ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

«Φουλάροντας» το «τουρκικό κράτος της Κύπρου»

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τα μάθατε τα νέα; Η Κυπριακή Δημοκρατία, αν όχι στο σύνολό της σίγουρα σε επίπεδο μερικών αξιωματούχων που εργάζονται με αυταπάρνηση μέρα-νύχτα, κήρυξε πόλεμο στην ψευδο-βενζίνη των Κατεχομένων. Ο Άγιος Δομέτιος είναι το νέο Ντάνκερκ της Κύπρου. Αντιστεκόμαστε στον εισβολέα και στα «βρώμικα» καύσιμά του.

Την στιγμή που αναμένουμε τον νέο αξιωματούχο του ΟΗΕ με μια τελευταία ελπίδα για την αναθέρμανση της «μηχανής» του διαλόγου και των συνομιλιών, η ε/κ πλευρά δρομολογεί πρωτοβουλίες που ξυπνούν αναμνήσεις από άλλες εποχές, όταν τα οδοφράγματα και τα τεχνητά σύνορα χώριζαν λαούς.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που στην Άγκυρα, πίσω από κλειστές πόρτες συζητούνται διάφορα σενάρια, τα οποία υπό «κανονικές» συνθήκες θα έπρεπε να θορυβήσουν κάθε ευσυνείδητο πολίτη που αγανακτεί για το μέλλον της κοινής πατρίδας, όλων των Κυπρίων.

«Η νέα προσπάθεια του ΟΗΕ δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κανένα θετικό αποτέλεσμα, εφόσον η ε/κ πλευρά επιμένει στις θέσεις της», μας προειδοποιούν μια σειρά αξιωματούχοι, οι οποίοι μετά από μια σύντομη απομάκρυνση από την εξουσία κατά την περίοδο των Υποθέσεων Εργκενεκόν και Βαριοπούλα, σήμερα έχουν επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική πλευρά πραγματοποίησε αδικαιολόγητες παραχωρήσεις. Για κάποιες από αυτές ευθύνεται αποκλειστικά ο Μουσταφά Ακιντζί. Παρουσιάσαμε χάρτη και αποδεχθήκαμε να συζητήσουμε την τροποποίηση του συστήματος των εγγυήσεων».

Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, οι προαναφερόμενες κινήσεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες δεν είχαν την συγκατάθεση του τουρκικού Προεδρικού ούτε και του συνόλου του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας, δεν είχαν ένα απτό αποτέλεσμα για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον, οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Αναστασιάδη έχουν μετατραπεί σε «δορυφόρους» των δυτικών δυνάμεων που επιχειρούν να πιέσουν την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Αναστασιάδης έχουν την πολιτική ισχύ και αποφασιστικότητα για να προβάλλουν στο εσωτερικό των χωρών τους μια συμβιβαστική λύση με τον «θανάσιμο εχθρό του ελληνισμού», την Τουρκία.
Με βάση την προαναφερόμενη άποψη, η οποία φυσικά δεν μας βρίσκει σύμφωνους σε κανένα σημείο της, οι πηγές μας θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή για να δρομολογηθεί η μετάβαση από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στην «Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου» με την εισαγωγή ενός νέου προεδρικού συστήματος και ενός νέου καθεστώτος σχέσεων με την Τουρκία.

«Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν αυτός ο οποίος υπερασπίστηκε την τελευταία πατρίδα των Τούρκων στα σύνορα της Ευρώπης. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν θα υπηρετήσει το έθνος επεκτείνοντας αυτά τα σύνορα σε τουλάχιστον πέντε σημεία: Βαλκάνια, Αιγαίο, Κύπρος, Συρία και Ιράκ», τονίζουν οι πηγές μας, οι οποίες αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή μας θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τρία σημεία και να καταλήξουμε σε ένα ερώτημα. Πρώτον, την παρούσα στιγμή το Κυπριακό δεν αποτελεί την νούμερο ένα προτεραιότητα της τουρκικής διπλωματίας. Δεύτερον, απόψεις όπως αυτές που αναφέραμε πιο πάνω συζητούνται κατά διαστήματα πίσω από τις κλειστές πόρτες στα γραφεία της Άγκυρας.

Τρίτον, τα όσα διαδραματίστηκαν στα τέλη Απριλίου όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών χτύπησε την πόρτα των τ/κ έχοντας ανά χείρας μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων για το μέλλον της κοινότητας είναι ενδεικτικές για το τι μέλλει να ακολουθήσει. Μέσα στα εν λόγω πλαίσια προκύπτει το ερώτημα μήπως με ανούσιες πρακτικές όπως λ.χ. τον έλεγχο των οχημάτων των Κυπρίων πολιτών για ψευδο-βενζίνη (μια πρακτική που ανοίγει de facto τον δρόμο για τον περιορισμό ή ακόμη και απαγόρευση της μετάβασης των πολιτών στα Κατεχόμενα με το όχημά τους), «φουλάρουμε» εμείς οι ίδιοι το ντεπόζιτο του Taksim (εννοείται ότι δεν τασσόμαστε υπέρ πρακτικών τύπου appeasement αλλά υπέρ της επιμονής της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου η οποία είναι κοινή κτήση όλων των εργαζομένων και των πολιτών αυτού του τόπου); Μήπως κύριοι αξιωματούχοι ρίχνετε λάδι στην φωτιά, άθελα ή ηθελημένα, σε μια στιγμή που οι εξελίξεις στο Κυπριακό οδηγούνται στα άκρα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για όλη την νήσο;

ΥΓ1 Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι οι δυο ηγεσίες απέτυχαν για μια ακόμη φορά. Απέτυχαν να παραδώσουν εγκαίρως τα οδοφράγματα, το άνοιγμα των οποίων είχαν υποσχεθεί πριν από πολύ καιρό.

ΥΓ2 Υπάρχει ακόμη ελπίδα για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Η Ηριάννα και ο Περικλής είναι πλέον ελεύθεροι. Έφτασε επιτέλους η στιγμή για να λογοδοτήσουν όσοι τους στέρησαν τα νεανικά τους χρόνια πίσω από τα κάγκελα των φυλακών, και κυρίως οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του περίφημου «τρομονόμου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Νίκος Στέλγιας: Τελευταία Ενημέρωση

X