ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποια η άποψη του Ερντογάν για Τσίπρα και Κυπριακό;

Ας ξεκινήσουμε την σημερινή τοποθέτησή μας, με μια επισήμανση που έρχεται από μια πηγή από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας και στην ηγεσία του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Η πηγή μας, μας θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: «Ας υποθέσουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση την παρούσα περίοδο έχει μια λίστα προτεραιοτήτων, η οποία αποτελείται από 100 σημεία. Ποια είναι η θέση του Κυπριακού σε αυτή την κατάταξη;»

Η πηγή μας δίνει την εξής απάντηση στο παραπάνω ερώτημα: «Το Κυπριακό δεν συμπεριλαμβάνεται στην συγκεκριμένη λίστα. Με άλλα λόγια, στην λίστα προτεραιοτήτων της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) η λύση του Κυπριακού Προβλήματος δεν φέρει μεγάλη σημασία». Σύμφωνα με την πηγή μας υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή την εξέλιξη. Ο αντίκτυπος του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ, οι εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα, στην Συρία και στο Ιράκ και φυσικά η επικείμενη αλλαγή του πολιτεύματος είναι οι βασικοί παράγοντες που υποβαθμίζουν την σημασία του Κυπριακού για την Άγκυρα.

Η παραπάνω επισήμανση είναι μεν βαρυσήμαντη, ωστόσο δεν πρέπει να μας οδηγεί αυτομάτως στο συμπέρασμα ότι «η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον του Κυπριακού». Απεναντίας, η τουρκική πλευρά παρουσιάζει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το μέλλον του νησιού από την δική της οπτική γωνία. Μπορεί η τουρκική πλευρά να μην θεωρεί ότι «το ενδεχόμενο του αδιεξόδου στις 12 Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσει το τέλος του κόσμου», ωστόσο την ίδια στιγμή η Κύπρος εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας για την ευρύτερη περιοχή. Για αυτό τον λόγο άλλωστε εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων της τουρκικής πλευράς στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της τ/κ κοινότητας (ανακοινώνεται η ανέγερση πέντε νέων, μεγάλων τεμενών, δρομολογείται η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία, δρομολογούνται νέες ιδιωτικοποιήσεις, αναδύονται νέοι πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή κ.ο.κ.)

Σε μια τέτοια συγκυρία λοιπόν, πιστεύουμε ότι εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό ξεχωρίζουν δυο ερωτήματα τα οποία φέρουν μεγάλη σημασία για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Πρώτον, ποια είναι η άποψη του Προέδρου της Τουρκίας για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σήμερα; Στο συγκεκριμένο «μέτωπο» οι εντυπώσεις του τουρκικού Προεδρικού δεν είναι θετικές. Οι πηγές μας τονίζουν ομόφωνα ότι σε μια σειρά ζητημάτων, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει απογοητεύσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του. Όσον αφορά το Κυπριακό, η Τουρκία θεωρεί ότι η επιμονή της Αθήνας στην άμεση κατάργηση των εγγυήσεων προτού λάβει χώρα η διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας δυναμιτίζει το κλίμα στις συνομιλίες. Στα ελληνοτουρκικά δε, η Άγκυρα πιστεύει ότι οι τρεις πολιτικοί παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν προσεγγίζουν φιλικά την Τουρκία. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς διατηρούν αρνητική στάση απέναντι στην γειτονική χώρα(για τον τελευταίο εκφράζονται πιο θετικές απόψεις σε σχέση με τις δυο προηγούμενες περιπτώσεις). Ως απόδειξη της αρνητικής στάσης της Ελλάδας η Τουρκία παραβάλλει το γεγονός ότι η Αθήνα καθυστερεί την έκδοση των Τούρκων πραξικοπηματιών που κατέφυγαν στο έδαφός της. Στην Άγκυρα, οι έμπειροι αναλυτές σχετίζουν τα τελευταία αυστηρά μηνύματα του κ. Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό με αυτές τις αρνητικές εντυπώσεις.

Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το εξής: Υπό το πρίσμα των σημαντικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας, ποιο είναι το όραμα του Προέδρου Ερντογάν για το μέλλον της Κύπρου; Η απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος έρχεται από ένα πρώην στέλεχος του τουρκικού στρατού που σήμερα βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας» του Γκιουλέν και των «εχθρών του ενιαίου και εθνικού τουρκικού κράτους»: Στηριζόμενος στην συνεργασία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το οποίο σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία επιλέγει να υποστηρίξει την κυβέρνηση της χώρας, ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΑΚΡ οδηγούν την Τουρκία σε αλλαγή πολιτεύματος. Εάν υπάρξει συναίνεση στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τότε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την λύση την Κύπρο θα συμπίπτει χρονικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου συντάγματος στη Τουρκία. «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, το σίγουρο είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επιλέξει «αποφασιστική» στάση στο Κυπριακό με στόχο να κλειδώσει την επιτυχία του στο δημοψήφισμα για το νέο πολίτευμα».

Ο Φιλελεύθερος Φεντεραλισμός

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό όταν στα πλαίσια μιας έρευνας διαπιστώσαμε το κενό σχετικά με την έλλειψη "δημιουργικής κριτικής" στην ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού (κριτική και έμφαση στις αδυναμίες και τα «κενά» της ομοσπονδιακής λύσης χωρίς την εκ των προτέρων απόρριψή της). Αυτή μας η αναζήτηση είχε ως τερματικό σταθμό το νέο μας βιβλίο με τίτλο «Φιλελεύθερος Φεντεραλισμός (Liberal Federalizm)», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hora στα τούρκικα.

Το βράδυ αυτής της Πέμπτης λοιπόν, στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, στον Σύνδεσμο HASDER, παρουσιάζουμε την νέα μελέτη και ξεκινούμε μια εναλλακτική συζήτηση για το Κυπριακό. Ομιλητές, ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας, καθηγητής-διεθνολόγος, πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαι, ο καθηγητής-διεθνολόγος, καθηγητής για θέματα Κύπρου στην πολιτική ακαδημία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μεχμέτ Χάσγκιουλερ και ο σύντροφος-φίλος, ακτιβιστής του Κινήματος Μπαράκα Μουνούρ Ραχβαντζίογλου. Εκτός από την πλούσια συζήτηση προσφέρουμε και ένα ποτηράκι κρασί στην κρύα νύχτα της Λευκωσίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική γλώσσα. Ωστόσο, για τους ε/κ φίλους θα φροντίσουμε για μετάφραση στα ελληνικά ή στα αγγλικά.

X