει σε προηγούμενα κείμενά μου τον ρόλο των ΜΜΕ και των πολιτικών στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας και την προσπάθεια τήρησης ενός επιπέδου πολιτικού πολιτισμού. Μια αναγκαία προϋπόθεση σε κάθε προεκλογική εκστρατεία αλλά και στην άσκηση της καθημερινής πολιτικής πρακτικής. Για διάφορους λόγους αναγκαία προϋπόθεση όπως π.χ. η ανάγκη να κατανοεί ο πολίτης τι του προτείνουν οι διάφοροι υποψήφιοι.

Χωρίς ήπιο, πολιτισμένο και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, ο πολίτης δεν θα καταλάβει τι του λένε και θα αποστραφεί ακόμα περισσότερο το πολιτικό σύστημα και την πολιτική. Όπως επίσης είναι αναγκαίος ο πολιτισμένος διάλογος και χάριν της επόμενης μέρας. Οι ρήξεις, οι προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις και ιδιαίτερα κάτω από τη μέση, οι βρισιές κ.ο.κ. δημιουργούν ένα αφόρητο κλίμα. Ένα κλίμα το οποίο θα δυσκολέψει πολύ ενδεχόμενες συνεργασίες την επόμενη μέρα αλλά και τις αναγκαίες συνέργειες για να κυβερνήσει κάποιος. Αναγκαίες γιατί απλούστατα κανένα κόμμα δεν ελέγχει από μόνο του τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν διαθέτει πλειοψηφία. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό όταν θα έχουν ανατιναχθεί όλες οι γέφυρες;

Οι δύο πλέον καθοριστικοί παράγοντες ως τώρα για το επίπεδο του προεκλογικού υπήρξαν οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ. Τώρα σ’ αυτό το δύσκολο και αντιφατικό δίπολο προστέθηκαν και τα αποκαλούμενα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα οποία πρέπει να σημειώσω ευθύς εξαρχής ότι διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα ΜΜΕ καθοριστικά καθότι είναι βασικά «εκτός νόμου». Πρώτον γιατί οι νομοθεσίες που τα αφορούν είναι ακόμα νεογέννητα νομοτεχνήματα με πολλές ελλείψεις και διότι ο έλεγχος του ατέλειωτου ποταμού χρηστών είναι πολύπλοκος και επίπονος.

Το γεγονός μάλιστα ότι επιτρέπονται ανώνυμοι λογαριασμοί και λογαριασμοί με ψευδώνυμα καθιστά τον έλεγχο απίστευτα δύσκολο. Επιτρέπει από την άλλη στον οποιονδήποτε κρυπτόμενο και καλυπτόμενο από την ανωνυμία ή και τον ψεύτικο λογαριασμό να λασπολογεί, να βρίζει χυδαία, να παραπληροφορεί και να ψεύδεται.

Αυτοί που κρύβονται πίσω από λογαριασμούς διαφεύγουν και του κοινωνικού ελέγχου. Γιατί δυστυχώς ορισμένοι από τους ανώνυμους ή ψευδοδηλωμένους οι οποίοι βρίζουν είναι όπως τους λέμε επώνυμοι, χωρίς το θάρρος της γνώμης τους.

Είναι άτομα κατά τα άλλα σεβάσμια αλλά πίσω από τη μάσκα του επικοινωνιακού καρναβαλιού ασχημονούν ποικιλοτρόπως. Κατά συνέπεια η προσθήκη ενός μηχανισμού επικοινωνίας, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με πολλά θετικά, επειδή τυγχάνουν από ορισμένους απαράδεκτης χρήσης, μετατρέπονται σε δίαυλο αναξιοπρεπούς και υβριστικού λόγου, που σκεπάζει δυστυχώς πάμπολλες πολιτισμένες, τεκμηριωμένες και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Πέραν τούτου όμως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εμπλέκονται όλο και περισσότερα άτομα, δημιουργούν την αίσθηση της ομαδικότητας και συλλογικής συμμετοχής και δράσης, διευκολύνουν την επικοινωνία, ακριβώς γιατί δεν είναι αναγκαία η προσωπική επαφή που σήμερα για διάφορους λόγους είναι πολύ δύσκολη.

Θα έλεγα με δύο λόγια ότι μέσα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δημιουργείται η ατμόσφαιρα του παλιού καλού καφενείου, όπου όλοι συμμετείχαν στη συζήτηση ισότιμα ανεξαρτήτως ιδιότητας και επιπέδου. Όλα αυτά και άλλα τα καθιστούν πάρα πολύ ισχυρά. Ως τέτοια τυγχάνουν πλέον μεγάλης αξιοποίησης από τους υποψηφίους για οποιονδήποτε αξίωμα. Άρα πρώτοι οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους θα πρέπει να δώσουν τα καλό παράδειγμα και από τους επίσημους και τους φανερούς και κρυφούς λογαριασμούς τους.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Νίκος Κατσουρίδης: Τελευταία Ενημέρωση