ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

7 Ιουλίου 2017

Θα μπορούσε ο Σεπτέμβριος να φέρει νέες, θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό; Θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, περίπου ενάμιση χρόνο μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα; Δεν συμβάλλει θετικά σε αυτήν την διαδικασία-προσπάθεια το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και στρέφει τα βλέμματα της στην Ε.Ε.; Υπουργοί της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δεν δεσμεύτηκαν πριν από λίγο καιρό μπροστά στις κάμερες για την εντατικοποίηση της προσπάθειας της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.; Δεν ακολουθεί επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο και εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με σειρά χωρών της Ε.Ε.; Δεν επιστρέφει ο Ολλανδός Πρέσβης στην Τουρκία; Δεν έχουν επιστρέψει ήδη οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί στην χώρα τους;

Στην τουρκική πρωτεύουσα οι κύκλοι της κυβέρνησης αποδίδουν μεγάλη σημασία στα προαναφερόμενα ερωτήματα. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλουν σε Άγκυρα και Ε.Ε. αναθεώρηση πολλών ζητημάτων και προτεραιοτήτων. Στην νέα περίοδο, νέες προκλήσεις και κοινά συμφέροντα φέρνουν κοντά τις δυο πλευρές. Λ.χ. στο ζήτημα του Ιράν, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και Άγκυρα δεν συμμερίζονται την ρητορική των ΗΠΑ και τάσσονται υπέρ τους διαλόγου. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο «μέτωπο» της Συρίας. Όπως η Τουρκία, έτσι και η Γερμανία εκφράζει προβληματισμό για την ενδεχόμενη επίθεση στο Ίντλιπ, φυσικά για τους δικούς της ιδιαίτερους λόγους (βλπ. προσφυγικό ζήτημα).

Εφόσον οι κοινές προκλήσεις, τα κοινά συμφέροντα και σειρά αδυναμιών και λαθών της Ουάσιγκτον φέρνουν κοντά στην νέα περίοδο Άγκυρα και Ευρώπη, τι είδους εξελίξεις θα πρέπει να αναμένουμε σε «ευαίσθητα» ζητήματα όπως το Κυπριακό; Η νέα συγκυρία λ.χ. θα επιβάλλει στην τουρκική πλευρά αναθεώρηση της γραμμής της στο Κυπριακό;

«Η Τουρκία παρουσίασε τον καλύτερο εαυτό της στο Κυπριακό τις πρώτες ώρες της 7 Ιουλίου 2017, στο Κραν Μοντάνα. Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν αυτός που απέρριψε την λύση», τονίζουν καλά ενημερωμένες πηγές της Κ που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του τουρκικού Προεδρικού στο πεδίο της διπλωματίας. Οι πηγές μας προσθέτουν τα εξής: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την δημιουργία του προεδρικού συστήματος, η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει την πορεία της με βάση λεπτών πολιτικών ισορροπιών και ότι στο εσωτερικό της ίδιας κυβερνητικής παράταξης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για θέματα όπως το Κυπριακό. Λ.χ. μια μερίδα στελεχών δεν συμφωνεί πλήρως με την ευέλικτη γραμμή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Παρόμοια εικόνα αντικρίζουμε και σε ότι αφορά την προοπτική της βελτίωσης των σχέσεων της Άγκυρας με το Βερολίνο. Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει κινήσεις καλής θελήσεως και δημοκρατικά ανοίγματα. Ωστόσο, αναμένει ανταλλάγματα από το Βερολίνο και προειδοποιεί ότι το αντιδυτικό ρεύμα στην Τουρκία λαμβάνει διαστάσεις με την κάθε νέα ημέρα. «Το Βερολίνο ζητά από εμάς τον περιορισμό της επιθετικής γραμμής στην καταδίωξη των τρομοκρατών του ΡΚΚ και της ΦΕΤΟ. Ζητούν από εμάς περισσότερο έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ελευθερίες. Ήδη πραγματοποιούνται βήματα σε αυτά τα πεδία, δίχως φυσικά να επισκιάζεται ο βασικός στόχος, η εξουδετέρωση αυτών των οργανώσεων. Ωστόσο, τίθεται το εξής ερώτημα: Τι είδους πρωτοβουλίες είναι έτοιμο να λάβει το Βερολίνο για την καταπολέμηση στα δικά της εδάφη αυτών των οργανώσεων; Και τι θα συμβεί με το λόμπι που στρέφεται κατά των τουρκικών συμφερόντων στην Γερμανία;» Θέτοντας το συγκεκριμένο ερώτημα, οι συνομιλητές μας υπενθυμίζουν στο Βερολίνο ότι στο προσφυγικό ζήτημα η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να τροποποιήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες, μια εξέλιξη που επιφυλάσσει αντίκτυπο για τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες ολόκληρης της Ε.Ε., εν όψει των ευρωεκλογών.

Με λίγα λόγια, όπως άλλωστε μας επισημαίνουν οι πηγές μας, η Άγκυρα διατηρεί την στρατηγική του μεγάλου παζαρέματος, του συνολικού πάρε-δώσε σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως οι σχέσεις της με την Ε.Ε. και το Κυπριακό. Στην περίπτωση του τελευταίου ζητήματος, η τουρκική πλευρά επιμένει στις θέσεις που πρόβαλλε κατά τις πρώτες ώρες της 7ης Ιουλίου 2017: Τελική διευθέτηση των εγγυήσεων σε βάθος χρόνου με μεταβατική φόρμουλα, επιστροφή εδαφών, πολυδιάστατη διευθέτηση περιουσιακού, κατοχύρωση ισότητας τόσο σε όλες τις βαθμίδες της διακυβέρνησης όσο και στην ΑΟΖ, προνομιακή μεταχείριση Τούρκων πολιτών.

Το ερώτημα που προκύπτει σε αυτό το σημείο είναι το εξής: Πως θα διαχειριστούν διπλωματικά Αθήνα και Λευκωσία την νέα συγκυρία και τις προαναφερόμενες θέσεις της τουρκικής πλευράς, έχοντας πάντα λάβει υπόψη τους το γεγονός ότι εν μέσω διπλωματικής, κοινωνικοοικονομικής καταιγίδας και λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου (δεν αποκλείεται σε Άγκυρα και Πόλη η κυβερνητική συμμαχία να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις) τα περιθώρια ελιγμών της Άγκυρας είναι περιορισμένα;

Υπάρχει διάθεση και σχεδιασμός για μια τέτοιου είδους «διαχείριση»; Αν ναι, τότε ενδέχεται όντως να δούμε εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τις επόμενες εβδομάδες. Διαφορετικά, οι τελευταίες επισημάνσεις του Κουντρέτ Όζερσαϊ, λίγο πριν την άφιξη του στην Άγκυρα μιλούν από μόνες τους: «Ο ΟΗΕ εξετάζει το αν οι δυο πλευρές επιδιώκουν έναν ομόσπονδο συνεταιρισμό ή όχι. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Από τώρα και στο εξής στην Κύπρο και στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X