ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εξελίξεις κρίνουν το πολιτικό μέλλον των Νταβούτογλου και Οζερσάϊ

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, στην Τουρκία και στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου κρίνουν το πολιτικό μέλλον δυο φιλόδοξων πολιτικών ανδρών. Οι πληροφορίες αυτής της στήλης αναφέρουν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα παρακολουθήσουμε την εντατικοποίηση κάποιων σημαντικών πολιτικών διεργασιών στην Τουρκία και στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Η τ/κ κοινότητα θα μπει στην τροχιά της ριζικής πολιτικής ανασυγκρότησης. Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία θα ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού καθεστώτος.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο αναγνώστης καλείται να λάβει υπόψη του μια σημαντική «λεπτομέρεια». Οι σχέσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι «ομαλές» και δίχως εμπόδια, έτσι όπως εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Νταβούτογλου δεν εκτελεί με τυφλή υπακοή τις εντολές του Προεδρικού. Το δε Προεδρικό, σε σημαντικά ζητήματα επιλέγει να παρακάμψει την Πρωθυπουργία.

Την ένταση στις σχέσεις Προεδρικού-Πρωθυπουργίας την παρακολουθούμε και στις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν κυρίως τα πεδία του Κουρδικού Ζητήματος, του εκδημοκρατισμού και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση. Σε αυτά τα πεδία, οι κ. Ερντογάν και κ. Νταβούτογλου εκφράζουν συγκρουόμενες απόψεις. Ο κ. Νταβούτογλου επιλέγει να χρησιμοποιήσει τον μανδύα της διαλλακτικότητας. Σε αντίθεση, ο κ. Ερντογάν εξαπολύει σε καθημερινή βάση επιθέσεις κατά της Δύσης, των Κούρδων και της αντιπολίτευσης.

Η παρούσα στήλη πληροφορείται ότι στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας επικρατεί ή άποψη ότι «ο Νταβούτογλου τρέχει πίσω από τους δικούς του λογαριασμούς και υπολογισμούς» και ότι «με την υποστήριξη της Δύσης και κάποιων μερίδων εντός της κυβερνητικής παράταξης επιλέγει να παραγνωρίσει τις εντολές του Προεδρικού». Οι εν λόγω μερίδες πιστεύουν ο κ. Νταβούτογλου καταβάλλει προσπάθειες στο παρασκήνιο για να καθυστερήσει την δημιουργία του νέου συντάγματος, το οποίο θα καταργήσει το αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Η στήλη μας διαθέτει σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες αφορούν και τον ηγέτη του νέου τ/κ Κόμματος του Λαού. Ως γνωστόν, την παρούσα στιγμή, τα δυο κόμματα της τ/κ Δεξιάς επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση για να οικοδομήσουν ένα νέο «κυβερνητικό» σχήμα συνεργασίας. Εκτός από την προώθηση του νέου, περίφημου οικονομικού πρωτοκόλλου και τις «πολιτογραφήσεις» χιλιάδων Τούρκων πολιτών, η νέα «κυβέρνηση» έχει έναν άλλο στόχο.

 Σε κατοικίες και «τζάκια» τ/κ οικογενειών της τ/κ Δεξιάς παράταξης, ιστορικά στελέχη του κινήματος, «υπουργοί» και «βουλευτές» συζητούν το ενδεχόμενο της ανακοπής της ανοδικής πορείας του κ. Όζερσαϊ. Κάποια στελέχη πιστεύουν ότι ο κ. Όζερσαϊ και το κόμμα του έχει εξασφαλίσει ήδη την πρωτιά και την αυτοδυναμία. Αυτή η πληροφορία-φήμη έχει θορυβήσει την τ/κ Δεξιά, η οποία βλέπει να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Για αυτό λοιπόν τον λόγο, εντατικοποιούνται οι διεργασίες για την δημιουργία της νέας «συγκυβέρνησης», η οποία εκλαμβάνεται ως «η τελευταία ελπίδα» του τ/κ Δεξιού κατεστημένου.

Σε Τουρκία και Κύπρο, οι σημαντικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον των κ. Νταβούτογλου και κ. Όζερσαϊ; Θα μπορέσουν αυτοί οι δυο φιλόδοξοι πολιτικοί άνδρες να κρατηθούν στο προσκήνιο; Θα μπορέσουν να απωθήσουν τις επιθέσεις του τουρκικού Προεδρικού και της τ/κ Δεξιάς; Θα διαιωνίσουν την παρουσία τους στο πολιτικό προσκήνιο; Η απάντηση των συγκεκριμένων ερωτημάτων εξαρτάται από μια σειρά εξελίξεων όπως:

• Η τροπή των εξελίξεων στο Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας
• Το μέλλον της πολιτικής-κοινωνικής αστάθειας στο εσωτερικό της Τουρκίας
• Η διαδικασία δημιουργίας νέου πολιτεύματος
• Οι σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της και το μέλλον της επέμβασης της στα εσωτερικά του Ιράκ και της Συρίας
• Οι παρασκηνιακές κινήσεις των κ. Ερντογάν και κ. Νταβούτογλου
• Το μέλλον του περίφημου οικονομικού πακέτου στην τ/κ κοινότητα
• Η αντιπαράθεση της νέας «συγκυβέρνησης» με μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας
• Οι εσωτερικές ισορροπίες της τ/κ Δεξιάς και του τ/κ πολιτικού κατεστημένου σε συνάρτηση με τα νέα βήματα του κ. Όζερσαϊ
Εν συντομία, το σίγουρο είναι ότι στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου και στην Τουρκία οδεύουμε προς ένα «καυτό» Καλοκαίρι με «πολιτικό καύσωνα».