ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ερντογάν «φλερτάρει» με τους Γκρίζους λύκους

 Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Λίγες εβδομάδες μετά από την πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο κ. Μπαχτσελί εκτός από την ανάρρωσή του έχει να αντιμετωπίσει και ένα κύμα αμφισβήτησης που έχει καλλιεργηθεί στους κόλπους του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων.

Συγκεκριμένα η εξέγερση εντός του κόμματος στρέφεται κατά του ίδιου του κ. Μπαχτσελί τον οποίο διάφορα στελέχη του κινήματος επιχειρούν να απομακρύνουν από την ηγεσία του ΜΗΡ. Ταυτόχρονα το Κίνημα Γκιουλέν φαίνεται να προωθεί τις δικές του υποψηφιότητες, «ποντάροντας» στην πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Μεράλ ‘Ακσενερ. Παράλληλα άλλες μερίδες του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων προβάλλουν τις υποψηφιότητες νεαρών Τούρκων εθνικιστών. 

Τα «βάσανα» του κ. Μπαχτσελί ξεκίνησαν το βράδυ των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Στις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Μπαχτσελί είχε καταφέρει να αυξήσει αξιοσημείωτα τα ποσοστά του κόμματος του. Οι συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους και οι αμφιβολίες και η απογοήτευση μεγάλων μερίδων της κοινωνίας ως προς τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων, «δώρισαν» στο ΜΗΡ 80 έδρες.

Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες, το ΜΗΡ έχασε αξιοσημείωτα ποσοστά και οι έδρες του περιορίστηκαν στις 40. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η στροφή της κυβέρνησης στον εθνικισμό και στον μιλιταρισμό και η επανέναρξη των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο κουρδικό κίνημα. Εξαιτίας της πτώσης των ποσοστών του ΜΗΡ, κάποια στελέχη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει έρθει πια η στιγμή για την αλλαγή ηγεσίας. Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα «βάσανα» του τέως αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης.

Για τον κ. Μπαχτσελί τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα αν δεν υπήρχε η «έμμεση» υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Όπως γνωρίζουν καλά οι προσεκτικοί αναγνώστες της Κ, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία ενός νέου συντάγματος και την μετάβαση της χώρας σε ένα προεδρικό σύστημα. Ο ίδιος στοχεύει στην συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια του Προέδρου μέσα από την κατάργηση του αξιώματος του Πρωθυπουργού. Για να συμβεί αυτό, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έχει δυο επιλογές. Με βάση το σύνταγμα του 1980, είτε θα εξασφαλίσει 367 από τις 550 έδρες της εθνοσυνέλευσης, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο και την έγκριση της βουλής για το νέο σύνταγμα. Είτε θα εξασφαλίσει 330 έδρες και θα οδηγήσει την χώρα σε ένα νέο δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα.

Αυτή την στιγμή, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) διαθέτει στην βουλή 316 έδρες, χρειάζεται δηλαδή άλλες 14 έδρες για να «κλειδώσει» το δημοψήφισμα. Πως θα τα καταφέρει; Η εξασφάλιση της υποστήριξης της αξιωματικής και της κουρδικής αντιπολίτευσης είναι σχεδόν μια απίθανη υπόθεση. Έτσι, η εξασφάλιση της έγκρισης των Γκρίζων Λύκων αποτελεί μονόδρομο για τον κ. Ερντογάν και το κόμμα του. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο, ο Πρόεδρος στέλνει «θερμά» μηνύματα στον κ. Μπαχτσελί. Το βράδυ της Κυριακής, απευθυνόμενος στην τουρκική νεολαία, ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για τα «μέγιστα κοινά», τα οποία συνδέουν τον ίδιον, το κόμμα του με τους Γκρίζους Λύκους. Με αυτό τον τρόπο έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στον κ.Μπαχτσελί: «Υποστήριξε με για το νέο σύνταγμα και εγώ σου εγγυώμαι την προσκόλληση μου στις αρχές του τουρκικού εθνικισμού και ότι δεν θα οδηγήσω την χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να αφήσουν ακόμη και εκτός βουλής το κόμμα σου».

«Το παραπάνω μήνυμα έχει ληφθεί από την ηγεσία του ΜΗΡ και μελετάται με μεγάλη προσοχή από το κόμμα», μας πληροφορεί μια πηγή από το εσωτερικό του εθνικιστικού κινήματος. Το πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, μας επιβεβαιώνει ότι το «φλερτ» του Ερντογάν με τους Γκρίζους Λύκους αναμένεται να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο για την Τουρκία, την ευρύτερη περιοχή, την Κύπρο και για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Κλείνουμε λοιπόν με την εξής επισήμανση δια στόματος της πηγής μας: «Ο Ερντογάν και το κόμμα του έπραξαν πολλά λάθη. ‘Έφεραν την χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης και μιας μεγάλης εμφύλιας κρίσης. Σήμερα, δίνουν την εντύπωση ότι έχουν κατανοήσει τα λάθη τους. Για αυτό τον λόγο, επιλέγουν να ακολουθήσουν την πάγια στρατηγική του τουρκικού κράτους σε μια σειρά σημαντικών εθνικών υποθέσεων. Κατανοούν ότι μια κρατική παράδοση, χιλιάδων χρόνων, η οποία απλώνεται από την Κεντρική Ασία μέχρι τα βάθη της Ευρώπης, δεν χωρά τυχοδιωκτισμό και πειραματισμούς.

Οι Τούρκοι εθνικιστές εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τον Ερντογάν και τους ανθρώπους του. Ωστόσο, τα τελευταία μηνύματα που φτάνουν από το ΑΚΡ και τα οποία τονίζουν ότι στο Κουρδικό Ζήτημα, στην νέα προπαγανδιστική εκστρατεία των Αρμενίων (αναφέρεται στην Γενοκτονία των Αρμενίων), στην Κύπρο και στο Αιγαίο, η Άγκυρα θα τηρήσει πλέον αποφασιστική στάση, μας βοηθούν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει ακόμη στην Τουρκία ελπίδα για μια εθνικιστική στάση».

Αυτό που απομένει λοιπόν είναι να παρακολουθήσουμε την μετεξέλιξη αυτής της περίφημης «αποφασιστικής στάσης»...