ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μήνυμα του Ερντογάν για τον Τσίπρα και τον Αναστασιάδη

Το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο πριν την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών στην Ελβετία, ο αρθρογράφος της παρούσας στήλης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μια πηγή που στο παρελθόν έχει αναλάβει σημαντικά καθήκοντα στο κατεστημένο ασφάλειας της Τουρκίας και ειδικότερα στην πρόσφατη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού Ζητήματος.

Λίγες ώρες πριν την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών στην Ελβετία, η πηγή μας ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι οι δυο πλευρές, παρά το γεγονός ότι έχουν προσεγγίσει την προοπτική της λύσης («έχουν πλέον αγγίξει την λύση», ισχυρίζεται η πηγή μας), χρειάζονται ακόμη χρόνο για να πείσουν την κοινή γνώμη κυρίως στο εσωτερικό των δυο κοινοτήτων. «Όταν συζητάμε την διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος που αφορά την σύγκρουση δυο εθνικιστικών γραμμών θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εσωτερική πολιτική, δηλαδή η μικροπολιτική διαδραματίζει μεγάλο ρόλο. Μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, η ανάγκη διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών, αλλά και οι διάφορες εξελίξεις σε επίπεδο κοινωνίας επιφυλάσσουν πάντα αντίκτυπο για την επίλυση μεγάλων ιστορικών προβλημάτων», αποσαφηνίζει η πηγή μας.

Σε ότι αφορά την ουσία του σχεδίου της λύσης του Κυπριακού, η πηγή μας τονίζει τα εξής: «Το κλειδί της λύσης κρύβεται στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη. Η Άγκυρα έχει εστιάσει την προσοχή της σε αυτή την διάσκεψη. Γνωρίζω πολύ καλά ότι στην Άγκυρα έχουν τεθεί επί τάπητος κάποια μοντέλα για την επικείμενη διάσκεψη. Αυτά τα μοντέλα αφορούν τους χάρτες και τον μελλοντικό αριθμό των στρατευμάτων που θα υπάρχουν στην Κύπρο».

Σε αυτό το σημείο προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο θέσαμε στην πηγή μας: Τελικά η λύση του Κυπριακού δεν θα έχει κυπριακό χαρακτήρα; Οι δυο Κύπριοι ηγέτες δεν θα είναι αυτοί που θα «κλειδώσουν» την τελική λύση; «Και φυσικά η λύση θα είναι προϊόν των Κύπριων ηγετών. Ποιος άλλωστε θα πείσει την εσωτερική κοινή γνώμη», μας ρωτά η πηγή μας, η οποία προσθέτει: «Ωστόσο, οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα».

Η πηγή μας συνεχίζει την τοποθέτηση της υποστηρίζοντας ότι: «Στην πενταμερή διάσκεψη, η τουρκική πλευρά θα προσεγγίσει την ελληνική πλευρά και θα προτείνει το εξής: Έχετε δυο επιλογές. Είτε παίρνετε αυτό που επιθυμείτε στο εδαφικό και μας δίνεται το πακέτο των εγγυήσεων, είτε επιμένετε για τις εγγυήσεις και ξεχνάτε τα όσα ζητάτε στο εδαφικό».

Σύμφωνα λοιπόν, με την πηγή μας, στην πενταμερή, ή πολυμερή διάσκεψη, η Αθήνα θα έχει δυο επιλογές: Είτε θα εστιάσει στο μέλλον της Μόρφου και της Καρπασίας, είτε θα επιχειρήσει να δώσει τέλος στην στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Η πηγή μας, σε αυτό το σημείο προσθέτει το εξής: «Στο ζήτημα της ασφάλειας πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι τελευταίες επαφές Κοτζιά-Τσαβούσογλου δεν ήταν ούτε αθώες, ούτε τυχαίες. Οι δυο πλευρές συζητούν ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας και συνεργασίας, έστω και αν αυτό δεν δημοσιοποιείται επισήμως από την Αθήνα».

Τι εννοεί η πηγή μας με τον όρο «νέο πλαίσιο ασφάλειας»; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, η πηγή μας αναφέρεται σε μια νέα συνθήκη ασφαλείας, την οποία θα υπογράψουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ενωμένη Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία και η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την στάθμευση ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων στο νησί υπό αυστηρούς όρους και ενδεχομένως υπό διεθνή επίβλεψη.

Εν κατακλείδι η πηγή μας επισημαίνει ότι: «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Μέσα σε μια εβδομάδα τα δεδομένα στο Κυπριακό και στην διεθνή σκηνή άλλαξαν. Οι υποστηρικτές του Μουσταφά Ακιντζί και των δυνάμεων που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση έχασαν τις αμερικανικές εκλογές. Οι Ελληνοκύπριοι φίλοι και μελλοντικοί συνέταιροί μας πρέπει να κατανοήσουν την σοβαρότητα της όλης κατάστασης. Ο πολύτιμος φίλος μας, ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη για την εσωτερική κοινή γνώμη. Η κυπριακή Εκκλησία, το στρατόπεδο του όχι πρέπει να πειστούν. Αλλιώς, δυστυχώς, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μιλάμε για διαφορετικά σενάρια, εμπνευσμένα από την ιστορική εμπειρία της Τσεχοσλοβακίας. Ελπίζω πως οι φίλοι μου στην Νότια Κύπρο θα κατανοήσουν τελικά την σοβαρότητα της όλης κατάστασης. Προσωπικά εμπιστεύομαι τους φίλους μου με τους οποίους ξεκινάμε στενή συνεργασία σε πολλά πεδία».