ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για ποιο λόγο ζητά επιστράτευση ο Ερντογάν;

Με μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία βρίσκεται αντιμέτωπος ο μέσος Τούρκος πολίτης ενώπιων των πολλών ανοιχτών προβλημάτων που ταλανίζουν την χώρα του. Στο πεδίο της οικονομίας οι εξελίξεις εξακολουθούν να είναι αρνητικές και αποκαρδιωτικές. Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την τουρκική οικονομία, την στιγμή που τα ξένα νομίσματα καταγράφουν μικρή αλλά αξιοσημείωτη ανοδική τάση έναντι της λίρας και οι δυο κινητήριες δυνάμεις της τουρκικής οικονομίας, οι οικοδομές και ο τουρισμός, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η χώρα προετοιμάζεται για τις τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Ενώπιων των εν λόγω αναμετρήσεων ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν οικοδομεί μια συντηρητική συμμαχία για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις στην γειτονική χώρα περιστρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο μιας γενικής επιστράτευσης, μετά και τις δημόσιες αναφορές του κ. Ερντογάν σε ένα «θερμό Καλοκαίρι» στην ευρύτερη περιοχή. Η συγκεκριμένη δημόσια δήλωση προβληματίζει μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας, οι οποίες αναρωτιόνται για το κατά πόσο είναι πιθανή και επικείμενη μια περιφερειακής εμβέλειας σύγκρουση στην περιοχή. 

Οι κρίσιμες εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ

Για ποιο λόγο λοιπόν, επιλέγει ο κ. Ερντογάν να φέρει την παρούσα στιγμή στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της γενικής επιστράτευσης; Για ποιο λόγο δηλώνει ότι είναι έτοιμος να γίνει μάρτυρας (şehitlik mertebesi) για την πατρίδα, και γιατί αναφέρει την προκειμένη στιγμή ότι και οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούσαν να απολαύσουν το ίδιο «αξίωμα»;

Μήπως τελικά πρόκειται για ένα νέο διπλωματικό ή πολιτικό τέχνασμα του Τούρκου Προέδρου; Ή όντως συμβαίνει κάτι σοβαρό; Κουρδικές πηγές μιλώντας στο συγκεκριμένο μέσο προβάλλουν την άποψη ότι πίσω από την εν λόγω τοποθέτηση κρύβονται τα νέα σχέδια, αλλά και τα οράματα του Προέδρου Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, μια πηγή που παρακολουθεί και καταγράφει εδώ και δεκαετίες την σύγκρουση του τουρκικού κράτους με το κουρδικό κίνημα στο στρατιωτικό πεδίο, μας αναφέρει τα εξής: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί δεδομένη και ζήτημα χρόνου την κατάληψη του Αφρίν. Μετά το Αφρίν ακολουθεί το Κομπάνι και το Μίμπιτς. Εκεί, είτε θα συνεργαστεί με τους Αμερικανούς είτε θα επέλθει η τελική ρήξη με την Δύση.

Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί να πιέσει τους Κούρδους και τις ΗΠΑ που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ποινές στην Υπόθεση Ζαρράπ, αλλά και κυρώσεις για την Τουρκία».

Η ίδια πηγή προσθέτει επίσης ότι: «Ο Ερντογάν, πέραν των βλέψεων που έχει για το Κομπάνι και το Μίμπιτς, δεν κρύβει τις ορέξεις του και για το υπόλοιπο κομμάτι της Συρίας, το οποίο κρατούν οι Κούρδοι. Επίσης, ετοιμάζεται και για εισβολή στο Όρος Σίντζαρ-Σένγκαλ».

Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο

«Οι εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα δεν εξηγούν από μόνες τους το κάλεσμα-προειδοποίηση για γενική επιστράτευση», αναφέρει η γνωστή πηγή αυτής της στήλης, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και δεκαετίες. Κατά την δική της άποψη, ο τουρκικός στρατός σε κάθε περίπτωση διαθέτει την παρούσα στιγμή αρκετές δυνάμεις αλλά και τους πόρους για να καταπολεμήσει την «τρομοκρατία», χωρίς να υπάρχει ανάγκη για την λήψη επιπλέον μέτρων.

Σύμφωνα λοιπόν, με την πηγή μας, το κάλεσμα του κ. Ερντογάν αφορά τα γενικά πλαίσια της συγκυρίας μέσα στην οποία έχει βρεθεί η Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια. Από την μια υπάρχει η ανάγκη της απασχόλησης του τουρκικού στρατού σε νέα μέτωπα και η ενίσχυση του ηθικού του και από την άλλη η ανάγκη για την χρήση της εθνικιστικής και μιλιταριστικής ρητορικής για την εξασφάλιση της επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πηγή μας, προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα: «Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο οι εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και ψευδαισθήσεων. Εξαιτίας της ελληνικής και ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας θα μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε αντιμέτωποι με ανεπιθύμητες εξελίξεις».

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η πηγή μας αναφέρεται σε επιχειρησιακά σχέδια του τουρκικού στρατού που αφορούν νησίδες του Αιγαίου, μια ανάλυση που ξεπερνά τα όρια αυτού του άρθρου γνώμης.

Οι επικείμενες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις

Επιλέγοντας προσωπικά να παραμερίσω το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» σε Κύπρο και Αιγαίο λαμβάνοντας υπ’ όψη μια σειρά παραγόντων (Ο απώτερος στόχος της Άγκυρας δεν υπήρξε ποτέ τελική ρήξη και στα δυο μέτωπα, αλλά η διαπραγμάτευση με ίσους όρους και η συν-διαχείριση σε Αιγαίο και Κύπρο. Μια στρατιωτική αναμέτρηση με την νατοϊκή και ευρωπαϊκή Ελλάδα, δεν θεωρείται από την Άγκυρα παρόμοια με την σύγκρουση με τους Κούρδους. Η τουρκική οικονομία δεν επιτρέπει περιπέτειες. Το τουρκικό ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έχουν σοβαρές ελλείψεις μετά το πραξικόπημα κ.ο.κ.), εστιάζω στις προαναφερόμενες πληροφορίες της κουρδικής πηγής για τα σχέδια της Άγκυρας στην Συρία και το Ιράκ και φυσικά στον αντίκτυπο που θα έχουν οι εν λόγω εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στους διπλωματικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Έμπειροι Τούρκοι αναλυτές μου επισημαίνουν ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΑΚΡ η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει τεθεί υπό την πλήρη επιρροή-καθοδήγηση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και αναγκών. Η ενδεχόμενη οριακή επικράτηση του συντηρητικού μετώπου του ΑΚΡ στις επικείμενες εκλογές σε συνδυασμό με τις ψήφους που χάνονται στις κουρδικές επαρχίες, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη εξηγούν πολλές από τις «εξάρσεις» του κ. Ερντογάν και των συνοδοιπόρων του. Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της αναπτέρωσης του ηθικού του στρατού σε περίπτωση που σε λίγες εβδομάδες η Άγκυρα καταφέρει να ελέγξει το Άφριν. Τότε, ενδέχεται κάποιοι Τούρκοι στρατηγοί και πολιτικοί να βάλλουν πλώρη για νέες περιπέτειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X