ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε εξορία το μαύρο κουτί της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

Γνωρίζει όλα τα μυστικά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων 14 ετών. Έλαβε χώρα σε πολλές σημαντικές αποστολές της τουρκικής διπλωματίας. Άνοιξε τον δρόμο της συνεργασίας της Άγκυρας με το αυτόνομο Κουρδιστάν. Συνέβαλε στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. Συνομίλησε με τους Αμερικάνους σε πολλά σημαντικά ζητήματα. Ανέπτυξε σχέσεις και συνεργασία με αραβικές φυλές και το Κίνημα των Μουσουλμάνων Αδελφών. Προσέγγισε για λογαριασμό της Άγκυρας τη Χαμάς. Διαδραμάτισε ρόλο στο περίφημο Σχέδιο Ανάν. Με λίγα λόγια, το όνομά του το συναντάμε σε πολλές σημαντικές φάσεις της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας. Σήμερα τραβά τον δρόμο της εξορίας. Κάποιοι στη Δύση δεν βιάζονται να κάνουν λόγο για εξορία. Ξεχνούν όμως τη συνηθισμένη πρακτική στην τουρκική πολιτική ζωή. Όταν ένας ισχυρός ηγέτης επιλέγει να διακόψει τη συνεργασία του με έναν από τους στενούς συνεργάτες του, συνήθως επιλέγει για τον «φίλο» του ένα πόστο στο εξωτερικό, όπως ακριβώς συνέβη στις περιόδους των διακυβερνήσεων του Αμντουλχαμίντ Β΄, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του Ισμέτ Ινονού κ.ο.κ.

Ο λόγος για τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, τον τέως Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος το προηγούμενο καλοκαίρι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε και καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών. Με μια νέα απόφαση της κυβέρνησης του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ και ύστερα από σχετική «επισήμανση-υπόδειξη» του νέου Προεδρικού Μέγαρου, ο κ. Σινιρλίογλου μαζεύει τις αποσκευές του και ετοιμάζεται για το νέο καθήκον του στον ΟΗΕ. Ο κ. Σινιρλίογλου αποχωρεί από το προσκήνιο τη στιγμή που το Προεδρικό κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία του σε όλα τα πεδία της διακυβέρνησης της χώρας.

Τι συνέβη και ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αποχωρεί άρον-άρον από το προσκήνιο; «Υπάρχουν πολλές επεξηγήσεις για αυτή την εξέλιξη» τονίζει σε αυτή τη στήλη τουρκική πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον άξονα τουρκικού Προεδρικού-κυβέρνησης Γιλντιρίμ-τουρκικής διπλωματίας-κάποιων αρμόδιων, σημαντικών δομών του τουρκικού κράτους.

Η ίδια πηγή μάς επισημαίνει τα εξής: «Πρώτον, το τελευταίο διάστημα, το τουρκικό Προεδρικό διαπίστωσε ότι σε κάποιες συναντήσεις και επαφές που έλαβε μέρος ο κ. Σινιρλίογλου δόθηκαν σε ξένες κυβερνήσεις υποσχέσεις που δεν πρόκειται ποτέ να τηρηθούν. Αυτό δεν το επιτρέπουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Δεύτερον, στην εσωκομματική σύγκρουση, ο κ. Σινιρλίογλου επέλεξε να ταχθεί με τον Νταβούτογλου και τις μερίδες του ΑΚΡ που καταπολεμούν τον Ηγέτη (Πρόεδρος Ερντογάν). Τρίτον, υπάρχει η άμεση ανάγκη για την αναθεώρηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Χρειάζονται νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν με τον Σινιρλίογλου που φέρει μερίδιο ευθύνης για πολλά αδιέξοδα στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Τέλος, σε μια περίοδο που ο Ηγέτης αναλαμβάνει τα ηνία της εξουσίας και οδηγεί τη χώρα στη σταθερότητα δεν έχεις πολλές επιλογές. Είτε είστε με τον Ηγέτη είτε τον καταπολεμάς».

Να σημειώσουμε ότι στις «αράδες» των προαναφερόμενων συναντάμε τα ίχνη του Κυπριακού. Με βάση την πληροφόρησή μας από μια σειρά άλλων πηγών μαθαίνουμε ότι το Προεδρικό είχε ενοχληθεί και από κάποια μηνύματα που εξέπεμπψε πρόσφατα ο κ. Σινιρλίογλου στο Κυπριακό. Μια πηγή που στο παρελθόν βρέθηκε στην τουρκική Βουλή από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, μοιράζεται μαζί μας την πληροφορία ότι το γεγονός ότι ο κ. Σινιρλίογλου έστειλε στη Λευκωσία μηνύματα συνεργασίας και διαλλακτικότητας δίχως να έχει λάβει τη συγκατάθεση του «Ηγέτη» είναι ένας παράγοντας που διαδραματίζει ρόλο στη νέα εξέλιξη.

Ποιος στεναχωρήθηκε στην ηγεσία του Ακιντζί για την εξορία του Σινιρλίγολου;

Υπάρχει ένα μέλος της τ/κ ηγεσίας που αποχαιρετά με στεναχώρια τον κ. Σινιρλίογλου. Πριν από λίγους μήνες, ο κ. Σινιρλίογλου ήταν αυτός ο οποίος, στον απόηχο της εκλογής του Μουσταφά Ακιντζί ήρθε εσπευσμένα στο νησί και πίεσε την τ/κ πλευρά για την επιστροφή του Οζντίλ Ναμί στο αξίωμα του διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς. Σήμερα, ο κ. Ναμί υποχρεώνεται να αποχαιρετήσει ένα από τα σημαντικά στηρίγματα του στην Άγκυρα.

Ολοκληρώνουμε επαναλαμβάνοντας το συμπέρασμα της πηγής μας: «(Στη νέα περίοδο, στην Άγκυρα) είτε είστε με τον Ηγέτη είτε τον καταπολεμάς». Σημειώστε κάπου με προσοχή αυτή την επισήμανση. Συμπυκνώνει το «εμφυλιακό κλίμα» στην Άγκυρα.